Nu mai ține gunoiul sub preș. Adi Falub: „N-am venit să mint pe nimeni!”

Foto: Dan Bodea

S-au adunat deja nouă meciuri de când Universitatea Cluj nu mai are, oficial, antrenor. Interimatul este asigurat de Adrian Falub, revenit în structura de conducere a „Șepcilor roșii” după rezilierea contractului lui Cristian Dulca, de la începutul lunii septembrie. Numai că Falub nu a mai acceptat să fie antrenorul de vreme rea a universitarilor, ci a optat pentru funcția de manager.

Aparent lucrurile merg înspre bine, dar rezultatele sunt, totuși, departe de cele ale unei echipe cu pretenții de promovare. Cu Falub pe bancă, fie și în calitate de interimar, ”U” a obținut patru victorii (incluzând aici și victoria la masa verde cu Dunărea Călărași), tot atâtea remize și a pierdut un singur meci, 2-3 la Farul Constanța. Însă, după egalul din etapa a XI-a (1-1 la Ghermănești, cu Sportul Snagov), Falub nu a mai suportat indolența jucătorilor și a spus lucrurilor pe nume! Campania de relifting din vară este un eșec total, iar Falub nu se ferește să arate cu degetul vinovații.

Spirit de sacrificiu zero, responsabilitate zero

Trei remize consecutive (1-1 cu Csikszereda, Ripensia Timișoara și Sportul Snagov), înfrângerea de la Constanța (2-3 cu Farul) și un nou egal (2-2 cu Dacia Mioveni), au umplut paharul răbdării omului pentru care Universitatea Cluj este însăși esența vieții. Adrian Falub a acceptat postura de antrenor interimar, ocupându-se în același timp de managementul clubului la care s-a format ca fotbalist.

Faptul că anumiți jucători au fost aduși la ”U” doar pentru comisioanele încasate de impresarul Octavian Moraru, la care se adaugă plecarea „forțată” a unor fotbaliști care au dus greul în precedentul sezon, au destabilizat total gruparea universitară. Așa se face că ”U”, club care dispune de unul dintre cele mai mari bugete din Liga 2 și a cărui obiectiv era, la începutul campionatului, promovarea, băltește în mediocritate, în subsolul clasamentului eșalonului secund.

„Din păcate, strict vorbind, că asta este realitatea, așteptările de la începutul sezonului vizavi de echipa asta sunt departe de ceea ce poate să dea lotul actualul de jucători, după părerea mea. Până la urmă pe echipă nu am de ce să fiu supărat.

E un lot care a fost format în vară, cu mare fast și ambiții de promovare, însă, din păcate, atât poate lotul ăsta în momentul de față. Atât se poate juca. Nu avem spirit de sacrificiu. La prima lovitură încasată, jucătorii se cer afară. Apoi, cei care intră pe parcurs nu au responsabilitate”, a tunat Falub, după meciul cu Sportul Snagov, la capătul unei prestații sub limita decenței.

Discursul din urmă cu mai bine de o săptămână nu a avut darul de a-i trezi din letargie pe jucătorii Universității. A urmat eșecul de la Constanța și egalul de acasă cu Dacia Mioveni, la capătul unei noi prestații dezamăgitoare, atât pentru Falub, cât și pentru fani care la finalul partidei le-au cerut jucătorilor să predea echipamentul și să-și găsească alte echipe.

„Foarte bine, aşa trebuie să facă şi suporterii. Ne-au încurajat, dar când vezi că nu poţi să câştigi un meci, ce să zică şi oamenii ăia? Să te aplaude? Cât să aibă răbdare?”, s-a întrebat retoric Adrian Falub.

Se impune o nouă reconfigurare a lotului

„Revoluția” din această vară, când la Universitatea au fost aduși, la kilogram, fotbaliști portughezi reprezentați de impresarii Valerii și Octavian Moraru este, de departe, unul dintre cele mai mari eșecuri manageriale din ultimul deceniu. Jose Costa, Pedro Mendes și Hugo Firmino nici nu au apucat să transpire și au fost puși pe liber. Dintre cei rămași, patru la număr, doar Andre Ceitil și Inacio Miguel par să înțeleagă ceva din spiritul echipei universitare.

Tiago Gomes are apariții episodice în echipă, dar în cazul lui nu e nimic nou sub soare. Fundașul de 33 de ani a jucat în ultimii doi ani și jumătate doar 28 de meciuri dintr-un maxim posibil de 80 (incluzând aici și cele cinci apariții în tricoul lui ”U”). Cât despre Rafa, atacantul de 23 de ani este departe de noțiunea de golgheter autentic, așa cum a fost prezentat imediat după ce parafase înțelegerea cu Universitatea.

De altfel, Ricardo Rafael Costa Miranda, pe numele lui întreg, a marcat un singur gol un ultimul an și jumătate, în tricoul Farului Constanța, în data de 28 aprilie anul curent, adică în urmă cu cinci luni și jumătate. Precedenta reușită a golgheterului Rafa datează tocmai din 15 aprilie 2018, pe vremea când era un obscur atacant al la fel de obscurei echipe Vilaverdense, în liga a treia din Portugalia.

Însă, nu doar portughezii aduși de familia Morari dezamăgesc crunt în actualul campionat. Nicolae Pârvulescu, Vlad Mihalcea și „internaționalul” Kay au intrat și ei pe radarul lui Adi Falub.

„Asta e calitatea jucătorului Pârvulescu. Dacă tu, din 5 metri, neatacat de nimeni, nu poți să dai gol, înseamnă că asta e calitatea ta. Mă deranjează atitudinea cu care Pîrvulescu sau Mihalcea tratează meciurile, dar la fel de tare mă deranjează și atitudinea fundașilor centrali. La noi, fundașii centrali fac orice, în afară să se apere!”, a continuat analiza interimarului Falub.

Cine își asumă eșecul managerial din vară? 

Conștient că jocul echipei este departe de cel al unei candidate la promovare, Adrian Falub a anunțat schimbarea obiectivului. Nici nu ar avea cum să susțină că echipa luptă pentru accederea în eșalonul de elită din moment ce realitatea este reflectată de poziția din clasament, de rezultate și de calitatea lotului.

„Eu am știut de la început unde vin, deci îmi asum eu jocul și poziția echipei din clasament. Atât cât am putut am încercat să fac ceea ce se poate face la momentul ăsta. Încerc să iau ce e bun din ce avem, dar obiectivul nostru trebuie schimbat. Nu ne mai gândim la promovare, nu avem ce să mai discutăm pe acest subiect.

Au fost unii care au făcut în vară niște lucruri, acum noi încercăm acum să luăm maximum din ce avem, până la iarnă, când vom face curățenie. Suntem mai aproape de retrogradare decât de locurile fruntașe și trebuie să fim conștienți de lucru ăsta”, a subliniat Falub, care nu și-a ascuns dezamăgirea vis a vis de ce a găsit la ”U” de preluarea interimatului.

„S-au făcut niște lucruri în vara asta. S-au făcut şi a plecat toată lumea după aia. Şi ne-au lăsat pe noi. Am venit noi şi încercăm să vedem ce putem face. Pot să îmi explic cum s-a ajuns aici la greşelile care s-au făcut în vară şi începând cu iarna trecută. Şi vedeţi realitatea. Păi care sunt fundaşii noştri centrali? Vă întreb eu.

I-am avut pe Abrudan şi pe Cordoş şi azi avem pe cine? Pe Berci, care anul trecut era fundaş stânga, jucăm cu Crăciun, care are 21 de ani, cu Telcean. Ăştia sunt trei fundaşi centrali ai noştri. De la început am spus lucrurilor pe nume şi am fost realist. Eu n-am venit să mint pe nimeni aici. Am venit să spun realitatea şi când am venit am spus că suntem într-o situaţie dramatică”, a încheiat Adi Falub.

13 puncte a acumulat Universitatea Cluj în 12 partide disputate, 10 cu Adrian Falub în calitate de antrenor interimar

Distribuie:

Postaţi un comentariu