Nicio înfrângere, niciun transfer de viitor pentru CFR. Miza e Champions League

Foto: Dan Bodea

La sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă, 6 iulie, campioana Ligii 1, CFR Cluj, dispută primul meci oficial al noului sezon 2019/2020. Feroviarii vor înfrunta, la Ploiești, deținătoarea Cupei, FC Viitorul Constanța, într-o partidă cu trofeul pe masă – Supercupa României.

Trei zile mai târziu, marți, 9 iulie, feroviarii debutează în preliminariile Ligii Campionilor, în deplasare, cu FC Astana. Vișiniii au parafat șapte transferuri însă, interesant este faptul că deși în noul sezon al Ligii 1 toate echipele au obligația să înceapă jocurile cu doi fotbaliști sub 21 de ani (la finalul partidelor doar unul trebuie să mai fie pe teren), CFR n-a transferat niciun jucător care să se încadreze în această regulă.

Foto: Dan Bodea

În cupele europene regula U21 nu se aplică
Analizând campania de transferuri a feroviarilor e lesne de înțeles că miza acestui început de sezon este calificarea într-o grupă a cupelor europene, fie Liga campionilor, fie Europa League. În competițiile continentale intercluburi regula folosirii jucătorilor sub 21 nu se aplică, ceea ce înseamnă că Dan Petrescu nu va abdica de la principiul lui, acela de a merge pe mâna jucătorilor experimentați, în detrimentul promovării tinerilor fotbaliști.

Niciunul din șapte fotbaliști transferați în această vară nu are mai puțin de 26 de ani (Cosmin Vâtcă – 37 de ani, Andrei Burcă – 26, Mateo Susic – 28, Luis Aurelio – 30, Michael Pereira – 31, Mario Rondon – 33, Yacouba Sylla – 28), ba mai mult, media de vârstă a noilor speranțe din Gruia se ridică la 30,4 ani! Mai mult, din cei șapte jucători achiziționați în această vară doar doi și-au câștigat poziția de titulari în echipa lui Dan Petrescu.

Fundașul dreapta Mateo Susic, transferat pentru a-l înlocui pe internaționalul de tineret Cristi Manea și fundașul central Andrei Burcă au fost folosiți în 5, respectiv 4 meciuri, în partidele test pe care CFR le-a susținut în cantonamentul din Austria. Restul noilor veniți sunt doar soluții de rezervă.

La 37 de ani Vâtcă va fi cel mult al treilea portar. Luis Aurelio va sta în umbra lui Culio cel puțin un sezon, până când argentinianul va decide să pună ghetele în cui. Însă, faptul că a jucat în toate cele cinci amicale ale verii, poate fi un semn că portughezul este o soluție pentru CFR. Michael Pereira s-a alăturat lotului în ultimele zile de cantonament și nu a prins niciun minut în tricoul CFR-ului.

Este mijlocaș de bandă dreaptă, deci un posibil înlocuitor al lui Djokovic, atunci când croatul va pleca de la CFR. Atacantul Mario Rondon a fost și el transferat la număr. A înscris 10 goluri în stagiunea precedentă pentru Gaz Metan Mediaș, dar la 33 de ani este evident că este doar rezerva lui Țucudean și a lui Omrani, atacanții de careu preferați de Dan Petrescu. Ultimul sosit în tabăra feroviară, Yacouba Sylla, s-a alăturat echipei la Cluj. Evoluează mijlocaș la închidere, dar poate fi folosit și fundaș central.

Foto: Dan Bodea

Costache, certitudine, Petrilă și Itu, soluții pentru Liga 1
Achiziționat de CFR în decembrie 2017, Valentin Costache i-a costat pe feroviari 800.000 de euro, dar nu a dat niciun moment senzația că ar reuși să se impună în primul 11. Acum Dan Petrescu este obligat de regulament să folosească doi fotbaliști sub 21 de ani, iar Costache este prima opțiune a antrenorului. Mijlocașul ofensiv are 20 de ani (va împlini 21 pe 2 august) și a fost titular în patru din cele cinci amicale ale verii. Costache și-a trecut în cont și un gol, în partida cu NK Osjek.

În acest moment în lotul primei echipe a vișiniilor mai sunt alți trei jucători care se încadrează în regula U21: fundașul Rareș Ispas (18 ani), și mijlocașii Cătălin Itu (19 ani), respectiv Claudiu Petrilă (18 ani). Primul nu a apucat să debuteze într-un meci oficial și a fost folosit într-un singur amical în această vară, deci nu face parte din planurile lui „Super Dan”.

Cătălin Itu a prins primele lui 23 de minute în vișiniu contra vicecampioanei FCSB, în ultima etapă a sezonului precedent, când a intrat pe teren în locul lui Păun. Claudiu Petrilă e al doilea fotbalist U21 care va beneficia de obligativitatea respectării acestei reguli. Mijlocașul de bandă a adunat cinci apariții în tricoul CFR-ului în sezonul trecut 4 în mandatul lui Conceicao și 33 de minute cu FCSB în mandatul lui Petrescu). La fel ca și Itu, Petrilă a bifat patru jocuri amicale în stagiul din Austria.

Foto: Dan Bodea

Fără Țucudean, la debutul în noul sezon

Debutul noului sezon fotbalistic este unul dificil pentru campioana Ligii 1, problema cea mai mare fiind recidiva afecțiunii la inimă a golgheterului George Țucudean. Atacantul a efectuat un nou control medical la clinica din Viena, unde fusese operat în primăvară, iar medicii au decis că fotbalistul trebuie să suporte o nouă intervenție chirurgicală, pe 9 iulie, ziua în care feroviarii dispută prima manșă din primul tur preliminar al Ligii Campionilor, în deplasare, cu FC Astana.

Vestea a picat cum nu se poate mai prost pentru echipă, care joacă, sâmbătă, Supercupa României, cu Viitorul Constanța, de la ora 20:00. Țucudean ratează nu doar Supercupa și debutul în Liga Campionilor, ci alte câteva etape din noul campionat și meciurile vișiniilor din cupele europene. În acest moment antrenorul Dan Petrescu se poate baza, totuși, pe Billel Omrani și Mario Rondon, dar și Ciprian Deac poate evolua, la nevoie, în avanposturi.

De la momentul primei operații, la începutul lunii aprilie, George Țucudean a mai jucat în doar patru meciuri oficiale pentru CFR. În vârstă de 28 de ani, fotbalistul este golgheterul Ligii 1 în ultimele două sezoane, timp în care și-a trecut în palmares și două titluri de campion al țării cu gruparea feroviară.

Foto: Dan Bodea

Peluza a organizat o deplasare la Ploiești
Până să debuteze în Liga Campionilor și în Liga 1, CFR joacă, sâmbătă, cu Supercupa României pe masă. Se știe că Dan Petrescu este „colecționar” de trofee astfel că, primul meci oficial al noului sezon reprezintă o oportunitate pentru antrenor și pentru clubul CFR de a-și îmbogăți CV-ul, respectiv palmaresul.

Și suporterii vișiniilor sunt obișnuiți cu trofeele și pentru că vor să fie alături de favoriți, liderii Peluzei Vișinii au organizat o deplasare la Ploiești, acolo unde CFR și Viitorul își vor disputa Supercupa. Bilete pentru Supercupa României mai sunt disponibile și online pe site-urile bilete.frf.ro și bilete.ro.

Prețurile sunt de 15 lei la peluze și 30 lei la tribune, iar la sectorul VIP, un tichet costă 200 de lei. La Supercupa României va exista o zonă amenajată special pentru familiile cu copii. Supercupa României se dispută sâmbătă, 6 iulie, de la ora 20:00, pe Stadionul Ilie Oană din Ploiești.

Distribuie:

Postaţi un comentariu