Salvarea sportului vine de la Guvernul României

Foto: Dan Bodea

Federația Română de Fotbal (FRF) și Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori (AFAN) au convins Guvernul României că şi angajaţii din sport trebuie să aibă acelaşi regim cu ceilalţi oameni care intră in şomaj tehnic, în cazul în care se va ajunge la aşa ceva. Astfel, Guvernul va suporta şi în sport 75 la sută din salariul mediu brut pentru cei cărora le sunt suspendate contractele, urmare a deciziilor legate de situaţia epidemiologică determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, dar nu mai mult de venitul mediu brut din România. (salariul mediu brut în România este 5.200 de lei, din care trebuie plătiţi CAS, CASS şi impozit, adică 24 la sută din valoare).

Textul de lege care salvează sportul românesc de la faliment (modificat joi, prin Ordonanță de urgență):
Art. XI. – (1) Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, respectiv a contractului de activitate sportivă , din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, respectiv persoanele prevăzute la art. 67, alin (1) lit a)-c) din Legea 69/2000 a Educației Fizice și Sportului, cu modificările și completările ulterioare, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, respectiv din 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Dacă pentru cluburile din Liga 1, unde salariile sunt mari spre foarte mari, decizia Guvernului ajută, dar într-o măsură mai mică. În schimb, pentru cluburile din Liga 2 și Liga a 3-a, precum şi în foarte multe alte discipline (handbal, volei, baschet etc), ordonanța salvează efectic de la faliment mai mult de jumătate din grupărilesportive.

Foto: Dan Bodea

Burleanu vrea ajutor și de la MTS și promite flexibilitate la licențiere
Pentru a depăși mai ușor criza pe care o traversează sportul românesc, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a solicitat Ministerului Tineretului și Sportului crearea unei scheme financiare de ajutor pentru a compensa organizatorii de evenimente sportive cu peste 1.000 de participanți, care au fost suspendate sau anulate
din cauza izbucnirii epidemiei de coronavirus.

Sub această schemă organizatorii de evenimente sportive ar avea dreptul de a primii compensații pentru pierderile suferite ca și consecință a anulării sau suspendării evenimentelor pentru care, de exemplu, biletele au fost deja vândute. De asemenea, procesul de licențiere a cluburilor, la toate nivelurile, va fi mult mai flexibil, a mai spus Burleanu.

„La nivel de licențiere pentru Liga 1, Liga 2 și Liga 3 vom da dovadă de flexibilitate, de la caz la caz, consultându-ne îndeaproape cu UEFA pentru cluburile care aplică pentru Licența UEFA. Am decis de asemenea, și extinderea datei de finalizare a campionatelor naționale din România, până în 28 iunie anul curent, în loc de 1 iunie cum era prevăzut înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus”, a punctat Burleanu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu