Nebunie în Gruia. Arlauskis i-a exasperat pe francezi, Rondon a marcat în minutul 87, apoi a fost eliminat, CFR e ca și calificată în 16-imile Ligii Europa

Foto: Dan Bodea

CFR a obținut a treia victorie în grupa E a Ligii Europa, 1-0 cu Rennes, și mai are nevoie de un singur punct în ultimele două partide (cu Lazio, în deplasare, sau cu Celtic, acasă), pentru a-și asigura calificarea matematică în 16-imile competiției. Este cea mai mare performanță europeană obținută de o echipă din România, în ultimii ani. Actuala campanie europeană le-a adus feroviarilor și bonusuri financiare importante, de peste 10 milioane de euro.

Cifrele din statistici vs cele care chiar contează
Pe Arena Dr Constantin Rădulescu Rennes și-a jucat ultima șansă. Cu un singur punct după trei partide disputate în grupa E, francezii nu aveau altă opțiune decât victoria, pentru a mai rămâne în cărțile calificării. Oaspeții au dominat disputa din Gruia de la un capăt la altul, au avut posesia mingii în 60% din timpul de joc, au trimis 12 șuturi pe poarta lui Arlauskis, dar lituanianul a făcut meciul vieții și a scos tot. Replicile vișiniilor au fost palide. Practic în prima repriză pe teren a existat o singură echipă, Rennes.

Foto: Dan Bodea

Abia în actul secund CFR-iștii au reușit să se apropie de poarta lui Salin, dar șutul lui Culio (min. 51), a fost respins de veteranul dintre buturile lui Rennes. În tot acest timp, Arlauskis a continuat să facă minuni. A scos de la rădăcina barei șutul lui Hunou (min. 5), apoi a plonjat spectaculos și a scos din vinclu mingea trimisă de Niang (min. 35). Del Castilo nu a reușit să-l învingă nici din 5 metri, iar trasorul lui Bourigeaud (min. 77), din afara careului, a fost respins încă o dată de sub bară, de Arlauskis. Sunt doar patru din cele 10 momente de magie ale lituanianului.

Introdus pe teren în minutul 71, Rondon eavea să fie decisiv. Mai întâi a ratat o ocazie uriașă (min. 82), când a trimis de puțin pe lângă poarta lui Salin. Era doar al doilea șut al CFR-ului. Al treilea a fost șutul de 3 puncte și 570.000 de euro. În minutul 87, Deac a executat o lovitură de la colțul terenului, Rondon s-a înălțat impecabil și a reluat fără speranță în poarta lui Salin. Două minute mai târziu Rondon avea să vadă direct cartonașul roșu, după o intrare criminală pe tibia lui Gnagnon.

Foto: Dan Bodea

Ultimele minute, și nu au fost puține, centralul dictând nu mai puțin de 6 minute adiționale, francezii s-au aruncat efectiv spre poarta lui Arlauskis, dar s-au precipitat și CFR a obținut un succes echivalent, în proporție de 90%, cu o calificare în primăvara europeană. Chiar dacă statistica meciului arată superioritatea categorică a francezilor (posesie 60%, șuturi pe poartă – 12, față de numai 3 ale CFR-ului, puls 9 cornere, față de cele 3 ale vișiniilor), linia de clasament a grupei E, cu 3 victorii în dreptul CFR-ului și 9 puncte acumulate, sunt, de fapt, cifrele care contează.

Au spart banca
Victoria în fața lui Rennes, a doua consecutivă a feroviarilor în Europa, mai aduce în contul clubului din Gruia încă 570.000 de euro care se adaugă celor 11.051.450 milioane de euro câștigate de feroviari până la meciul retur cu Rennes. În plus, pentru o calificare în fazele eliminatorii ale Ligii Europa, UEFA va mai premia gruparea din Gruia cu încă 500.000 de euro. Pe lângă aceste sume, CFR va mai primi alte aproximativ 2.000.000 de euro din market pool (drepturile TV).

Foto: Dan Bodea

Mare parte din câștiguri ar trebui să meargă către jucători și staful tehnic. Astfel, Dan Petrescu ar trebui să încaseze 500.000 de euro pentru calificarea echipei în grupele Ligii Europa, plus bonusurile pentru fiecare din cele trei victorii, plus un bonus suplimentar, dacă va fi cazul, pentru accederea în 16-imile Europa League. Jucătorii au promiși câte 25.000 de euro pentru calificarea în grupele competiției, și câte 5.000 de euro pentru fiecare victorie și, de asemenea un bonus pentru eventuala accederea în 16-imi.

„Fără faze fixe și puțin noroc, nu poți bate o echipă mai bună decât tine. Am avut și noroc. Arlauskis, i-am spus, nu mi-aduc aminte un meci atât de bun, poate cu Sevilla, la Urziceni. Am sperat ca ei să rateze și când vom avea ocazii, să marcăm. Eu știam că vom avea ocazii”, Dan Petrescu, antrenor CFR

Distribuie:

Postaţi un comentariu