Prea strâmte inelele

Imagine rară. „U” Cluj în finala cu Sepsi Sfântu Gheorghe din 2017 / Foto: Dan Bodea

Dintre toate sporturile cu mingea care se desfășoară în Cluj baschetul este de departe disciplina sportivă cea mai de succes. 14 titluri naționale, dintre care 10 consecutive, fac din echipa feminină CS Universitatea cea mai titrată grupare din România. La masculin, doar decada anilor ’80 este mai săracă în rezultate. Și în acest caz contabilizăm 5 titluri naționale, patru Cupe și două Supercupe. Însă, în cazul baschetului masculin trebuie să se facă diferența între echipa CS Universitatea și U-BT (fostă U-Mobitelco), aceasta din urmă (club privat de interes public), având în palmares 7 dintre cele 11 trofee (două titluri, trei Cupe și două Supercupe), cucerite de băieți. Cifrele sunt impresionante, însă în opoziție totală cu ceea ce au ajuns echipele de baschet ale CS Universitatea la sfârșit de an 2018.

Zero, cea mai pozitivă cifră
Fie că vorbim despre echipa feminină, fie de cea masculină, baschetbaliștii și baschetbalistele Universității Cluj traversează un moment pe care nici cei mai pesimiști susținători ai acestui sport nu l-au anticipat. Împreună, cele două echipe (masculină și feminină) au disputat 17 meciuri oficiale în sezonul 2018/2019. Ireal, dar cât se poate de adevărat, este faptul că cifra zero este cea mai pozitivă din toată statistica celor două.

Foto: Dan Bodea

Echipa feminină continuă să joace în primul eșalon, dar este doar un sparring partener (adică oponent de antrenament / de pregătire – n.a.) pentru celelalte participante. Din Cupa României au ieșit eliminate, prin dublă înfrângere, de o echipă din eșalonul secund, Phoenix Constanța. În Liga Națională (LNBF), „universitarele” au înregistrat alte șase eșecuri, din tot atâtea partide. 371 de puncte au marcat fetele lui Carmin Popa (în medie 61,83 / meci) și au încasat 472 (cu o medie de 78,66 puncte / meci).

În aceste condiții Universitatea Cluj are, evident, și cel mai slab coșaveraj, -101! La doar doi ani distanță de la ultima performanță notabilă, finala disputată în compania multiplei campioane din ultimii ani, Sepsi Sfântu Gheorghe, echipa feminină de baschet CS Universitatea Cluj este ultima în clasament, eliminată prematur din Cupa României și fără nicio perspectivă, cu doar un an înaintea celebrării a 100 de ani de activitate sportivă a clubului (cândva) fanion al orașului.

La masculin „U” e în liga 3
Secția de baschet masculin a CS Universitatea este într-o situație și mai deplorabilă, însă, în acest caz aproape că se poate vorbi despre o idee de viitor. Trupa lui Florin Covaciu are în componență jucători extrem de tineri (născuți în 1998, 1999, 2000 și chiar 2001), ceea ce înseamnă, aparent, că la CSU se formează o echipă care nu peste mulți ani ar trebui să aibă un cuvânt important în întrecerile interne.

Prea cruzi, chiar și pentru eșalonul terț, baschetbaliștii de la Universitatea au disputat nouă partide din sezonul 2018/2019 și au înregistrat același număr de înfrângeri. Și în cazul lor vorbim de cifre amețitoare. 399 de puncte marcate (cu o medie de 57 / meci) și 574 de puncte încasate (adică o medie de 82 / meci). Coșaveraj: -175! Perspective de promovare în eșalonul secund? Zero. Perspective de viitor? Incerte. Cel mai probabil în foarte scurt timp jucătorii fie își vor căuta de lucru, fie se vor transfera, unii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu