Sare pe rană. Patru echipe ar putea promova din Liga 2! ”U” e mai aproape de retrogradare

Foto: Dan Bodea

Federația Română de Fotbal (FRF), Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și cluburile afiliate au creat, după suspendarea competițiilor interne, un grup operativ care analizează și discută variantele cele mai bune pentru încheierea actualului sezon. Una dintre variantele propuse de reprezentanții LPF, și agreată în parte de reprezentanții cluburilor, este aceea ca din Liga 1 să nu retrogradeze nicio echipă la finalul stagiunii, iar din eșalonul secund să promoveze în Liga 1 patru echipe!

Informația a fost făcută publică de Cristian Bivolaru, director general la Viitorul Constanța și membru al grupului de lucru amintit. Oficialul dobrogean a declarat că UEFA a dat mână liberă ligilor europene să ia deciziile care se impun cu privire la reluarea campionatelor, în funcție de gravitatea situației din fiecare țară, în contextul pandemiei de COVID-19.

„S-a discutat în cadrul grupului de lucru și ideea ca la finalul acestui sezon să nu retrogradeze nicio echipă din Liga 1, iar din sezonul viitor primul eșalon să aducă la start 18 echipe, ceea ce presupune că din Liga 2 să promoveze patru echipe. De la întreruperea campionatului am creat un grup al cluburilor, împreună cu LPF, în care facem schimb de idei, de informații și, din tot ce a apărut, ca variante comentate pe acest grup, au rezultat trei scenarii, iar acesta este unul dintre ele”, a declarat Bivolaru pentru ProX.

Dacă va fi adoptată, această variantă nu ajută cu nimic reprezentanta Clujului în eșalonul secund, Universitatea Cluj care ocupă locul 14 în clasamentul ligii a doua, cu 27 de puncte, la 11 puncte de ocupanta locului 4 (ultimul care ar duce în Liga 1), ocupat de FC Argeș. De altfel, „Șepcile roșii” sunt la doar trei puncte de locul 16 (ultimul care duce în Liga 3), ocupat de Concordia Chiajna (24 de puncte).

Cluj Arena, gazdă pentru UTA?
Chiar dacă Universitatea Cluj va evolua și în sezonul viitor în Liga 2, în varianta optimistă în care gruparea universitară nu va retrograda în eșalonul terț, Cluj Arena tot ar putea găzdui meciuri din primul eșalon. Liderul ligii a doua, UTA Arad, a trecut în dosarul de licențiere cel mai mare stadion din Transilvania ca variantă de rezervă, dacă arena Motorul din Arad nu va fi omologată.

„Dosarul nostru e făcut în jurul stadionului Motorul, acolo unde activăm în Liga a 2-a. Bineînțeles, în momentul promovării și cu toții sperăm ca acest moment să vină în această vară, vom fi obligați să prezentăm un stadion omologat de Liga 1, iar variantele de rezerve, care oricum trebuie să existe la dosar în momentul promovării, ar fi stadioanele din Cluj-Napoca, Sibiu sau Turnu Severin”, a declarat Dorin Stana, directorul administrativ al clubului arădean.

UTA, CS Mioveni, Turis Turnu Măgurele și FC Argeș sunt echipele clasate în fruntea ligii a doua care ar beneficia de scenariul cu patru echipe promovate în Liga 1, dacă acesta va fi aplicat.

Sezonul în curs, aproape compromis
Reprezentantul celor de la FC Viitorul Constanța și membru al grupului de lucru de pe lângă FRF și LPF a mai spus că prima opțiune a factorilor decizionali este aceea de a duce campionatele din România, la toate nivelurile, până la capăt, dar este foarte posibil și ca sezonul în curs să fie „înghețat”, adică să nu se mai joace niciun meci dintre cele nedisputate din cauza pandemiei de coronavirus, caz în care FRF și LPF vor trebui să ia o decizie dacă acordă titlul echipei clasate pe primul loc în Liga 1, sau aceasta va fi desemnată să reprezinte România în viitoarea ediție a Ligii Campionilor, fără să fie declarată campioană, ocupantele locurilor 2,3 și 4 (FCSB, Universitatea Craiova și Astra Giurgiu) urmând să evolueze în Liga Europa.

„Eu asta am înțeles, din ultimele semnale pe care UEFA le-a transmis, că există o tendință care pleacă dinspre forul european, dinspre asociația ligilor și chiar dinspre cea a cluburilor, toți vor să găsească soluții de ieșire din criză. Scenariul optimist este acela în care campionatul se încheie cu disputarea tuturor meciurilor, scenariul mai realist, în care se vor putea disputa câteva meciuri atât în campionat, cât și în Cupă, dar pe un alt format agreat, și scenariul pesimist, în care nu se vor mai disputa meciuri sezonul acesta”, a explicat Bivolaru.

Reamintim că cele două termene stabilite în prezent de FRF ca fiind cele mai apropiate pentru reluarea competițiilor fotbalistice din România sunt 16 mai, respectiv 13 iunie, dacă situația privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăți la nivel național. Este greu de crezut că meciurile vor începe la jumătatea lunii mai, întrucât specialiștii spun că la data respectivă pandemia de COVID-19 nu va dispărea din România, dimpotrivă, atunci va fi atins vârful ei.

În România ar putea fi prelungită și starea de urgență, iar în acest lucru va duce automat și la prelungirea stării de suspendare a campionatelor. Starea de urgență a fost decretată începând cu 16 martie și se va menține cel puțin 30 de zile, adică până pe 15 aprilie, însă, poate fi prelungită cu cel puțin încă o lună, în cazul în care situația nu se va ameliora.

Distribuie:

Postaţi un comentariu