S-a mai spulberat un mit! România a fost exclusă de la Cupa Mondială de Rugby

Foto: Dan Bodea

World Rugby a anunțat Federația Română de Rugby (FRR) că echipă națională a țării noastre a fost exclusă de la Cupa Mondială de anul viitor din Japonia. Comisia de Soluționare a Disputelor desemnată de forul mondial să evalueze problemele apărute în calificările la Cupa Mondiala de Rugby 2019 a validat rezultatul meciului dintre Belgia și Spania (18-10), dar a descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește jucătorii naturalizați. Astfel, ”Stejarii” au fost excluși de la Cupa Mondială din 2019, iar FRR amendată cu 100.000 de lire sterline, de către comisia World Rugby pentru folosirea tonganului Sione Faka’osilea fără drept de joc.

”Federaţia Româna de Rugby a urmărit întocmai procedura de verificare a eligibilităţii, aşa cum este ea stipulată în Regulation 8 a World Rugby, pentru toţi jucătorii străini care ar fi putut fi eligibili pentru echipa naţională, respectând situaţiile particulare ale fiecărui sportiv şi renunţând la demersurile sale acolo unde criteriile nu erau îndeplinite. Am prezentat dovezi privindu-l pe Sione Faka’osilea, dovezi care confirmă că federaţia noastră s-a adresat cu bună credinţă tuturor celor implicaţi, astfel încât, considerând informaţiile primite drept corecte, a decis folosirea sportivului. Toate celelalte federaţii judecate în acest proces, cea belgiană şi cea spaniolă, nu au specificat să fi făcut aceste demersuri de verificare.

FRR va contesta această decizie la Comisia de Apel a World Rugby, luptând cu toate mijloacele şi instrumentele disponibile pentru interesele rugbyului românesc. Folosirea unui jucător neeligibil într-un meci atrage automat sancţiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sancţiunea depunctării, trebuie să fie identificate circumstanţe agravante în modul în care federaţia gestionează procesul de verificare a eligibilităţii. Federaţia Română de Rugby consideră că întreaga sa conduită dovedeşte existenţa unor circumstanţe atenuante evidente, baza pe care îşi va formula apelul împotriva deciziei Comisiei de Soluţionare a Disputelor”, se arată în comunicatul federației de specialitate.

Echipa națională de rugby a României este singura reprezentativă masculină din sportul românesc care nu a lipsit de la nicio ediție de Cupă Mondială.

Distribuie:

Postaţi un comentariu