Retrospectiva sportivă a anului 2020, anul „ noilor începuturi”

Sursa foto: arhiva personală Adrian Șulca

2020 a fost anul în care întrecerile sportive s-au mutat de pe arene în sufragerii. Aparent abstractă, anomalia, pentru că e de neimaginat să te pregătești în izolare, în propria sufragerie, dormitor, garaj, era totuși prezisă, cum altfel, tocmai de zodiacul chinezesc: „2020 – Anul Șobolanului de Metal se anunță a fi unul al noilor începuturi, un an bun pentru proiecte noi, pentru schimbări atât în plan personal, cât și profesional…”, spuneau astrologii la în început de 2020 prefațând, fără voia lor, schimbări la care, poate niciunul dintre noi, nu ne-am fi gândit.

Pandemia de coronavirus pornită tocmai din China a afectat în 2020 întreg sportul mondial. Jocurile Olimpice de vară, cea mai așteptată întrecere planetară încă dinainte să fie atestată nașterea Mântuitorului Isus Cristos, au fost amânate. Alte competiții majore au fost anulate de-a dreptul, cele care totuși au ma fost organizate ne-au amintit de vremurile tulburi de după cel de al Doilea Război Mondial. Noi vom păstra din predicțiile chinezești doar părțile optimiste și vom considera că 2020 chiar poate fi anul noilor începuturi.

Pentru sportivii clujeni noile începuturi încă se lasă așteptate aidoma schimbărilor structurale în vârful piramidei sportive, atât de necesare pentru a crea un climat cu adevărat performant pentru cei care încă ne mai fac să strigăm „Haide U!”, sau „România!”. Vom începe seria de articole retrospective cu CS Universitatea Cluj. Pentru că cel mai iubit, cel mai stufos club sportiv (din punct de vedere al numărului de secții) din România, chiar și în vremuri grele tot a contabilizat 156 de medalii (58 de aur, 48 de argint și 50 de bronz).

Nu vom insista asupra secțiilor sportive care a avut „producția” cea mai mare de medalii în 2020, dar insist să-l cunoaștem pe cel desemnat „Sportivul anului” în cadrul, de multă vreme, tradiționalei anchete de final de an. Adrian Șulca, numărul 1 în Topul CSU pe 2020, nu este la primul triumf de acest fel și poate tocmai de aceea se cuvine, credem, să cunoaștem măcar un pic din povestea unui sportiv cu adevărat excepțional.

Așadar, judoka Adrian Şulcă a ocupat primul loc în tradiționalul clasament al celor mai buni sportivi pe anul 2020 alcătuit de Clubul Sportiv Universitatea Cluj. Are 19 ani (va împlini 20 de ani pe 8 februarie anul viitor), i i-a devansat în topul celui mai iubit club sportiv din Cluj pe atleta Sanda Belgyan și pe voleibalistul Vlad Negrean.

Într-un an dificil „dominat categoric” de cel mai de temut adversar al omenirii, virusul SARS-CoV-2, Adrian Şulcă a mai cucerit o salbă de medalii dintre care amintim titlul de campion naţional Under-23, în martie, la Oradea, titlul de campion U21, în octombrie, la Poiana Braşov, unde s-a clasat şi pe locul secund cu echipa masculină a clubului, precum şi o clasare pe primul loc cu echipa ”U”-CSM Cluj-Dinamo, la Cupa României U23, în octombrie, tot la Poiana Braşov.

Sursa foto: arhiva personală Adrian Șulca

Sport de voie, de nevoie
Ca mulți sportivi de succes, Adrian Șulcă nu provine dintr-o familie cu posibilități, dar a primit o educație frumoasă și acest aspect este vizibil în comportament, în modul în care se exprimă. A rămas de mic fără tată, pentru că părinții au decis să se despartă. Mama lui a ales să plece în Italia, unde muncește într-o fabrică de autoturisme. Adrian a rămas acasă, la Calafat, unde a fost crescut de bunică. Nu a avut telefon de ultimă generație, nici tabletă, nici playstation. Pentru că a fost atras de sporturile de contact s-a prezentat într-o zi la sala de judo a Clubului Sportiv Independența din Calafat.

Între Adrian și primul lui antrenor, Alexandru Pop, s-a creat o legătură specială. Profesorul Pop a remarcat încă de la început calitățile sportivului, și ambiția lui. În lipsa tatălui, Alexandru Pop a preluat rolul de părinte pentru Adrian. A fost mereu atent la nevoile tânărului său elev, iar atunci când a simțit că orașul natal nu-i mai poate oferi condițiile optime pentru performanță l-a contactat pe bunul său prieten, Florin Bercean. Adrian nu avea încă 15 ani împliniți. Și-a luat rămas bun de la cea care l-a crescut și s-a mutat la Cluj.

„Sunt norocos că l-am avut antrenor pe Alexandru Pop. În primul rând că dânsul mi-a îndrumat primii pași în judo. Apoi tot domnul Pop a fost cel care m-a ajutat să ajung la Cluj. Aici am, în primul rând, condiții și antrenori de calitate care s-au ocupat de mine încă din prima zi. Și nu numai la antrenamente. De exemplu domnul Florin Bercean mereu se interesează dacă am note bune la școală, iar Denis Mititelu (antrenor în cadrul clubului ”U”-CSM Cluj – n.a.) a fost mereu lângă mine, în orice situație”, povestește Adrian.

Departe de casă, și mai departe de mama lui, Adrian a avut și momente de cumpănă. Dorul de cei dragi îl măcina. Au fost momente în care a vrut să lase totul baltă, să se întoarcă la bunica lui. „Nu mi-e rușine să recunosc aceste lucruri. Cred că orice sportiv care este departe de casă, de familie, trece prin așa ceva. Norocul meu este că mereu am avut pe cineva lângă mine, aici în Cluj. Antrenorii mei m-au ajutat de depășesc aceste momente și m-a menținut motivat”, rememorează Adrian.

Sursa foto: arhiva personală Adrian Șulca

Lumea la picioare, în 15 secunde
Transferul lui Adrian Șulcă la clubul ”U”-CSM Cluj a reprezentat rampa de lansare spre marea performanță. Sub îndrumarea antrenorilor Florin Bercean, Denis Mititelu, Geanina Andreica și Ana-Maria Mititelu, ascensiunea lui a fost una fulminantă. La jumătatea lui 2018 ajunsese deja pe locul doi în clasamentul mondial al cadeților, iar acest lucru i-a adus și calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires (Argentina – 2018). La capătul sudic al lumii Adrian a avut evoluții impresionante.

Și-a înșirat adversarii și nu s-a mai oprit până în finală. Ultimul act a fost și acela unul de poveste. Oponentul său, Martin Bezdek, din Cehia, a rezistat exact 15 secunde. Adrian triumfa prin cel mai spectaculos procedeu din judo, ippon, cucerind prima medalie olimpică de tineret din istoria sportului clujean. Însă, ar fi nedrept să nu trecem în revistă și celelalte performanțe, obținute anterior finalei de la JOT.

La 16 ani, mult înainte de vreme și de prevederile regulamentare, Adrian a fost promovat în lotul olimpic de tineret. Astfel, a beneficiat de condiții de pregătire pe care cadeții nu le au. Primul rezultat notabil a fost medalia de argint la Campionatele Naționale U18, în limitele categoriei 66 kg. Un an mai târziu Adrian triumfa la Campionatele Naționale și recidiva și în 2018, la categoria 66 kg, respectiv 73 kg.

În întrecerile din cadrul Cupelor Europene destinate cadeților, a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului, în 2017, la 66 kg, și în 2018, la 73 kg, iar la Campionatele Europene de cadeți, care au avut loc la Sarajevo, în Bosnia și Hertegovina, a cucerit medalia de bronz în limitele categoriei 73 kg. Toate aceste performanțe l-au propulsat pe Adrian Șulcă, la data de 31 iulie 2018, pe locul 2 în clasamentul U18 al Federației Internaționale de Judo. Grație acestei poziții a obținut calificarea nominală la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, unde a fost înscris la categoria 81 kg.

„Adrian s-a făcut imediat remarcat datorită caracterului său și a faptului că-și dorește să devină campion. Băiatul ăsta este născut să fie campion. După ce a fost remarcat de antrenorul japonez Kohei Oishi (Kohei Oishi a preluat lotul României de judo la finele anului 2017- n.a.), a cerut ca dimineața, înainte să meargă la școală, să mai facă un antrenament suplimentar între 6:00 și 7:30. Eu de la Laura Moise nu am mai văzut un sportiv care să ceară mai mult decât îi dăm noi. Am apelat la un prieten, Denis Mititelu, care l-a ajutat la antrenamentele de dimineață. Interesant este că s-a creat o emulație și s-au mai molipsit și alți sportivi de la el”, întregește Florin Bercean, povestea de succes a lui Adrian Șulcă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu