Momentul socios! Orice suporter poate fi acționar

Visul suporterilor Universității Cluj s-a împlinit. Vor putea fi acționari în noul club, curat și fără datorii / Foto: Dan Bodea

Ceea ce suporterii Universității Cluj așteptau de ce va vreme se va înfăptui, joi, 3 noiembrie 2016. Începând cu această dată oricine poate deveni acționar al clubului de fotbal. Ideea nu e noua și s-a mai încercat aplicarea ei și în 2013. Un fenomen răspândit în lumea bună a fotbalului devine astfel, realitate și la Cluj-Napoca. Suporterii trebuie doar să semneze o adeziune și să plătească o cotizație, fixată la suma de 100 de lei, pentru anul în curs 2016. Odată deveniți membri au clubului suporterii vor primi un card care atestă apartenenţa la FC Universitatea Cluj, participă activ la viaţa clubului, iau parte la Adunarea Generală şi sunt informaţi periodic în legătură cu activitatea clubului, se arată într-un coumicat al clubului. Ripensia sau Poli Timişoara, Oţelul Galaţi, sau Petrolul, sunt doar câteva dintre numele, altădată importante ale fotbalului nostru, care au ales această formă de organizare.

Ce înseamnă un club condus de socios?
Spre deosebire de vechile forme de organizare, un club sportiv al cărui statut îi include pe “socios” în structurile de conducere presupune că în cadrul asociaţiei, membrii pot fi atât persoane fizice (inclusiv minori, cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal), cât și persoane juridice care au capacitate deplină de exercițiu, indiferent de cetățenie sau naționalitate, care doresc desfășurarea unor activități circumscrise scopului propus al clubului, îndeplinesc condițiile prevăzute în Statut ori stabilite de Adunarea Generală a Asociaților și aderă la actele constitutive, consimțind să sprijine moral și material activitatea Asociației Sportive, cum este în cazul “U”. Asociația Sportivă are mai multe categorii de membri. Membri fondatori, acele persoane care înființează Asociația Sportivă și care contribuie activ la desfășurarea activității, îndeplinirea scopului și obiectivelor acesteia și achită la zi cotizația anuală de membru al Asociației Sportive.

Membri asociați sunt persoanele fizice și juridice care aderă ulterior la Asociația Sportivă și sprijină material activitatea acesteia. Urmează membri susținători, persoanele fizice și juridice care aderă ulterior la Asociația Sportivă și sprijină activ îndeplinirea scopului și obiectivelor acesteia, prin achitarea unei cotizaţii anuale al cărei cuantum va fi stabilit prin decizia Adunării Generale. O ultimă categorie este cea a membrilor de onoare, personalități care, prin acțiunile lor, își exprimă sprijinul și solidaritatea cu scopul și obiectivele Asociației Sportive, contribuind la promovarea activităților desfășurate de Asociație și a imaginii acesteia, la toate nivelurile, fără a contribui neapărat material la îndeplinirea scopului şi obiectivelor clubului. În cazul primelor două categorii de membrii, aceştia au dreptul să aleagă și să fie aleși în organele de conducere și administrare ale clubului, să își exprime prin vot opțiunea față de proiectele, strategia și acțiunile Asociaiei Sportive.

Implicarea efectivă a suporterilor este prevăzută şi ea în statut, prin acea că membrii susţinători, cei care plătesc o cotizaţie lunară, au dreptul să îşi aleagă o dată la trei ani, cu majoritate de voturi, un reprezentant în Adunarea Generală a asociaţilor, care, la rândul său (reprezentantul suporterilor), poate să aleagă și să fie ales în organele de conducere și administrare ale Asociației Sportive. Odată prezenţi în Adunarea Generală a clubului, suporterii, prin persoana desemnată să-i reprezinte, vor participa efectiv, printre altele, stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale Asociaţiei Sportive, vor avea un cuvânt de spus şi un vot în aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, vor putea alege şi revoca membrii din structurile de conducere ale clubului.

Ripensia a făcut primul pas
Ideea organizării cluburilor de fotbal pe modelul “socios” nu este nouă în țara noastră. Primul club organizat astfel, a fost Ripensia Timișoara, în vara anului 2012. Asemeni Universităţii Cluj, bănăţeni reprezintă una dintre grupările de legendă ale fotbalului românesc. În Timişoara şi Chinezul, sau Poli au reprezentat adevărate fenomene fotbalistice, dar Ripensia a devenit o legendă vie, odată cu reînfiinţarea clubului, după 64 de ani de “hibernare”. Ripensia a revenit la viaţă din iniţiativa unui grup de “socios” care s-au săturat de fuziunii suspecte, inginerii financiare sau echipe încropite în mod diletant din orgolii politice, sau în urma unor promisiuni electorale. Iniţiatori proiectului, de acum celebri “socios”, au preluat palmaresul fostei campioane, au pornit la drum, în 2012 din “Judeţ”, adică liga a IV-a şi şi-au propus ca în 6 ani să ajungă în prima ligă!

Anul acesta a promovat în Liga a III-a, dar e greu de crezut că îşi vor atinge obiectivul iniţial, acela de a accede în eşalonul de elită în 2018, deşi, calendaristic şi matematic acest lucru este totuşi realizabil. La Ripensia Timişoara totul se desfăşoară sub semnul unei normalităţi care în România a devenit ceva exotic. Există un statut foarte bine pus la punct şi care se aplică literă cu literă. Orice suporter poate fi membru asociat, contra unei cotizaţii iniţiale de 120 de lei pe an. FC Ripensia a existat în perioada 1928-1948, fiind desfiinţată mai apoi de comunişti. A câştigat în perioada interbelică patru campionate (1932/1933, 1934/1935, 1935/1936, 1937/1938) şi două cupe ale României (1934, 1936). Este prima echipă profesionistă din fotbalul românesc şi, totodată, prima formaţie care a realizat eventul cupă-campionat, în sezonul 1935/1936.

Distribuie:

Postaţi un comentariu