Să ne împrietenim cu timpul (3) – La drum!

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire și dizabilitate la nivel planetar. Aceeași sursă mai notează că în Europa, una din douăzeci de persoane suferă în prezent de depresie și o persoană din patru va trece printr-un episod depresiv la un moment dat în viață. În România procentul celor care suferă de depresie este de aproximativ 5% din populație.

Stop! Niciunul dintre noi nu trebuie să renunțăm în primul rând să luptăm (poate chiar cu demonii din noi), nu trebuie să renunțăm să visăm, să credem. Azi vom vorbi despre călătorii, tocmai pentru că mulți dintre români își văd spulberate planurile de vacanță. Industria turismului este paralizată aidoma sportului și altor activități, dacă nu cotidiene, atunci măcar ciclice, cum sunt vacanțele. Dacă am antamat vacanțe e destul de evident că anul ăsta nu vom mai ajunge, fizic, în locurile pe care ne-am fi dorit să le vedem, unde ne-ar fi plăcut să ne relaxăm. Imaginația însă, nu are bariere.

Jumătatea plină a izolării la domiciliu
Restricțiile europene și mondiale limitează în acest moment drastic circulația turistică și se pare că lucrurile nu vor lua o turnură favorabilă amatorilor de călătorii. Însă, rămânem optimiști, pentru că această perioadă de izolare este numai bună pentru descoperi locuri noi pe care (nu-i așa?) ne-ar plăcea să le vizităm cândva. Molime au mai fost și vor mai fi, iar viața va triumfa, atâta timp cât va exista speranță.

Așadar, pe lângă grădinăritul pe balcon, plimbările scurte în jurul blocului, prin pădurile din apropiere etc (și mai avem idei de împrietenire cu timpul), câteva minute, de ce nu o oră pe zi, pot fi dedicate vacanțelor virtuale. În mod normal cei mai mulți dintre noi alegem pentru vacanțe/concedii destinațiile mai la îndemână și oarecum clasice – Grecia, Bulgaria, Turcia.

Dar hai să nu ne ascundem după degete și să recunoaștem că ne-ar plăcea să ajungem într-o zi în Marele Canion din Arizona, să ne plimbăm pe Marele Zid Chinezesc, să dăm o tură prin Biroul Oval de la Casa Albă, sau, dacă suntem amatori de munte, să urcăm pe Machu Picchu (se spune că în acest caz priveliștea îți taie respirația).

Nu trebuie să ne amăgim că vom ajunge vreodată, fizic, în toate aceste locuri, așa că o putem face în această perioadă cu ajutorul a două elemente pe care, probabil, mulți dintre noi le folosim oricum – google maps și google earth vr. Sunt cele mai accesibile variante. Și dacă tot plătim lunar abonamentul pentru internet, de ce să nu călătorim, fie și virtual în locuri pe care altfel nu ni le-am permite, probabil, niciodată.

La îndemâna oricui
Exemplele de călătorii virtuale pe care le-am amintit mai sus chiar sunt la îndemâna oricui. Spre exemplu, pentru a vizita Marele Canion este suficient să dăm click AICI. Și pentru că nu ne mulțumim doar să privim câteva seturi de fotografii mai deschidem o fereastră de internet și dăm o căutare pe același google pentru informații despre Marele Canion. Nici nu știți câte locuri de pe pământul ăsta putem „vizita”, fără cheltuieli reale.

O călătorie la Marele Zid Chinezesc poate începe de AICI, iar pentru drumeții printre ruinele vechii cetăți Machu Pichu accesați acest LINK. Și pentru că am promis un tur virtual al Casei Albe, iată-l AICI. Sigur că sunt doar câteva opțiuni pe care noi vi le oferim pentru a vizita aceste obiective, dar internetul este mult mai generos.

Și pentru că nu suntem toți vorbitori nativi de limbă engleză, informații despre orice (chiar orice!) ne sunt oferite și în limba română tot de google. În final vă mai spunem că în ora pe care am petrecut-o în fața monitorului am găsit nu mai puțin de 100 de tururi virtuale, gratuite, pe internet. Și pentru că timp avem berechet, nu ne rămâne decât să-l folosim inteligent.

Distribuie:

Postaţi un comentariu