Ne-am calificat, să ne bucurăm moderat

După opt ani, România s-a calificat la un nou turneu final al Campionatului European de fotbal

România va fi din nou prezentă la un turneu final de Campionat European, după opt ani de așteptare. Niciodată în istoria preliminariilor, indiferent că vorbim de un turneu final de Cupă Mondială, sau Campionat European, România nu a fost atât de norocoasă la tragerea la sorți.

Și totuși, ”Tricolorii” și-au arătat limitele în fața unor reprezentative care altădată ar f fost doar parteneri de antrenament pentru naționala țării noastre. În ciuda calificării chinuite rămâne performanța de a fi revenit în elita fotbalului continental. Noroc că UEFA a deschis larg porțile turneului final, pentru jumătate dintre națiunile de pe ”Bătrânul continent”. Să privim partea plină a paharului, dar să ne bucurăm cu decență. hoban

Cifre bune, fotbal … de urna a treia
România a terminat grupa F de calificare la turneul final al Campionatului European din Franţa pe locul secund, fără înfrângere, şi cu doar două goluri primite în 10 meciuri. Cinci victorii şi tot atâtea remize au fost suficiente pentru calificare, însă, cele 11 goluri marcate în 10 partide (patru dintre acestea le-am marcat numai celor din Insulele Feroe), arată starea jalnică în care se zbate fotbalul românesc.

Cifrele nu mint. Avem o medie de 1, 1 goluri marcate pe meci, într-o grupă în care Finlanda a încasat, în medie, un gol pe meci, Insulele Feroe 1, 7, iar Grecia 1, 4. Rămânem cu staisfacţia că am încasat doar două goluri, cele mai puţine dintre toate cele 53 de reprezentative care s-au aliniat la startul preliminariilor. Însă, tocmai această atitudine defensivă arunca naţionala „Tricoloră” în urna a treia la tragerea la sorţi a grupelor de la europeanul din Franţa.

Cu un coeficient UEFA de 28.038, România va fi plasată abia în urna a treia valorică la tragerea la sorţi care va avea loc la data de 12 decembrie, la Paris. Capii de serie vor fi Franţa, în calitate de ţară organizatoare, Germania, Spania, Portugalia şi Anglia, iar pentru ultimul loc în prima urnă valorică se luptă Belgia şi Italia, coeficienţii urmând a fi stabiliţi ulterior. În aceste condiţii, cea mai grea grupă la EURO 2016 pentru România ar putea arăta astfel:

Germania, Italia, România, Islanda/Irlanda de Nord. Cea mai uşoară ar putea fi cu Portugalia, Ucraina şi Albania (aceasta din urmă calificată în premieră la un turneu final). În aceste condiţii declaraţia lui Gabriel Torje, care invita românii să iasă în stradă pentru a sărbători calificarea României, pare cel uşor deplasată. maxim_gol

Rămânând la cifre, acestea arată că din actualul lot al României, doar căpitanul Răzvan Raţ s-a mai bucurat de o participare la un turneu final, tocmai în urmă cu opt ani, la europeanul din Asutria şi Elveţia, unde „Tricolorii” au fost plasaţi tot în urna a treia și au terminat pelocul trei într-o grupă cu Olanda, Italia şi Franţa.

Mai jos de atât n-am fost, dar putem creşte
Calificarea la EURO 2016 ar putea însemna revirimentul fotbalului românesc, ajuns într-o situație echivalentă cu coma. Ratările regulate la turneele finale majore au dus la o decădere evidentă a sportului rege în ţara noastră. Fotbaliștii români se mai transferă doar prin China, țările arabe și eventual prin campionatele din spațiul ex-sovietic. Ultimele ”valori” (Chiricheș, Tătărușanu, Pantilimon, sau Gardoș), au plecat demult din Liga 1.

În campionatul intern antrenorii sunt ”obligați” de finanțatori să promoveze jucători străini, de cele mai multe ori anonimi și în țările din care provin, în detrimentul fotbaliștilor români. Și totuși, în Liga 1 încă mai evoluează Budescu, Enache, Lung, Papp, Filip, sau Alibec. Numele lor nu rezonează precum Hagi, Lăcătuș, Adrian Ilie, sau Dan Petrescu, dar sunt ”vârfurile” unei generații care și-a căpătat renumele de ”Generația rataților”.

Fotbaliștilor din Liga 1 care încă mai cochetează cu echipa națională trebuie, aproape obligatoriu, să li se alăture generația tânără, crescută de Gică Hagi la propria-i academie. Ianis Hagi, Florin Tănase, Răzvan Marin şi Bogdan Vătăjelu ar trebui să nu lipsească de la acțiunile oficiale, sau neoficiale ale naționalei mari. Mai sunt și alți români tineri uitați prin Europa, sau neconvocați măcar la meciurile amicale ale ”Tricolorilor”.

George Pușcaș (Bari), Marco Dulca (Swansea), Cristi Manea (Chelsea), Mihai Roman (NEC Nijmegen) sau Vlad Dragomir (Arsenal Londra), ar putea fi viitorul României, dar pentru ca ei să fie eligibili să îmbrace tricoul naționalei mari cineva trebuie să-şi asume curajul de a-i promova. Lucurul pozitiv al acestei calificări ar putea fi tocmai regăsirea identităţii unor jucători care s-au plafonat prin campionate de mâna a doua, iar atunci când totuşi au ajuns la echipe cu tradiţie în Europa, nu au făcut faţă, vezi cazurile lui Rusescu, Torje, Marica, sau Maxim.

Lucian Sanmartean,   de la selectionata Romaniei,   lupta pentru balon in meciul Romania - Finlanda,   din grupa F a preliminariilor Campionatului European din 2016,   disputat pe stadionul National Arena din Bucuresti,   joi,   8 octombrie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Lucian Sanmartean, de la selectionata Romaniei, lupta pentru balon in meciul Romania – Finlanda, din grupa F a preliminariilor Campionatului European din 2016, disputat pe stadionul National Arena din Bucuresti, joi, 8 octombrie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Prime „nesimţite” pentru o calificare chinuită
Luând exemplul predecesorilor din ”Generația de aur”, componenții actualei echipe naționale ne-au obișnuit să rateze turneu după turneu, dar au ieșit mereu în evidență prin sumele colosale pe care le încasează indiferent de rezultatele din preliminarii. Facem referire numai la ultimul ”bonus” negociat de liderii și căpitanii actualei generații ”Tricolore”, Ciprian Marica și Răzvan Raț.

Revenirea în elita fotbalului continental (deși forțată totuși această sintagmă, în codițiile în care sunt calificate 24 dintre cele 53 de naționale participante la preliminarii), le aduce fotbaliștilor care care au încins hora bucuriei pe micuța arenă din Torshavn un bonus de 3, 5 milioane de euro. Puțin prea mult, dacă nu cumva chiar o sumă ”nesimțită” pentru ceea ce au arătat cei implicați în calificări.

Revoltător este faptul că această ”primă” a fost îndelung negociată în toamna anului trecut de către reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal şi liderii jucătorilor de la echipa naţională. Norocoși la tragerea la sorți, în urma căreia am fost repartizați într-o grupă cu Insulele Feroe, Finlanda, Ungaria și Grecia, Marica și Raț au fost aproape să boicoteze startul în preliminarii, din cauză că oficiali FRF au considerat exagerat bonusul cerut.

Pentru ca toată lumea să fie multțumită, reprezentanții Federaţiei Română de Fotbal au cedat presiunii liderilor ”Tricolorilor”, nu înainte de a-și face calculele. Până la urmă toată lumea a fost mulțumită. Forul de la București va încasa aproximativ 6 milioane de euro de la UEFA sub formă de market-pool pentru preliminarii, alte 10 milioane de euro urmând să intre în conturile FRF ca urmare a participării la turneul final din Franța. iordanescu_nationala

”Abdică generalul?”
Instalat în funcţia de selecţioner al României, după plecarea lui Victor Piţurcă la arabi, Anghel Iordănescu ar putea să rateze europeanul de anul viitor. „Tata Puiu” nu a ratat nicio ocazie de a le reaminti contestatarilor că nu şi-a dorit să revină la naţională, dar a făcut-o din spirit patriotic, până când oficialii FRF vor găsi o soluţie mai bună. Numele lui Mircea Lucescu este din nou pe buzele tuturor, doar că cel mai titrat antrenor român al tuturor timpurilor nu este interesat să se întoarcă în ţară nici măcar pentru echipa naţională.

Mircea Rednic, Dan Petrescu, sau, de ce nu, Cosmin Contra ar putesa fi soluţiile preşedintelui Răzvan Burleanu, însă, numirea pe linie politică a lui Iordănescu la cârma „Tricolorilor” face aproape imposibilă o schimbare a selecţionerului. Doar dacă nu cumva Anghel Iordănescu îşi va anunţa „retragerea de onoare”, înainte să ne chinuim şi la turneul final din Franţa.

Distribuie:

Postaţi un comentariu