Semicerc peste timp, pentru un titlu!

În întreaga istorie a handbalului masculin clujean regăsim doar medalii de bronz. Că steagul a fost ținut sus de Universitatea Cluj, sau mai nou de Potaissa Turda, niciodată la nivel național nu s-au depășit performanțele din 1969, 1970, 2000, 2014, sau 2017. Poate că din a șasea încercare va fi mai bine. Premisele există și au în spate o istorie care ne dau dreptul să visăm. Nu vom relua povestea ascensiunii echipei Potaissa Turda, deși, poate, pentru conducătorii Universității Cluj ar trebui să fie un manual de urmat. Cu atât mai mult cu cât acolo, la Turda, de ani de zile, cu pași mărunți, se făurește o echipă pe care în curând nimeni nu ar trebui să o ignore. Dacă cele două medalii de bronz amintite, sau finala de anul trecut din Challenge Cup nu sunt un motive suficiente pentru a le reaminti ascensiunea, atunci ultimele transferuri sunt numai bune pentru a întări credința lucrului bine făcut. Ionuț Irimuș și Iulian Stamate sunt ultimele achiziții, doi jucători cu ștate vechi de plată nu doar în Liga Națională, ci și la echipa națională. Doi campioni veniți la Cluj să pună umărul la primul titlu național din istoria handbalului clujean.

Stamate…ce nume de legendă!

Primul jucător transferat, încă din decembrie anul trecut, este Iulian Stamate. Mai erau puține ore din 2017 când oficialii clubului Potaissa Turda anunțau transferul lui Iulian. Automat gândul ne-a fugit spre Alexandru Stamate, ”Eroul de la Zaporoje”, omul care a marcat un gol în ultima secundă pentru Minaur Baia Mare, în ultima secundă a returul finalei Cupei EHF contra sovieticilor. Nu există nicio legătură de familie între cei doi, dar există o legătură de sânge: handbalul. Aflată în prezent pe locul 4 în Liga Națională, Potaissa Turda a terminat prima în clasament la finalul primei jumătăți a campionatului. Clujenii au fost cea mai constantă echipă pe parcursul primelor 13 etape din actualul campionat. Chiar dacă au debutat cu stângul, 21-22 cu Steaua, trupa lui Horațiu Gal și-a regăsit metronimia și a jucat un handbal de calitate, în nota ultimelor sezoane, aproape de perfecțiune pentru un club mic și o echipă inimoasă. Au urmat 10 victorii și două înfrângeri la mare luptă în deplasare cu Dunărea Călărași şi HCDS Constanţa, suficient pentru a încheia în postura de lider. Acela a fost, probabil, momentul în care cei ce conduc destinele handbalului clujean au înțeles că se poate ”imposibilul. Prima achiziție a fost Iulian Stamate, un pivot de 1,99 metri și peste 100 de kilograme. Un handbalist pe care mulți l-ar considera terminat la cei 34 de ani, uitând că are în spate un trecut în care regăsim nu mai puțin de 12 sezoane în cupele europene, trecând Steaua București, Dinamo București, Pick Szeged și CSM București. Ar fi putut să continue la o echipă mult mai titrată, dar a ales Turda pentru că la Cluj se dorește din nou performanță. ”nu am venit la Turda pentru că sunt un handbalist pe final de carieră, ci dimpotrivă, pentru că vreau să mai joc la cel mai înalt nivel, iar aici am simțit această posibilitate. Multă lume m-a întrebat <<De ce?>>. Pentru că eu cred că handbalul românesc și jucătorii români nu sunt cu nimic mai prejos decât cei străini. La vârsta și la experiența mea pot să vorbesc, să spun că există într-adevăr lacune în ceea ce privește mentalitatea, o suficiență care se instalează în mintea jucătorilor români. Trecem uneori prea repede peste eșecuri, fără să tragem niște concluzii pertinente și fără să ne învățam lecțiile pe deplin, dar aici la Turda simt că se vrea performanță. Nu s-au sărit etape, nu s-au adus jucători pentru 6 luni, s-a căutat o continuitate și echipa exact asta a avut. Nu sunt un jucător terminat. Nu am venit la Turda pentru un final liniștit de carieră, ci pentru trofee”, spune Iulian Stamate. Noua achiziție a Potaissei a participat la două campionate europene de tineret și un campionat mondial de seniori, adunând în total peste 80 de selecții la echipe națională a României. Anul trecut, Iulian a revenit la Echipa Națională, unde a jucat în primele două meciuri de calificare pentru Euro 2018, care s-au și terminat cu victorii pentru ”Tricolori”.

Irimuș, pentru a doua oară la Cluj

Al doilea nume important care s-a alăturat echipei lui Horațiu Gal în această iarnă este Ionuț Irimuș. Un maramureșean de doi metri și 120 de kilograme, care a ferecat porțile echipelor unde a evoluat. După despărțirea de Adrian Țenghea, Potaissa Turda și-a acoperit locul liber pentru postul de portar prin transferul unuia din cei mai buni handbaliști ai României, Ionuț Irimuș. Nu este la prima experiență în Cluj. În februarie 2011, Irimuș a evoluat pentru ”U” Transilvania, ultima echipă clujeană care a terminat pe loc de cupă europeană, dar care nu a mai evoluat în competițiile continentale intercluburi din cauza ”bunului management” al CS Universitatea. Atunci, în vara anului 2011,, handbalul masculin a încetat să mai existe în Cluj-Napoca, dar a renăscut la Turda. De două ori campion în ultimii trei ani, cu Dinamo, Irimuș revine în Cluj pentru a finaliza ce a început în primăvara lui 2011. ”Am amintiri legate de  Cluj, poate nu cele mai plăcute, dar ele au rămas în mintea mea. S-a dorit performanță la Universitatea, de aceea am acceptat atunci să joc aici. Se dorește performanță și la Turda și acest lucru m-a adus aici. M-am despărțit greu de Dinamo, ultima echipa la care am evoluat, pentru că acolo mi-am împlinit cariera. La Dinamo am avut cele mai mari performanțe profesionale prin câștigarea unor trofee care îmi lipseau, am avut parte de susținerea unor suporteri minunați, dar drumul meu continuă la urda, alături de Potaissa”, spune ferm fostul portar al echipei naționale. În vârstă de 30 de ani, Ionuț Irimuș a fost unul dintre cei mai valoroși handbaliști români din ultimii ani. Deși titlul de ”Campioană de toamnă” nu este unul oficial, Potaissa Turda se poate mândri cu cel mai bun parcurs în Liga Națională din istoria clubului, după prima jumătate a sezonului 2017/2018. Iar rezultatele pot fi explicate destul de simplu: omogenitate a lotului și stabilitatea financiară.

Iulian Stamate in meciul de handbal masculin dintre CSM Bucuresti si AHC Potaissa Turda, din cadrul Ligii Nationale, disputat in sala Rapid din Bucuresti, vineri 24 februarie 2017. Razvan Pasarica/ Sport Pictures

”Înainte de a recomanda tinerilor ceva anume, aș recomanda părinților să îi îndemne pe copii să facă mișcare. Nu vorbesc despre sportul de performanță, cât despre acțiuni în aer liber. Pentru că activitatea sportivă ne dezvoltă armonios, atât din punct de vedere fizic, cît și psihic. Tinerilor le recomand să nu se rezume la a sta în fața calculatorului sau cu un telefon în mână, toată ziua, ci să iasă din casă, să facă mișcare, să practice un sport, să iasă cu prietenii, oriunde doresc ei, dar să facă mișcare pentru că daca nu își clădesc o viață activă, garantat vor regreta, mai târziu. Opțiuni sunt, doar faceți sport”,

mesajul internaționalului român Iulian Stamate (HC Potaissa Turda), către părinți și copii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu