România de 5 X Euro

În istoria de peste o jumătate de secol a Campionatului European de fotbal, România va fi prezentă pentru a cincea oară la un turneu final. Cu o singură excepție, ediția din 2000, ”Tricolorii” nu au strălucit niciodată în întrecerile inter-țări ale bătrânului continent. Atunci, la turneul final găzduit de Belgia și Olanda, țara noastră a atins faza sferturilor de finală, eliminând în grupe Germania și Anglia. Aceea avea să fie de altfel, ultima mare reprezentație a ”Generației de aur”. La 16 ani distanță de la cea mai mare performanță a României la Euro, așteptările sunt mult mai modeste. ”Tricolorii” intră-n joc cu șansa a treia, într-o grupă cu Franța, Elveția și Albania, dar minuni s-au mai întâmplat.

Statistic nu stăm bine deloc

La precedentele patru participări la turneele finale ale Euro (1984, 1996, 2000 şi 2008), România a obţinut o singură victorie, din 13 partide, doar 4 rezultate de egalitate şi a înregistrat 8 înfrângeri. Niciun fotbalist român nu s-a remarcat vreodată la un turneu final, poate doar Ganea, fostul antrenor al Universităţii Cluj, care a marcat golul singurei victorii „Tricolore” la un European, în succesul istoric (3-2), cu Anglia. Acela a fost de altfel, şi singurul meci în care România a marcat mai mult de un gol, într-un meci la un turneu final. De-a lungul vremii doar opt adversari a avut România la Euro. Spania, Germania, Portugalia, Franţa şi Italia, de câte două ori, Bulgaria, Anglia şi Olanda, odată. Şi tot opt goluri au înscris „Tricolorii”, de fiecare dată alt jucător, în cele 13 meciuri la vreun turneu final. Albania şi Elveţia vor fi adversari în premieră pentru echipa ţării noastre la Euro, doar Franţa fiind o mai veche cunoştinţă, înfruntarea din meciul de deschidere a actualei ediţii a Europeanului fiind a treia întâlnire dintre cele două reprezentative, la acest nivel. Prima oară, România şi Franţa s-au întâlnit cu exact 20 de ani în urmă, la data de 10 iunie 1996, în cadrul Europeanului din Anglia. Atunci „Cocoşii Galici” s-au impus cu 1-0, graţie golului marcat de Christopfe Dugarry, în minutul 25. Atunci România a pierdut toate cele trei jocuri din faza grupelor, în vreme ce Franţa se oprea în semifinale, eliminată la lovituri de departajare de surpriza Cehia. A doua, şi ultima înfruntare la un turneu final, a avut loc în 2008. S-a terminat 0-0 şi ambele reprezentative au rămas doar cu satisfacţia prezenţei la Euro. România a mai avut un motiv de bucurie, terminând grupa C pe locul 3, cu 2 puncte, unul mai mult decât fosta campioană mondială şi europeană. Acel meci, disputat la 9 iunie, 2008, a consemnat şi ultima apariţie a unui fotbalist clujean la un turneul final european, Răzvan Cociş evoluând vreme de 64 de minute. În 2016 datele problemei sunt cu totul altele. Franţa e gazdă şi, firesc, favorită la câştigarea unui nou titlu. Pentru România vor evolua fotbalişti din Liga 1, campionatele arabe, ale Turciei, Bulgariei, Croaţiei, sau liga a doua a Spaniei. Doar Tătăruşanu, accidentatul Chiricheş şi uriaşul Pantilimon se pot lăuda că joacă într-un fotbal civilizat, Italia (primii doi), respectiv Anglia.

”Povara” lui Stanciu şi dilemele lui Iordănescu

Echipa națională are un nou „decar”. Nicușor Stanciu calcă pe urmele lui Hagi și Dobrin. Mijlocașul Stelei va juca la Euro cu numărul 10 pe spate. Decizia a fost luată de Anghel Iordănescu după ce Alexandru Maxim a fost lăsat în afara lotului. Fotbalistul Stelei a explodat realmente în sezonul recent încheiat, atât la echipa de club, cât şi la naţională. Mijlocaşul de 23 de ani a evoluat în 38 de meciuri pentru Steaua, a reuşit 14 goluri şi 11 pase decisive, iar la echipa naţională a marcat patru goluri în primele sale cinci prezenţe în „tricolor”. De altfel, organizatorii turneului final din Franţa l-au inclus pe fotbalistul român printre cei mai promiţători 20 de tineri fotbalişti care vor evolua la acest Campionat European. Dacă Stanciu se prezintă la Euro în momentul de vârf al carerei sale, atacul este compartimentul care îi face „nopţi albe” selecţionerului Anghel Iordănescu. Dintre cei trei atacanţi de careu pe care „Tata Puiu” îi are la dispoziţie pentru Euro, doi sunt accidentaţi la mână. Florin Andone s-a accidentat şi a apărut la aeroport, în ziua plecării naţionalei spre Franţa, cu un bandaj uriaş, asemănător cu cel al lui Denis Alibec, atacantul Astrei având de luni bune o problemă medicală la mâna stângă. Cei doi au primit însă, acceptul organizatorilor să evolueze la turneul final. În aceste condiţii Claudiu Keşeru ar trebui să fie vârful titular în meciul de deschidere cu Franţa. Lăsând la o parte grijile selecţionerului este de salutat optimismul fotbaliştilor care au făcut deplasarea la Paris. „Dacă visele tale nu te sperie, nu sunt suficient de mari”, a scris Gabi Torje pe o reţea de socializare. Mijlocaşul dreapta a fost completat de concurentul său pe post, Adi Popa. „Am luat cu noi în bagaje 20 de milioane de inimi care bat pentru România!”, a postat stelistul pe contul său de facebook.

Cum stăm noi și cum stau „ei”

După 0-0 cu Spania, 1-1 cu Congo și 3-4 cu Ucraina, echipa națională de fotbal a României a terminat în forţă seria meciurilor de verificare dinaintea europeanului. „Tricolorii” au spulberat reprezentativa Georgiei, scor 5-1. Rezultatul este dătător de speranţe, cu atât mai mult cu cât din 2007 încoace „Tricolorii” nu au mai marcat atâtea goluri într-un singur meci, iar Anghel Iordănescu pare să fi găsit 11-le ideal. Cu excepţia Franţei, nici Albania sau Elveţia nu au strălucit în partidele amicale din ultima perioadă. Albania a obţinut două victorii de moral, 3-1 cu Qatar şi 2-0 cu Luxemburg, dar au cedat în faţa Ucrainei, scor 1-3. Selecționata lui Giovanni De Biasi rămâne însă, o necunoscută pentru toate celelalte trei oponente din grupa A a europeanului. Elvețienii pregătiți de Vladimir Petkovic stau şi mai rău în meciurile test. Fotbaliştii din „Ţara cantoanelor” au obținut o singură victorie şi aceea la limită, scor 2-1 cu Moldova, pierzând însă, amicalele „tari” ale verii, 0-1 cu Irlanda, 0-2 cu Bosnia și 1-2, acasă, cu Belgia. Aşa cum aminteam mai sus doar gazda turneului final al Campionatului European, Franța, a „mărşăluit” în partidele de verificare. „Cocoşii” lui Didier Deschamps au obţinut patru victorii din tot atâtea meciuri: 3-2 cu Olanda, 4-2 cu Rusia, 3-2 cu Camerun și 3-0 cu Scoția.

România a ieșit din Top 20 mondial

Chiar dacă au învins Georgia cu 5-1, ”Tricolorii” sunt în picaj în clasamentul FIFA. Precedentele rezultate, dinaintea succesului cu Georgia, trei egaluri (cu Italia, Spania și Congo) şi o înfrângere (cu Ucraina) au scos selecţionata României din Top 20 mondial. Faţă de luna mai, România a coborât trei poziții în clasamentul FIFA și va debuta la turneul final al Campionatului European din Franța de pe locul 22. Dintre adversarele ”Tricolorilor” la Euro, cel mai bine poziţionată este reprezentativa Elveţiei, care se situează pe locul 15, iar ”Cocoşii Galici” au ajuns pe 17, după o urcare de patru poziţii în topul FIFA. Doar Albania este mai slab cotată decât reprezentativa țării noastre, locul 42, însă şi ei sunt într-o urcare de trei poziţii. Există totuşi şi o veste bună. România se situează în acest moment peste toate adversarele din preliminariile pentru Cupa Mondială din Rusia (2018). Dintre cele cinci oponente, doar Polonia se ţine aproape de ”Tricolori”, plavii ocupând locul 27. Urmează Danemarca pe 38, Muntenegru este pe 90, iar Armenia şi Kazahstan ocupă poziţiile 110, respectiv 112. Clasamentul FIFA se actuealizează la începutul fiecărei luni, astfel că, în funcţie de prestaţiile de la Campionatul European din Franţa, ”Tricolorii” ar putea să-şi îmbunătăţească coeficientul în topul mondial al echipelor naţionale de fotbal.

Distribuie:

Postaţi un comentariu