Sari, prima campioană mondială a Clujului

Sari Szasz-Kolozsvari este provocarea Transilvania Reporter din această edției. A fost una dintre cele mai mari jucătoare de tenis de masă a României, depășită doar de Angelica Rozeanu, alături de care, de altfel, a adus atâta glorie sportului românesc. Sari Szasz-Kolozsvari s-a năsut în 1922, în Cluj. În urmă cu 13 ani, într-o zi de 19 februarie, și-a luat rămas bun de la această lume. Ne-au rămas însă, amintirile, iar evocarea lor este întotdeauna prilej de bucurie.

A strălucit alături de marea rivală
La începutul anilor ’50 singura disciplină sportivă prin care România se făcea cunoscută în lume era tenisul de masă. Atunci, în 1950 Sari Szasz-Kolozsvari avea să cucerească primul titlu mondial pe echipe, la Budapesta, alături de Angelica Rozneanu. Atâta vreme cât Sari a ținut paleta în mână, și a făcut pereche cu Rozneanu, România a fost stăpâna lumii. De-a lungul unei cariere care s-a întins pe o perioadă de 18 ani, Kolozsvari a cucerit 11 medalii la opt ediții ale Campionatelor Mondiale, dintre care cinci pe echipe.

După retragerea clujencei, Angelica Rozeanu a mai făcut pereche cu Ella Zeller și Maria Alexandru, dar hegemonia românească în tenisul de masă mondial s-a încheiat. Sportivele din asia, și în special cele din China au preluat atunci coroana și cu o singură excepție, URSS în 1969, nicio echipă europeană nu a mai triumfat la nivel mondial. Sari Szasz a început să practice tenisul de masă la o vârstă extrem de fragedă, iar acest lucru a maturizat-o, poate, înainte de termen.

S-a făcut remarcată încă din anul 1931. A câștigat 7 titluri de campioană națională în probele de dublu și mai multe titluri de vicecampioană naționala la simplu. Marea ei rivală era Angelica Rozeanu (măritată Adelstein). Pe plan internațional rezultatele clujencei a fost chiar mai impresionante. Prima întrecere internațională a bifat-o în 1939, anunțându-și retragerea în 1956. În toată această perioadă Sari a cucerit 5 titluri de campioană mondială pe echipe. Pe lângă titlul de la Budapesta, primul din istoria sportului românesc în întrecerile pe echipe, celelalte patru medalii de aur l-ea câștigat în 1951 (la Viena), 1953 (la București), 1955 (la Utrecht) și 1956 (la Tokyo).

Sari Szasz-Kolozsvari mai are în palmares doua titluri de vicecampioană mondială, la dublu, evident alături de Angelica Rozeanu, și unul pe echipe în anul 1952. Alte trei medalii de bronz pe echipe și una la simplu, în anul 1950, sunt performanțele mondiale ale unei sportive despre care azi se vorbește prea puțin. Un amănunt deloc de neglijat este și acela că Sari a fost pregătită la lotul național tocmai de marele Paneth Farkas, clujeanul considerat cel mai mare jucător de tenis de masă din toate timpurile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu