O australiancă și un român au plonjat în lacul subteran din Salina Turda stabilind un nou record în sporturile extreme

Credit foto: redbull.com

Cliff diving (sărituri în apă de pe stânci) este o disciplină sportivă prea puțin cunoscută în țara noastră. La fel de necunoscute sunt prin urmare și numele practicanților. Și totuși, Constantin Popovici este unul dintre cei mai apreciați săritori în apă de la mare înălțime. Alături de australianca Rhiannan Iffland, cvadruplă campioană mondială în circuitul mondial Red Bull Cliff Diving, românul a reușit o performanță impresionantă plonjând în apele lacului subteran din Salina Turda, aceasta fiind prima săritură din lume într-o mină de sare, la 120 m sub pământ.

„Sunt fericit să fiu primul român care sare de la mare înălțime într-un loc atât de special. Nu am mai avut această oportunitate și sunt foarte entuziast că treaba asta se întâmplă în acest loc simbolic din regiunea Transilvaniei. Am mai fost în mina asta înainte. M-am gândit că e o ocazie unică să fac saltul ăsta și mă bucur că am avut această oportunitate.

Sunt foarte mândru că pot reprezenta România la un nivel mondial atât de înalt! Locația este spectaculoasă. Acesta a fost, din punct de vedere mental, cel mai dificil proiect din cariera mea sportivă”, a declarat Constantin Popovici.

Sportivul român este o veritabilă vedetă în circuitul mondial de sărituri în apă de la mare înălțime, Red Bull Cliff Diving, fiind cel de-al doilea sportiv din istoria competiției care obține nota maximă din partea juriului: 5 note de 10. Popovici a practicat natația și a reprezentat România la sărituri, platforma de 10 metri, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, clasându-se atunci pe locul 23.

În 2018 şi 2019, Popovici a reuşit să obţină medaliile de argint, respectiv bronz la Cupa Mondială la sărituri de la mare înălțime (27 m). Anul trecut, în circuitul mondial de sărituri în apă de la mare înălțime, a terminat sezonul pe poziția a 4-a a clasamentului general.

„Am reușit un lucru extraordinar, aceasta este prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață. Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă concentrez psihic după acest an special. A fost dificil să îmi blochez fricile, să urc la înălțime și să sar, pur și simplu”, a spus și Rhiannan Iffland, după plonjonul în apele lacului din Salina Turda.

Australianca are un palmares și mai strălucitor decât al lui Constantin Popovici. A intrat în circuitul profesionist Red Bull Cliff Diving World Series cu un wildcard în 2016 și a luat pe toată lumea prin surprindere. Născută într-o zonă rurală din New South Wales, sportiva de 29 de ani a devenit o senzație a săriturilor de la mare înălțime aproape peste noapte. E cea mai tânără femeie care a câștigat un astfel de eveniment și a urcat pe podium în fiecare competiție în care a participat. Anul trecut a cucerit al patrulea titlu mondial consecutiv.

Distribuie:

Postaţi un comentariu