Să înceapă meciurile! LPF și FRF au finalizat protocolul „educației” în fotbal. Acesta cuprinde, între altele, reguli de igienă personală și de bun simț

Protocolul elaborat de Liga Profesionistă de Fotbal și Federația de profil în vederea repornirii Ligii 1 a ajuns la forma finală, urmând a fi analizat, adaptat și, eventual, modificat de reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Tineretului și Sportului astfel încât, să fie respectate pe cât posibil normele sanitare și de distanțare socială recomandate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Conform scenariilor propuse de LPF și FRF meciurile de fotbal ar trebui să se reia în țara noastră în weekendul 13-14 iunie, într-o primă fază fără spectatori și respectând întru-totul reglementările privind organizarea și disputarea jocurilor. Forma finală a protocolului elaborat de LPF și FRF prevede, printre altele, că toate stadioanele ce vor găzdui partide de fotbal vor fi împărțite în trei zone, iar numărul maxim de persoane este de 150:

– O zonă (1) de securitate interioară (terenul, tunelul de acces, marginea terenului de joc, între linia de margine/poartă și tribune, inclusiv suprafața tehnică, zona vestiarelor jucătorilor/arbitrilor, camera delagaților de joc, cabinet testare anti-doping), unde vor fi maximum 100 de persoane
– O zonă (2), în tribune, care va fi amenajată pentru personalul ce deservește transmisiile TV și ceilalți reprezentanți ai presei
– O zonă exterioară (3), pentru personalul de pază.

„În fiecare dintre cele trei zone nu este permis să fie prezente simultan mai mult de 100 de persoane și nu este posibilă o compensare reciprocă a persoanelor aflate în zone diferite, de exemplu 130 de persoane în Zona 1 și 20 de persoane în Zona 2”, se menționează în protocol.

Și ordinea sosirii la stadion este reglementată în protocolul LPF/FRF. Astfel, primii care vor ajunge la arenă, cu 100 de minute înaintea primului fluier, sunt arbitrii. Acestora li se va lua temperatura, iar în urma lor, o persoană va curăța cu dezinfectant spațiile comune atinse cu mâinile. Acea persoană trebuie să poarte mască și să nu intre în contact cu arbitrii.

Autocarele celor două echipe vor sosi și ele pe rând. Oaspeții sunt așteptați la stadion cu 90 de minute înaintea startului întâlnirii, iar delegația echipei gazdă poate ajunge la arena după aproximativ 15 minute. Însă, în acest caz LPF și FRF propun ca jucătorii și staff-ul echipei gazdă să nu se deplaseze la stadion cu autocarul, ci să folosească mijloace de deplasare personale (mașini, bicilete etc).

Protocolul mai prevede ca fotbaliștii să-și aducă singuri echipamentul, iar ieșirea la încălzire se va face tot separat, în ordinea sosirii la stadion (arbitrii, echipa oaspete, gazdele). Mingile vor fi dezinfectate, iar jucătorii vor sta pe teren în timpul încălzirii la minimum doi metri distanță unul de altul.

„Nu sunt recomandate ședințele tehnico-tactice în vestiar decât dacă acestea sunt strict necesare. De preferat ca ședințele tehnico-tactice să se desfășoare înaintea sosirii la stadion, în spații deschise (aer liber) sau în săli/incinte unde se poate păstra distanța de 2 metri intre participanți”, se mai arată în protocol.

În sfârșit, pentru finalul partidelor FRF recomandă dușurile individuale pentru a se evita ca aburii de apă să acționeze ca și conductori pentru viruși către alte persoane, sau se va lua în considerare opțiunea spălatului acasă sau la hotel, antrenorii nu vor mai fi prezenți la conferințele de presă, având obligația de a vorbi doar pentru reprezentanții televiziunilor deținătoare de drepturi, iar după ieșirea jucătorilor, magazinerul va intra în vestiar, cu mască de protecție, pentru a aduna echipamentul murdar.

Suspendări record pentru scuipat
Una dintre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului face referire la un gest extrem de des întâlnit într-o partidă de fotbal: scuipatul. În protocolul elaborat de LPF și FRF pedeapsa pentru un asemenea gest este extrem de severă și este prevăzută expres în articolul 63 aliniatul 2.3.

„Pe întreaga durată a jocului este interzis jucătorilor, staff-ului tehnic și oficialilor cluburilor eliminarea secrețiilor nazale și/sau a salivei pe suprafața de joc sau în zona vestiarelor, a tunelului de acces și a băncii tehnice. Toți cei care scuipă sau își suflă nasul vor fi sancționați în conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2.3 din Regulamentul Disciplinar la care se va adăuga o penalitate sportivă”. Articolul în cauză prevede suspendarea între 6 și 12 jocuri a celor care nu își pot controla impulsul de a scuipa.

Distribuie:

Postaţi un comentariu