Reconstrucția la ”U”, de la Rus la Meșter

Foto: Dan Bodea

La ”U” Cluj se vorbește, și în această vară, de reconstrucție, de tineri proveniți în propria pepinieră, de promovarea jucătorilor crescuți în spiritul clubului care încă produce emoție și emulație. A spus-o răspicat managerul sportiv Adi Falub, omul dispus mereu și mereu să o ia de la capăt, omul pentru care ”U” înseamnă acasă, înseamnă familie.

Startul campaniei de achiziții nu a fost chiar ceea ce își doreau suporterii. Prima semnătură a fost a lui Vlad Muțiu. Băimăreanul nu este tocmai un puștan (a împlinit 25 de ani pe 2 februarie anul acesta – n.a.), dar, comparativ cu Andrei Gorcea (18 ani), sau Rareș Pop (21 de ani), maramureșeanul pare un fel de Iker Kasillas. Are vreo 70 de meciuri în CV, la Dinamo II, Tărlungeni, Afumați, CSM Râmnicu Vâlcea, sau Farul Constanța.

Achiziția lui Muțiu, și cifrele statistice, arată că el va fi numărul 1. Gorcea abia a prins 4 meciuri în tricoul lui ”U”, două în Cupă și alte două în Liga 2, în vreme ce Pop are în dreptul jocurilor numărul preferat al portarilor, 1, și acela tocmai în 2016, într-o înfrângere a „Șepcilor roșii” la Tărlungeni.

Și iată cum încă de la primul transfer, planurile clubului sunt contrazise de fapte. „Noi anul ăsta trebuie să construim o echipă, ne bazăm foarte mult pe ce producem la copii și juniori. Sunt jucători care vin din urmă și pot să facă pasul ăsta. Dacă va fi o construcție solidă până la urmă o să și promovăm. Că va fi anul ăsta, că va fi anul viitor, sau peste doi ani, cu siguranță U Cluj va ajunge în prima ligă, dar nu așa artificial și pompieristic”, spunea pe 1 iulie Adi Falub, la prima întâlnire cu presă, de după întreruperea sezonului.

Au urmat achizițiile lui Laurențiu Rus (35 de ani) și Daniel Novac (32 de ani). Tineri și ei, în vână cum se spune, dacă ne gândim la ce nivelul arătat de echipele situate în partea a doua a clasamentului din al doilea eșalon fotbalistic al țării. În cazul celor doi tot Falub lămurește nevoia de „întinerire”, știți, povestea aia cu jucători crescuți de club.

„Nu vor fi multe transferuri în această vară, pentru că obiectivul nostru este să formăm o echipă cu jucători crescuți de clubul nostru. Ne-ar mai trebui un fundaș central, ne-ar trebui și mijlocași centrali, pentru că acolo n-am avut nici în iarnă, acolo suferim cel mai mult”, spunea Falub la reunirea lotului.

Omul n-a mințit, a luat mijlocași centrali pentru că acolo e „călcâiul achilian” al Universității. Degeaba îl ai pe Goga, pe Alex Pop, pe Coman sau pe Cristi Gavra înfipți în coasta adversarilor, dacă nu are cine să le livreze pasele decisive. Make sense, cum ar spune englezii.

Apoi au venit, în sfârșit, și prezentările tinerilor. De data asta chiar vorbim de copii. Alexandru Negrean (19 ani) a fost adus și el să întărească același compartiment median. Nu apare des pe lista marcatorilor, dar nici nu trebuie. Rolul lui e acela de a crea fazele din care să se marcheze. A început fotbalul la ”U”, mai apoi a fost campion în Liga Elitelor U19 cu Viitorul Constanța și iarăși vorbim de o achiziție cu sens, bazându-se strict pe strategia managerului sportiv Adi Falub.

Ultimul, și sperăm nu cel din urmă, fotbalist prezentat este Cosmin Meșter. Despre el se știe că are 18 ani și că s-a alăturat Academiei în urmă cu un an, după un trial în care a marcat vreo cinci goluri. Probabil că la vârsta lui încă nu știe exact ce i se potrivește cel mai bine, rolul de servant, sau cel de finalizator, dar știe că Messi este cel mai bun. Până la urmă argentinianul este și pasator și marcator și nu unul oarecare.

Deocamdată ei sunt noutățile din lotul „Șepcilor roșii”. Starea de alertă s-a prelungit, cazurile de fotbaliști infectați cu noul coronavirus, din păcate, se înmulțesc, așa că nu se știe când, dacă, și în ce condiții se va mai juca fotbal în liga a doua. Deocamdată conducerea a mișcat ceva, mai rămâne să se ne și bucurăm de fotbal.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. NGVHGF says:

    heiii,ce sa-i faci ???
    Stiti care e primul simtom al unui fotbalist ca are covid?
    Il manca-n cur sa joace fotbal.
    Dupa cum graieste Falub si in sezonul urmator vom trage sa nu retrogradam. Clubul e sarac si financiar si in personal dar cel mai rau e sarac in calitatea si pregatirea celor care conduc acum destinele acestui club. Adica din punct de vedere profesional sunt ZERO. Halo,ati inteles? sunteti ZERO si NULAS.Staful universitatii se hranesc cu iluzii dar vinde si iluzii fanilor. De altfel le pare bine ca iau si ei un leu de doi pentru nimic. Deci iarasi e NULAS.Astazi au schimbat iarasi aproape tot lotul. Ma fratilor,daca ati fi aruncat o privire la toate facultatile din Cluj ati fi gasit 11 studenti mai buni decat aveti voi in lot. Buni si la carte ,buni si la fotbal. De ce? caci aia sunt capabili sa invete nu sunt prosti si nu vin cu pile si cu declaratii de iubire neadevarate. Daca il iei pe un prof de sport de la medicina precis face un lot mai valors decat ce este acuma la U.La U e pandemie de prostie si va spun din start,sezonul asta retrogradati sau va desfintati. Bafta.

Postaţi un comentariu