Selecționerul clujean al naționalei masculine de handbal a intrat în febra calificărilor la Euro 2022: „Vreau ca jucătorii mei de la națională să fie gladiatori”

Naționala masculină de handbal pornește din nou la drum pentru a obține calificarea la un turneu final continental. Aproape trei decenii au trecut de la ultima prezenta a „tricolorilor” la Euro, iar selecționerul clujean Rareș Fortuneanu spune că echipa va avea un plus de determinare, dorință și motivație pentru a câștiga biletele pentru competiția din Ungaria și Slovacia, din 2022.

„Acum lucrez cu cei din staff-ul federației să abordăm cât mai bine campania de calificare la europeanul din 2022. Norocul ți-l faci tu, dar deviza mea este multă muncă și determinare. La ora meciului cu Suedia sperăm să fie jucătorii cât mai bine pregătiți, deși nu vom avea multe zile de pregătire.

Din punct de vedere al motivației spun doar atât: 26 de ani de când România nu a mai fost la un Campionat European. Pentru unii ar fi primul turneu final major, pentru alții ar fi ultima experiență la o astfel de competiție, iar mariajul dintre experiență și entuziasm trebuie să ne dea o motivație suplimentară. Sper să vedem gladiatori pe teren în toate jocurile de calificare”, punctează Rareș Fortuneanu, selecționerul echipei naționale masculine de handbal a României.

Dacă lucrurile nu vor fi date peste cap din nou de Pandemia de Coronavirus, campania de calificare va debuta la începutul lui noiembrie, iar „tricolorii” se vor confrunta cu Suedia, Muntenegru și Kosovo.

„Tragerea la sorți este bună, Suedia este favorită, noi ne vom bate cu Muntenegru. Echipa Muntenegrului este una de luptători și noi trebuie să răspunde cu aceeași monedă să-i învingem, nu trebuie să ne dăm la o parte din luptă. Handbalul este un sport fizic, în apărare se duc luptele cele mai grele, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Dacă reușim să-i determinăm să facă un pas în spate, să avem ascendent psihologic, jumătate din meci este rezolvat. Naționala din Muntenegru are un stil de joc incomod, mai ales pe teren propriu. Ei joacă de 2-3 ani la competițiile majore, au reușit să bată naționala Serbiei, este o națională cu multă experiență, dar eu cred că meciul de acasă cu ei va fi determinant pentru această campanie de calificări la Europeanul din 2022”, a mai spus selecționerul clujean al României.

Antrenor și în campionatul Franței, la St. Raphael, selecționerul primei reprezentative a țării noastre și-a stabilit obiective importante și constante la echipa națională.

„Mi-aș dori calificări cu echipa națională la europene, mondiale și Jocurile Olimpice într-un viitor apropiat. Poate sună pretențios, dar o simplă prezență sporadică nu ne ajută prea mult. O să intrăm într-o monotonie descendentă, dacă nu reușim mai multe calificări la rând la turneele finale. Atunci când ai calificări la rând, intervine și experiența și atunci poți avea și obiective mai îndrăznețe”, mai spune Rareș Fortuneanu.

Pandemia de Coronavirus care a cuprins Mapamondul a dat peste cap sportul la nivel mondial, iar handbalul nu a făcut notă discordantă. Luni bune, toți practicanții acestei discipline s-au văzut nevoiți să stea departe de sală. Rareș Fortuneanu a fost în aceeași situație, dar a încercat să vadă partea plină a paharului.
„A fost și încă mai este o perioadă specială, nimeni nu se aștepta la așa ceva, am putut să ne odihnim și să petrecem timp cu familia, ceea ce de obicei nu reușeam. Am putut să observ unele lucruri din afara contextului handbal. Sper să nu mai existe perioade de întrerupere pentru că tuturor ne-a fost dor de handbal”, a încheiat Rareș Fortuneanu.

Echipa națională masculină de handbal a României a fost repartizată în Grupa a 8-a, alături de Suedia, Muntenegru şi Kosovo, în preliminariile Campionatului European de handbal masculin din 2022, găzduit de Ungaria şi Slovacia. Primele două echipe din fiecare grupă, precum şi cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea se vor califica la turneul final.

Prima etapă a grupelor, potrivit programului provizoriu, va avea loc pe 4-5 noiembrie 2020, etapa a doua pe 7-8 noiembrie 2020, etapa a treia pe 10-11 martie 2021, etapa a patra pe 13-14 martie 2021, etapa a cincea pe 28-29 aprilie 2021, iar etapa a şasea pe 2 mai 2021. Clujeanul Rareș Fortuneanu a fost învestit în funcția de selecționer al României în octombrie anul trecut.

Distribuie:

Postaţi un comentariu