Rivalitatea continuă și în Liga a III-a

”U” Cluj versus CFR, un meci cât un campionat. Sintagma aceasta a avut acoperire perfectă, în două dintre întâlnirile directe feroviarii reușind să câștige titlul de campioni (în 2008 și în 2012) chiar după înfruntările cu rivala ”U”. La sfârșitul acestei săptămâni derby-ul Clujului își va derula episodul 37. O cifră mică dacă ținem cont de faptul că ambele combatante au câte o sută de ani de existență. Însă cifra se explică prin aceea că feroviarii au evoluat în cea mai mare parte a existenței lor în eșaloanele inferioare, spre deosebire de Universitatea care este în top 6 al echipelor cu cele mai multe sezoane în Liga 1 (56 de ediții). Chiar dacă CFR-iștii vor aborda meciul cu ”echipa a doua”, întâlnirea dintre cele două mari rivale merită respectul acordat unui eveniment sportiv de clasă. ”U” și CFR se întâlnesc, sâmbătă, în chiar prima etapă a sezonului 2017/2018 a Ligii a III-a, competiție în care vor mai evolua, din județul Cluj, echipele Unirea Dej și Sănătatea.

Șicane versus strategie

Reactivarea echipei a doua a CFR-ului pare doar o șicană a oficialilor din Gruia, o încercare de a opri ascensiunea Universității, a cărei strategie este să promoveze succesiv în următorii ani, astfel încât, în toamna anului 2019, când clubul universitar va sărbători 100 de ani de activitate, echipa să se alinieze la startul Ligii 1. Oficialii CFR-ului vorbesc de necesitatea existenței echipei satelit uitând că acest proiect a mai fost activat de două ori și tot de atâtea ori abandonat. ”Am renunțat la echipa a doua, pentru că era o investiție care nu avea sens. Nu puteam trimite jucători de la prima echipă să joace în Liga a III-a și nici nu puteam aduce fotbaliști de acolo, pentru că e prea mare diferența. Deși toți jucătorii de la echipa a doua sunt liberi de contract în acest moment, deocamdată nu a venit nimeni să se intereseze de vreun jucător, ceea ce spune multe despre valoarea lor”, explica în vara anului 2009 președintele Iuliu Mureșan, abandonul proiectului CFR II.

A urmat apoi un rebranding și echipa satelit a devenit Academia CFR. Nici a doua tentativă de a da jucătorilor tineri o șansă în plus să facă pasul spre echipa mare nu a avut mai mult succes, astfel că, în vara anului 2013 și acest proiect a fost abandonat. Urmărind de la distanță parcursul ireproșabil al Universității în Liga a IV-a, șefii CFR-ului și-au zis să mai încerce odată cu echipa a doua, cu atât mai mult cu cât acum, dacă majoritatea jucătorilor feroviari habar nu au ce înseamnă un meci ”U” – CFR, oficialii au o motivație suplimentară după ce ultimele două meciuri au însemnat tot atâtea eșecuri dureroase pentru conducătorii vișiniilor. În chiar prima zi a lunii aprilie 2015 Universitatea o elimina pe CFR din semifinalele Cupei României, iar 10 zile mai târziu o învingea într-un meci din Liga 1, printr-un gol superb marcat de Vlad Morar. La prima vedere CFR-iștii par mai interesați de creșterea propriilor jucători decât de meciul cu ”U”. ”Avem jucători care vor mai rămâne în afara lotului și vor juca acolo, fotbaliști de pe lista B care se încadrează în criteriile de la Liga a 4-a. Totul este foarte serios. Avem și mulți tineri de perspectivă, care e păcat să nu joace la echipa a II-a”, a spus președintele Mureșan, evitând să amintească de rivala de pe Cluj Arena. Conform regulamentului competiției, toate echipele înscrise în Liga a III-a trebuie să joace fiecare meci având cel puțin trei jucători din categoria U19 (sub ani) pe teren.

Sabău îndeamnă la rațiune

În noua sa formă de organizare proiectul ”U” este coordonat de fostul internațional Ioan Ovidiu Sabău, un fotbalist crescut de Universitatea, iubit și apreciat nu doar de ”Șepcile roșii”, ci de orice om de fotbal din România. Alintat ”Moțul”, oficialul alb-negrilor nu a fost de acord cu repartizarea echipei a doua a CFR-ului în aceiași serie din care face parte ”U”. Chiar a intenționat să solicite Federației Române de Fotbal înscrierea Universității în altă serie, dar a renunțat. ”Nu avem nici un fel de problemă să jucăm cu ei. Obiectivele noastre sunt foarte bine definite și trasate. Nu ne este frică de ei, avem treaba noastră de făcut, așa că nu mă interesează foarte mult subiectul. Când am spus că sper să nu jucăm cu CFR în Liga a III-a, am spus-o tocmai încercând să elimin orice speculație în jurul acestui meci. Am spus că nu mi se pare că ar fi bine pentru oraș tocmai pentru că sunt foarte multe interpretări, iar eu prefer să evităm aceste discuții, scandaluri, provocări. Noi avem alte obiective în momentul de față, un alt drum”, a punctat Sabău. Dacă pentru oficialul Universității lucrurile sunt clare, nu același lucru se poate spune despre fanii ”Șepcilor roșii”. Pentru suporteri un astfel de meci este ceva deosebit, tocmai din cauza rivalității care s-a aprofundat în ultimii ani. De altfel, majoritatea fanilor lui ”U” cred cu tărie că înscrierea echipei a doua a CFR-ului în Liga a III-a este o instigare. ”De ce să-ți înscrii echipa a doua în aceiași ligă în care joacă Universitatea? Poate tocmai pentru că încearcă să ne pună nouă piedici? Știm că îi deranjează prezența noastră în Cluj. A văzut toată lumea câți spectatori am fost noi la meciurile din Liga 4 și câți au fost la ei în tribune. Îi doare foarte tare. Tot timpul, asta au făcut, să ne pună bețe în roate. Abia aștept meciul să le arătăm spectacol, dacă au vrut să vadă spectacol”, a declarat pentru Transilvania Reporter, sub protecția anonimatului, unul dintre suporterii Universității.

Unirea și Sănătatea da, Jucu nu

Derbiul Clujului dintre ”U” și CFR (echipa a doua) atrage atenția și celor două oponente din Cluj înscrise în seria a V-a a eșalonului terț, Unirea Dej, respectiv Sănătatea Cluj. Nu este niciun secret că Unirea Dej a ținut loc de echipă satelit CFR-ului, astfel că la dejenii sunt fani au grupării și cartierul Gruia. La fel de cunoscută este și relația foarte apropiată pe care o are finanțatorul echipei Sănătatea Cluj, cu oficialii CFR-ului. Din acest punct de vedere se poate spune că ”U” e singură împotriva tuturor. În aceiași serie din care fac parte ”U”, CFR II, Unirea Dej și Sănătatea Cluj, ar fi trebuit să evolueze și cea de a cincea echipă clujeană, Unirea Jucu, dar finanțatorul acesteia a comunicat Federației Române de Fotbal că-și retrage gruparea din campionat. La fel s-a întâmplat și în cazul formației FC Zalău. Astfel, Comitetul de Urgență al FRF a modificat componența seriei a V-a, iar FC Zalău și Unirea Jucu vor fi dezafiliate. Sezonul 2017/2018 al Ligii a III-a începe, sâmbătă, 26 august, cu derbiul ”U” – CFR II, meciul fiind programat de la ora 20.00, pe Cluj Arena.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu