Primăria reia de luna viitoare alocările financiare pentru sport. Nu toate proiectele declarate inițial câștigătoare vor mai primi bani

Foto: Dan Bodea

Un număr de 43 de asociații și cluburi sportive din Cluj-Napoca, dar și cinci federații naționale, urmau să primească peste 11 milioane de lei din partea Primăriei și a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, fonduri nerambursabile, pentru evenimente și competiții în anul 2020. Lista proiectelor câștigătoare a fost făcută publică la data de 18 martie de către comisia de specialitate din cadrul Primăriei.

Emil Boc cere reevaluarea proiectelor
Având în vedere faptul că pandemia de Coronavirus a afectat foarte multe domenii de activitate și în vederea adoptării unor politici publice eficiente, inclusiv din perspectiva alocărilor financiare de la bugetul local, Primăria Cluj-Napoca a anunțat că inițiază în următoarele 30 de zile mai multe dezbateri publice în acest scop. Starea sportului clujean/Alocările financiare pentru domeniul sportului este al treilea punct în calendarul dezbaterilor publice și este programat pentru data de 9 iunie, de la ora 12:00.

„Începând cu 18 mai noi am trimis adrese la toate organizațiile nonguvernamentale care vizează activități culturale, activități sportive ș.a.m.d., să ne precizeze dacă proiectele pe care le-au depus la începutul acestui an le mai mențin pentru finanțare din perspectiva îndeplinirii indicatorilor proiectului astfel încât la începutul lunii iunie să intrăm în Consiliul Local pentru susținerea acestora, inclusiv cele sportive din oraș, în condițiile acestea noi.

În aceste condiții fiecare ONG, fiecare club, care a solicitat finanțare de la primărie își va face o reevaluare a proiectului și va spune dacă își mențin sau nu își mențin proiectul pe care l-au depus inițial, astfel încât, noi să finanțăm cât mai repede cu putință pentru că și sportul reprezintă un domeniu strategic, fundamental al orașului și vrem ca în cel mai scurt timp să intrăm în Consiliul Local cu acele proiecte care pot fi deja finanțate pentru că avem nevoie și de sport ca parte a vieții noastre”, a declarat primarul Emil Boc.

Conform comunicatului Primăriei Cluj-Napoca, dezbaterile se vor concentra în principiu, dar fără a se limita doar la acestea, pe următoarele teme/probleme:

1. Cum a fost afectat domeniul respectiv de pandemia de Coronavirus?
2. Care sunt soluțiile în domeniul respectiv după pandemia de Coronavirus?
3. Care sunt modalitățile și politicile publice prin care Primăria și Consiliul local pot ajuta domeniul respectiv?

Cei care doresc să participe la aceste dezbateri pot să o facă potrivit procedurii de dezbatere publică în vederea elaborării și adoptării actelor administrative cu caracter normativ, disponibilă aici:

https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/dezbatere-publica/procedura-de-dezbatere-publica-in-vederea-elaborarii-si-adoptarii-actelor-administrative-cu-caracter-normativ/.

Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterilor publice vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință, pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Secțiunea Depune cereri disponibilă aici:

https://e-primariaclujnapoca.ro/registratura/cereri/

cu minimum 4 ore înainte de ora stabilită pentru începerea ședinței. Cetățenii care se vor înscrie în aceste condiții, vor primi un link prin e-mail, prin care se vor putea conecta la dezbaterea publică și vor putea lua cuvântul. Data începerii sesiunii de înscriere la cuvânt va fi comunicată odată cu anunțul privind organizarea fiecărei dezbateri publice.

CS Universitatea, FC Universitatea și U-BT au fost marile câștigătoare din luna martie
Cum era de așteptat Clubul Sportiv Universitatea, Fotbal Club Universitatea și U-BT Cluj-Napoca au fost marii câștigători ai sprijinului financiar oferit și în acest an de Primăria și Consiliul Local al municipiului. Cele trei cluburi urmau să împartă 70% din banii alocați pentru sport.

CS Universitatea și FC Universitatea urmau să primească câte 3.000.000 de lei, însă, după reevaluarea dosarelor cerută de primarul Emil Boc, aceste sume ar putea crește sensibil în contextul în care multe alte cluburi nu vor mai putea justifica sprijinul financiar solicitat. Banii oferiți pentru sprijinirea activităților sportive au un regim special, pot fi cheltuiți doar în anumite condiții, și doar până în luna decembrie a anului pentru care s-a aprobat finanțarea.

Primarul Emil Boc a ținut să precizeze că instituția pe care o conduce va sprijini în continuare clubul de fotbal Universitatea în ciuda rezultatelor înregistrate în actualul sezon, până la momentul înghețării campionatului. După omologarea clasamentului ligii a doua ”U” Cluj va încheia sezonul pe locul 14.

„Noi (Primăria Cluj-Napoca – n.a.) nu suntem administratorii clubului, noi suntem instituția care finanțează și asigură susținerea financiară. Acolo există o echipă nominalizată de Primărie și de universități care are responsabilitatea administrării clubului. S-a făcut o analiză, la momentul respectiv, cu privire la rezultatele care au fost obținute până acum (până la momentul suspendării activităților sportive – n.a.), acum intrăm într-o nouă etapă, când jucăm un nou campionat, vedem rezultatele și facem o analiză”, a spus Emil Boc.

Interesant este că liderul Ligii 1, CFR Cluj, nu a solicitat sprijin financiar din partea Primăriei.

Pentru acest an Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca au alocat suma de 11,2 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor sportive, în condițiile în care cluburile și asociațiile sportive din municipiu au cerut mai mult decât dublu, 24,9 milioane de lei.

Din sumele aprobate, asociațiile sportive pot oferi inclusiv salarii lunare care să fie de cel mult zece ori mai mari decât salariu minim brut pe economie. Finanțarea de la bugetul local este asigurată până la maxim 90% din bugetul total al unui proiect.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ionescu says:

    Bine-nțeles ca kay și ceilalti jucatori aduși la U de Moraru -Irimies cu salarii de 4-5 mii e trebuie plătiți pt “performanța” de la centenarul clubului…huooo ,Rușine și curtea de conturi sa vina ca și la volei Zalau.

  2. Ionescu mihai says:

    C

Postaţi un comentariu