Premianți în amicale, corijenți în oficiale. CFR a ratat startul în noul sezon

Foto: Dan Bodea

Campioana în exercițiu a Ligii 1, CFR Cluj, are un început de sezon (2019/2020) de coșmar. A pierdut Supercupa României, scor 0-1 în fața Viitorului din Constanța, iar în turul întâi preliminar al Ligii Campionilor tot la limită (scor 0-1) a pierdut prima manșă din dubla cu Astana. Niciodată, cu Dan Petrescu antrenor, CFR nu a „legat” două înfrângeri consecutive. Pe lângă rezultatele sportive negative feroviarii se confruntă și cu probleme administrative.

Clubul a fost amendat de UEFA, cu 200.000 de euro, din cauza încălcării acordului de fair-play-ului financiar, directorul sportiv Daniel Stanciu a anunțat că nu se mai regăsește în proiectul CFR, iar șeful centrului de copii și juniori, Silviu Bogdan, și-a înaintat demisia. Și totuși, meciul decisiv pentru calificarea în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor se joacă în Gruia, miercuri, 17 iulie, de la ora 21:00.

Foto: Dan Bodea

Când nu marchezi ești pedepsit
CFR a defilat în meciurile test din cantonamentul din Austria, dar s-a împiedicat în primele partide oficiale ale noului sezon. Patru victorii (1-0 cu Orenburg, 2-1 cu NK Osjek, 1-0 cu Mlada Boleslav și 1-0 cu Sparta Praga) și un rezultat de egalitate (1-1 cu Steaua Roșie Belgrad), au obținut băieții lui Dan Petrescu în amicalele verii.

Deși porneau favoriți în meciul de Supercupă, cu Viitorul, feroviarii au pierdut (scor 0-1) întâlnirea de la Ploiești, iar eșecul din debutul noii stagiuni a fost dublat de rezultatul de la Astana, 0-1, în manșa întâi din primul tur preliminar al UEFA Champions League.

Vișiniii au irosit două ocazii monumentale în disputa din Kazahstan și au primit gol în urma unei faze fixe, după o serie de bâlbâieli în defensivă. Rezultatul de la Astana nu este unul care să nu poată fi întors în returul de la Cluj, dar oficialii campioanei au recunoscut superioritatea kazahilor.

„Ceea ce contează este rezultatul de pe tabelă! Păcat, dacă am fi marcat în prima repriză, când am avut o ocazie mare, soarta meciului ar fi fost alta. Vom încerca tot posibilul să facem un meci mare în retur. Să vedem în ce formă vom fi, mai avem un meci de campionat între timp. Oricum, Astana este favorită, 1-0 este un rezultat excelent pentru ei. Noi sperăm să întoarcem scorul, dar trebuie să dăm goluri”, a declarat Dan Petrescu, la după eșecul de la Astana.

„Ocaziile mari le-am avut noi, cea a lui Culio a fost imensă. Apoi Omrani din 4 metri nu reușește să bage mingea în poartă. La 1-1 era altceva. Am emoții în privința calificării, acum trebuie să dăm două goluri. Am nimerit greu de la tragerea la sorți. Astana e o echipă puternică, o echipă care an de an a jucat în grupele Europa League. Era normal să ne domine pe terenul lor. Când nu marchezi, ești pedepsit. Dar nu a fost o echipă mai bună decât noi, avem de ce să sperăm, păcat că am ratat cu poarta goală”, a completat managerul sportiv Bogdan Mara, la Digisport.

6 ani au trecut de la ultima prezență a CFR-ului în faza grupelor unei competiții continentale intercluburi (s-a întâmplat în sezonul 2012/2013 al Ligii Campionilor)

Doar încă un rezultat care ne arată locul în Europa
Scăpat de obligativitatea de a folosi jucători tineri, sub 21 de ani, Dan Petrescu a aruncat în lupta de la Astana toată artileria grea: Arlauskis (31 de ani), Vinicius (34), Camora (32), Hoban (36), Culio (35) și Deac (33), la care s-au adăugat, pe final de joc, Rondon (33) și Luis Aurelio (30), dar nu a putut evita înfrângerea. Dacă în Liga 1 toți cei enumerați sunt, în ciuda vârstei, performerii campionatului, în Liga Campionilor tot ei și-au arătat limitele.

În cupele europene experiența nu ajunge, nici măcar când întâlnești o echipă din Kazahstan. Sigur, rezultatele din ultimii ani ale kazahilor sunt de luat în seamă. În ultimele trei sezoane Astana a jucat de tot atâtea ori în grupele UEFA Europa League, ba în 2018 chiar au acces în 16-imi, fază în care a fost eliminată de Sporting Lisabona (scor 4-6 la general).

Contează și faptul că în întrecerea internă Astana a disputat deja 19 partide, dar este totuși o echipă din Kazahstan! Optimiști din fire vom aștepta cu interes returul de la jumătatea săptămânii viitoare, dar atenție (!), din 2014 încoace Astana nu a ieșit niciodată din primele tururi pe care le-a disputat, fie în Liga Campionilor, fie în Europa League.

Foto: Dan Bodea

Erori cu repetiție și o întrebare firească
Lăsând la o parte, măcar pentru câteva clipe, rezultatul de la Astana, trebuie să aruncăm o privire și dincolo de jucători și staff. CFR este la 90 de minute de încă o eliminare rușinoasă din cupele europene și cauzele sunt multiple. Când joci cu 8 fotbaliști trecuți de 30 de ani riscul este enorm. Vișiniii s-au sufocat pe teren, iar acest aspect nu trebuie să și-l asume doar Petrescu, ci și conducătorii din Gruia, incapabili să scoată clubul la liman, să producă bani să poată să-și permită transferuri care să facă diferența.

Anul trecut Edward Iordănescu a plătit cu postul încă după meciul tur cu Malmo (0-1 în Gruia). Ulterior întreaga echipă managerială a fost concediată (Bogdan Mara, Marian Copilu, Marius Bilașco și Iuliu Mureșan). Culmea, în primăvară, aceleași persoane au fost readuse în conducere. Mai puțin Mureșan, dar ca element de noutate în organigrama administrativ-sportivă a apărut Daniel Stanciu.

Cu o zi înaintea meciului de la Astana, Stanciu a avut o premoniție și a anunțat că pleacă de la CFR. În cazul unei eliminări firesc ar fi să plece și Mara, Copilu și Bilașco, nu? Din cauza datoriilor enorme, cifrate la aproape 100 de milioane de lei (aproximativ 20 de milioane de euro), la sfârșitul anul 2018, CFR nu-și permite decât transferuri low cost, iar acest lucru se răsfrânge în evoluția feroviarilor în Europa și arată starea jalnică în care băltește fotbalul românesc.

„Vom încerca tot posibilul să facem un meci mare în retur. Să vedem în ce formă vom fi, mai avem un meci de campionat între timp. Oricum, Astana este favorită, 1-0 este un rezultat excelent pentru ei. Noi sperăm să întoarcem scorul, dar trebuie să dăm goluri”, Dan Petrescu, antrenor CFR

Distribuie:

Postaţi un comentariu