Recordurile Andreei

Sport olimpic încă din antichitate, atletismul înseamnă să alergi mai repede, să sari mai sus, uneori să arunci mai departe decât adversarii din competiție. Clujul a dat de-a lungul anilor sportivi de renume mondial în întrecerile atletice, iar prezentul nu este cu nimic mai prejos decât anii de glorie, în care Ion Moina, Vasile Bogdan, Kurt Sokol, Vasile Sărucan, sau Cornel Porumb cucereau titluri și băteau recorduri.

Recent, la Sofia (Bulgaria), atletiții români au cucerit 7 titluri balcanice în întrecerea rezervată sportivilor sub 20 de ani. Între ei a strălucit sprintera clujeană Andreea Miklos, care s-a impus în cursa de 400 metri plat și nu oricum, ci corectând recordul balcanic. La numai 18 ani sportiva legitimată la CSS Viitorul și CSM Cluj, a confirmat că este o atletă valoroasă care nu are voie să lipsească din delegația României de la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, de peste doi ani.

Își sacrifică adolescența și țintește sus
Andreea s-a apucat de atletism în clasa a treia. A fost descoperită, la 9 ani, în urma unei selecții la nivel școlar, de către antrenoarea Magdolna Kanizsay. Motivată de rezultatele obținute cândva de Ionela Târlea (vicecampioană olimpică la Atena, în 2004, în proba de 400 metri garduri – n.a.), clujeanca s-a pus serios pe alergat, iar rezultatele nu au întârziat să apară. La vârsta de 13 ani a fost îndrumată de antrenoarea ei către proba de 400 metri plat. De atunci, viitorul ei în atletismul de performanță a început să se contureze tot mai frumos.

”Prima mea cursă de 400 de metri a fost de fapt la ștafetă, nu la individual. M-am axat pe această probă abia când am ajuns la juniori III. Le admir foarte mult pe Ionel Târlea și pe Gabriela Szabo și, evident, îmi doresc să ating și eu performanțele lor”, își începe povestea Andreea. Visează la o medalie olimpică, iar aspirațiile ei nu sunt doar ”vorbe-n vânt”. Pe când abia împlinise 17 ani, în aprilie 2016, Andreea Miklos a obținut baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio. Era, totuși, mult prea tânără ca să obțină mai mult locul 14 pe care a terminat ștafeta de 4X400 metri a României. 

Rezultatul este însă, unul valoros dacă ne gândim că sportiva clujeană a trăit o experiență fantastică în Brazilia. ”Calificarea la Rio a fost o surpriză pentru mine. La începutul acelui an <<2016 – n.a.>> nu mă așteptam să alergăm atât de bine, mă refer la ștafetă. Am sperat însă, până în ultima clipă și s-a întâmplat. Am fost foarte fericită, pentru că am trăit momente fantastice la Rio. Acum sigur că vreau să-mi întrec limitele. Faptul că la 17 ani am ajuns la Jocurile Olimpice este un semn bun că pot face mai mult. Mă gândesc la un podium la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În momentul de față cred că în România sunt câțiva atleți destul de talentați care au obținut performanțe notabile și în care eu consider că merită să se investească”, punctează Andreea.

A detronat-o pe Răzor
Clujul este în ultimii ani o veritabilă școală pentru atletele specializate în cursa de 400 metri, atât la individual, cât și la ștafetă. recent, la Campionatele Naționale de Atletism în sală, Andreea Miklos a reușit o performanță extraordinară, cucerind titlul intern în fața marilor rivale, Bianca Răzor (multiplă campioană și recordmenă a României, legitimată în prezent la Steaua, dar formată ca și sportivă la Cluj-Napoca – n.a.), respectiv Camelia Gal (sportivă legitimată la CS Universitatea Cluj – n.a.).

De altfel, cele trei, alături de Sandală Belgyan, atletă legitimată la CS Universitatea, formează de foarte multe ori ștafeta de 4×400 metri plat a României. Nu au rivale în țară, împărțindu-și titlurile între ele. Sportiva pregătită de Kanizsai Magdolna, deși se află încă la vârsta junioratului, s-a impus fără probleme atât la tineret cât și la seniori, în proba de 400 de metri din cadrul Campionatelor Naționale de sală. 

”M-am simțit foarte bine la naționale și am făcut o cursă bună. Timpul nu m-a mulțumit deplin, dar mi-a dat încredere pentru Balcaniada de la Sofia, unde am reușit să câștig, de asemenea, medalia de aur și să corectez recordul. Am simțit că pot să fac acest lucru și mă bucur tare mult că am reușit”, povestește Andreea.

Clujul are istoric la Balcaniadă
Până să apară această generație de aur a atletismului clujean, cu Miklos, Răzor, Gal și Belgyan în prim plan, alergătorii de sub Feleac au obținut rezultate importante în competițiile internaționale. Și pentru că cel mai recent succes, al Andreei Miklos a fost obținut la balcaniadă, trebuie să-i amintim și pe predecesorii ei care au triumfat la Jocurile Balcanice. De departe, cei mai titrați sunt Ion Moina și Vasile Bogdan, ambii cu câte 7 titluri. Moina s-a impus la 100m, 200m, 400m, lungime dar și la ștafete, în vreme ce Bogdan a triumfat la decatlon.

Tot în ”proba probelor”, cum este denumit decatlonul, s-a impus de patru ori și Kurt Sokol, iar Cornel Porumb (tatăl lui Ciprian Porumb, fost jucător de tenis de Cupa Davis – n.a.), a cucerit două titluri în proba de săritură în înălțime. Revenind la ștafeta de 4×400 metri plat trebuie amintite performanțele lui Traian Sudrigean, dublu câștigător al aurului balcanic. Pompiliu Stoichițescu, la săritura în lungime, Marilis Cuţui, la cros, Eva Zörgö, aruncarea suliţei, Mircea Pop și Ilarie Măgdaş, ştafetă 4x100m, au și ei în palmares câte un titlu balcanic. 

Cea mai tânără medaliată la un campionat mondial
Atleta clujeană este deja obișnuită să bată recorduri, și nu doar pe pistă. În martie 2016, cu doar câteva săptămâni înainte să se califice la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio, Andreea devenea cea mai tânără medaliată a României la un Campionat Mondial. S-a întâmplat la Portland, în SUA, la data de 20 martie 2016 pe când Andreea avea doar 16 ani și 307 zile, și cucerea medalia de bronz cu ștafeta de 4×400 metri plat, din care mai făcea parte și Bianca Răzor, la aceea vreme sportivă legitimată la CSS Viitorul Cluj, la fel ca și Miklos.

De remarcat faptul că bronzul de la Portland a fost prima medalie pentru atletismul clujean la un Campionat Mondial de seniori, deși cele două sportive de la CSS Viitorul, erau încă junioare. În palmaresul Andreei Miklos mai regăsim câte o medalie de aur la Europenele de tineret din 2016, din Georgia, și la Festivalul Olimpic al Tineretului din 2015.

19 ani va împlini Andreea Miklos la data de 17 aprilie

Distribuie:

Postaţi un comentariu