Numai probleme! Un antrenor de la centrul de copii a învins CFR-ul în instanță. Mara și Bilașco au bagajele făcute, Bălgrădean nu are drept de joc, iar Arlauskis n-ar mai vrea în Gruia

Jucătorii campioanei CFR au intrat în cantonament în vederea pregătirii reluării Ligii 1, dar nu pot să treacă cu vederea problemele cu care se confruntă clubul. Conducerea are datorii semnificative față de aceștia și staff-ul tehnic, iar „adiționalele” pentru reeșalonarea restanțelor (condiție obligatorie pentru obținerea licenței pentru participarea în sezonul viitor, atât în întrecerile interne, cât și în cupele europene), nu au fost semnate de toți jucătorii. Actuala conducere executivă, Dan Petrescu, Bogdan Mare și Marius Bilașco pare să fi scăpat lucrurile de sub control, ultimii doi urmând a fi „sacrificați” de finanțatorul Varga.

Ultimul decis să nu mai accepte practicile oficialilor din Gruia este Sorin Oncică. Fostul jucător, acum antrenor la centrul de copii și juniori, angajat pe perioadă nedeterminată, a dat în judecată clubul feroviar pentru a-și recupera salariile restante pentru perioada februarie-iulie 2019. Conform gsp.ro, la data de 20 mai a.c. Tribunalul Cluj a dat câștig de cauza, în primă instanță, fostului fotbalist, iar acest succes l-a întărâtat și mai tare pe cel alintat de suporteri Soso.

Oncică este decis să continue procesul cu CFR și să-și ceară drepturile salariale și pe anul în curs. „Patronul” Marian Băgăcean recunoaște situația, dar spune că clubul va ataca cu apel decizia Tribunalului Cluj. „Decizia instanței nu e definitivă, vom face apel”, a reacționat Băgăcean, conform sursei citate.

Oncică: „Mi-au luat dreptul la muncă!”
Sorin Oncică a îmbrăcat tricoul CFR-ului în două perioade (între 1996-1997 și 2002-2006, în 115 meciuri în Liga 1), iar din 2015 a activat ca antrenor în cadrul centrului de copii și juniori. Problemele au apărut la începutul anului trecut când Oncică a fost trimis în concediu, iar ulterior grupa de juniori pe care o antrena a fost dată altui tehnician. De atunci și până azi șefii clubului au tot încercat să scape de Oncică, dar fiind angajat pe perioadă nedeterminată nu au putut să-i rezilieze unilateral contractul.

„Anul trecut, în ianuarie, când nu era activitate la club, m-au trimis în concediu de odihnă, deși eu nu cerusem asta. Apoi au început să îmi caute motive, ba că sunt părinți nemulțumiți de ce fac eu la antrenamente, ba că nu veneam la club. Îmi făcuseră și o condică, mă puneau absent retroactiv, din decembrie 2018. Mi-au luat echipa, au pus un alt antrenor și au lăsat lucrurile așa.

Au crezut că o să cedez și o să plec așa, în liniște. Eu tot îi notificam, să îmi dea echipă, să antrenez, că am contract, însă ei o tot lălăiau. M-au chemat și în comisie disciplinară la club, așa că în martie 2019 am depus memoriu la FFR”, a povestit Sorin Oncică pentru GSP.

Fostul fotbalist spune că nu mai este dorit în club din cauză că este ginerele fostului președinte Iuliu Mureșan, înlăturat de la CFR la sfârșitul lui 2018. „Puteau să mă cheme, să îmi spună în față că trebuie să plec fiindcă sunt ginerele lui Muresan <<Iuliu Mureșan, fostul președinte al CFR-ului – n.a.>>. Găseam o soluție amiabilă, dădeau și ei un salariu-două și gata. Dar nu așa!

„Am contract pe durată nedeterminată, încă în vigoare, dar nu m-au lăsat să muncesc. Acționarul principal, Marian Băgăcean, dar și clubul m-au tratat cu o aroganță incredibilă. Acum să plătească, să vadă unde duce lipsa de respect! Nu e o sumă imensă, dar pentru mine contează onoarea. E vorba de respect, nu de bani.

Am demarat încă un proces, să îmi recuperez salariile inclusiv pe 2020. Contractul meu e valabil, dar eu nu sunt lăsat să antrenez la CFR. Nu mă pot duce nici în altă parte, decât cu jumătate de normă. Deci mi-au luat și dreptul la muncă!”, a adăugat Oncică.

Termenul limită la care cluburile din Liga 1 trebuie să facă dovada că nu au datorii pe anul 2019 este 31 mai. Dacă până la această dată CFR-ul nu-i va convinge pe jucători, antrenori și alte terțe persoane să semneze acte adiționale pentru reeșalonarea restanțelor, campioana Ligii 1 riscă să nu primească licența pentru sezonul viitor.

Foto: Dan Bodea

Mara și Bilașco, vinovații de serviciu
Problemele cu Sorin Oncică vin în prelungirea scandalului dintre CFR și Alin Minteuan, fostul și actualul secund al lui Dan Petrescu (Alin Minteuan mai are contract cu CFR până în 30 iunie anul curent – n.a.), iar finanțatorul Nelu Varga pare să fi găsit și vinovații pentru scandalurile care nu se mai termină și pentru situația financiară delicată a clubului, Bogdan Mare și Marius Bilașco.

Cei doi au ajuns în conducerea CFR-ului în iunie 2017, odată cu instalarea lui Dan Petrescu în funcția de antrenor și a lui Marian Copilu în cea de manager general. Un an mai târziu, Mara și Bilașco erau dați afară de finanțatorul Varga, după înlăturarea lui Edward Iordănescu. În noiembrie 2018, Bogdan Mara și Marius Bilașco reveneau în conducerea feroviarilor, nu înainte de a pune la cale planul de înlăturare a lui Iuliu Mureșan din funcția de președinte.

O nouă concediere a lor, care este doar o chestiune de zile, ar putea însemna și sfârșitul colaborării dintre CFR și antrenorul Dan Petrescu. Se știe că pe cei trei (Mara, Bilașco și Petrescu) îi leagă nu doar relația de prietenie, ci și de afaceri, și orice ruptură va duce inevitabil la destrămarea echipei.

Între timp, Marian Copilu, managerul general al clubului, s-a retras la București, din pricina unor probleme personale susțin oficialii din Gruia, dar este așteptat de urgență la Cluj pentru a rezolva problemele curente, cea mai arzătoare fiind aceea să-i convingă pe jucători, antrenori (Alin Minteuan și Sorin Oncică în cazul de față), dar și alte terțe persoane, să semneze acte adiționale pentru reeșalonarea datoriilor pe care clubul le are către aceștia. Spre exemplu, dintre jucătorii străini din lotul vișiniilor, doar Mike Cestor și Mario Camora au semnat „adiționalele”.

Foto: Dan Bodea

Bălgrădean nu poate juca fără acordul lui Becali, Arlauskis n-ar mai vrea nici el
În ultimele luni singura achiziție pe care Mara, Bilașco și Petrescu au încercat să o parafeze a fost cea a portarului Cristi Bălgrădean, de la FCSB. Bălgrădean este văzut drept înlocuitorul ideal al lituanianului Giedrius Arlauskis care a anunțat încă din vara anului trecut că nu mai vrea să continue la CFR.

Contractul lui Arlauskis expiră în 30 iunie, dar, surpriză, Bălgrădean nu este, în acte, înlocuitorul lui la CFR, din cauză că nu i-a fost înregistrat contractul la Liga Profesionistă de Fotbal! Ca să poată juca la CFR, Mara ar fi trebuit să înregistreze contractul jucătorului luna trecută (aprilie – n.a.) la LPF.

„Bălgrădean e jucătorul nostru, este doar o mică problemă că nu a fost înregistrat contractul la LPF, dar se rezolvă. N-a fost înregistrat contractul pentru că a fost această perioadă nu s-a mai lucrat. El a semnat contractul, nu e supărat, s-a discutat cu el. Nu știu nimic dacă i s-au dat bani la semnătură. A fost o perioadă moartă și de acum punem lucrurile la punct”, spunea Bogdan Mara, în urmă cu câteva zile.

Dacă directorul sportiv al CFR-ului, Bogdan Mara, încă mai speră că Bălgrădean va apăra poarta feroviarilor în acest final de sezon, președintele AFAN (Asociația Fotbaliştilor Amatori si Nonamatori din România), Emilian Hulubei, a explicat de ce este aproape imposibil ca acest lucru să se întâmple.

„În cazul jucătorilor care au semnat deja cu o altă echipă <<aici este și cazul lui Cristi Bălgrădean – n.a.>>, mingea este în terenul reprezentanților noului club al fotbaliștilor. Aceștia trebuie să fie de acord cu prelungirea înțelegerii cu fosta echipă până la finalul campionatului. În caz contrar, jucătorii nu pot juca la niciuna dintre cele două echipe”, a explicat Hulubei.

Dan Petrescu speră ca în cele din urmă echipei să i se alăture Giedrius Arlauskis, însă lituanianul nu poate reveni în România din cauza restricțiilor de circulație impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus. În plus, lituanianul a cărui angajament expiră la finalul lunii viitoare a condiționat revenirea la CFR de rămânerea lui Marian Copilu în Gruia.

„Eu aștept să închei contractul cu CFR pe 30 iunie. De obligat nu poate să mă oblige nimeni, să prelungesc cu încă o lună, sau mai mult. Nu există. Am vorbit și cu avocații. FIFA recomandă cluburilor să se înțeleagă cu jucătorii. Nimeni nu mă poate obliga să continui dacă mi se încheie contractul de muncă. Depinde foarte mult de ce găsesc la Cluj. Contează o persoană care e foarte importantă pentru mine. Dacă persoana aia nu va continua la CFR, nu voi continua nici eu. Nu e Dan Petrescu, e vorba de Marian Copilu”, a spus Arlauskis.

Distribuie:

Postaţi un comentariu