Oameni și idei care fac diferența

Foto: Dan Bodea

Turda a dat prima echipă de fotbal din județul Cluj care a cucerit Cupa României la fotbal, și tot turdenii se mândresc cu primul trofeu european la handbal. În Turda s-a născut și cea mai mare voleibalistă, din toate timpurile, din România. Nu e de mirare că autorităților locale acordă un interes mare dezvoltării sportului în cel de al doilea municipiu al județului.

Sprijinul Primăriei este unul important, dar și mai important este că o mână de oameni pricepuți elaborează proiecte, atrag fonduri și an după an mai pun câte o cărămidă la dezvoltarea sportului a oraș. Cel mai nou proiect este de a înființa un club profesionist de volei feminin, administrat de două nume legendare în sportul la fileu: Cristina Pîrv și profesorul Alexandru Lazăr.

„Principesa” și domnul profesor
Cristina Pîrv s-a născut la Turda și a început să practice voleiul la vârsta de 8 ani, în paralel cu atletismul. La un moment dat a trebuit să aleagă între cele două discipline. Nu a fost greu. Destinul îi fusese deja pecetluit. La 14 ani și jumătate evolua deja în primul eșalon al voleiului național. Deși era doar o adolescentă, Cristina Pîrv se impunea ca jucătoare de bază în cea mai titrată echipă de volei feminin, Dinamo București.

Clujeanca nu doar că este cea mai valoroasă voleibalistă română a tuturor timpurilor, ci și una dintre sportivele care au dat strălucire voleiului mondial. A avut Brazilia la picioare, a câștigat titlurile cele mai râvnite, a ținut prima pagină a ziarelor și revistelor, a fermecat o lume întreagă. Au trecut aproape 40 de ani de la momentul în care Cristina a făcut cunoștință cu mingea de volei.

Foto: Dan Bodea

Azi nu mai joacă, dar nici nu poate sta deoparte de sportul care a transformat-o într-o stea a sportului mondial. S-a întors acasă (la Turda), de ceva vreme, a pus pe picioare, alături de profesorul Alexandru Lazăr, un proiect care l-a convins pe primarul urbei să acorde interesul cuvenit voleiului.

„Am inițiat deja un proiect prin care mai dăm drumul la un club profesionist de volei. Am luat această decizie pentru că am văzut o preocupare foarte mare din partea profesorului Alexandru Lazăr. Acest proiect nu a beneficiat de niciun sprijin până acum. Oricât de mare ar fi valoarea umană și didactică a profesorului Lazăr nu este suficient pentru a face performanță, pentru a te putea afirma în sportul de performanță.

Odată cu revenirea în țară a Cristinei Pîrv am hotărât că este bine să dăm curs acestei inițiative de a forma acest nou club. Veți vedea că într-un an de zile această echipă va accede în primul eșalon valoric, în Divizia A1 de volei feminin. Vom aplica același model care a fost atât de bine implementat la echipa masculină de handbal și care ne-a adus atâtea și atâtea bucurii”, a explicat Cristian Matei, primarul municipiului Turda.

Despre performanțele Cristinei Pîrv s-a scris la superlativ în toată lumea, astfel că, devine o obligație morală să-l amintim și pe profesorul Alexandru Lazăr, cel fără de care „Principesa” (așa cum era alintată Cristina), nu ar fi ajuns pe cele mai înalte culmi ale gloriei. „Dacă eu am fost cea mai bună jucătoare din țară sau din lume, îi datorez acest lucru domnului profesor Lazăr”, este scurta, dar cuprinzătoarea caracterizare pe care Cristina Pîrv i-o face mentorului ei.

Foto: Dan Bodea

Alexandru Lazăr este tocmai din 1994 antrenorul CSS Turda, clubul care stă la baza viitoare echipe profesioniste a Clujului. La Turda, profesorul Lazăr a descoperit și antrenat mai multe sportive care au făcut performanță în volei. Luminița Trombițaș, Ramona Matieș, Anca Ciurea, Bianca Moldovan, sau Cristina Tiuț sunt doar câteva dintre descoperirile profesorului. În perioada 1988- 2004 a fost antrenor al loturilor naționale de junioare și senioare la volei feminin. A obținut rezultate deosebite la campionatele balcanice, europene și mondiale, la loturile de junioare, tineret, speranțe și mini-volei.

Proiect comun pentru o nouă abordare sportivă
„În această vară vom accesa un proiect european comun, pe sport, care să cuprindă cele două sporturi de sală, respectiv handbal și volei. Ba mai mult, cred că acești bani ne vor permite să mai deschidem o sală de sport. De fapt este vorba de un complex sportiv, pentru că pe lângă sala de sport ne dorim să mai construim un mini-hotel, o sală de mese și săli de recuperare sportivă.

Nu suntem departe de acest demers, nici nu ne grăbim, pentru că echipele au unde să-și desfășoare activitatea și în acest moment. În scurt timp vom afla și câștigătorul licitației care va ridica sala polivalentă. Dacă lucrările se vor desfășura conform graficului, dacă vom ridica și această nouă sală de sport, din fonduri europene, toate acestea vor duce la o nouă abordare sportivă în Turda”, spune Cristian Matei, primarul municipiului Turda.

Foto: Dan Bodea

Premierele sportive de la sud-est de Cluj-Napoca
Dacă voleiul feminin este noua preocupare a celor care răspund de dezvoltarea sportivă a municipiului Turda, nu trebuie nicicând uitate celelalte două mari realizări, din fotbal, respectiv din handbal. În 1961, echipa de fotbal Arieșul Turda devenea prima echipă din Cluj care cucerea Cupa României.

„Sticlarii”, așa cum erau porecliți fotbaliștii turdeni, nu au avut niciodată mari realizări la nivelul primului eșalon fotbalistic al țării, ba chiar au rămas până azi singura echipă din Divizia B (așa se numea în anii ’60 al doilea eșalon al fotbalului intern), care a cucerit trofeul.

Arieșul Turda a ajuns o echipă îndrăgită în toată țara, după ce, atunci în ediția 1960/1961 a Cupei, a trecut la pas de echipe mult mai titrate, precum Corvinul Hunedoara, Știința Timișoara sau UTA, pentru ca în finala de pe Stadionul republicii, în fața a peste 20.000 de spectatori, să îngenuncheze Rapidul, scor 2-1.

În handbalul masculin Potaissa Turde este deja o echipă respectată și temută. Nu a triumfat niciodată în Liga Națională, dar echipa lui Horațiu Gal a fost în câteva rânduri aproape de realizarea acestui vis. Patru medalii de bronz în întrecerea masculină de seniori și Cupa Challenge (primul trofeu european câștigat de o echipă de handbal din Cluj), din 2018 sunt dovezi de netăgăduit că atunci când managementul este unul sănătos rezultatele sunt pe măsură. Un model pe care, poate, ar fi bine să-l studieze și conducătorii Clubului Sportiv Universitatea Cluj, ale cărui echipe în sporturile cu mingea (cu excepția rugby-ului), au traversat unul dintre cele mai slabe sezoane (2018/2019) din istorie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu