Mintea cea de pe urmă. CFR schimbă strategia

Au dominat clar turul sezonului regulat al campionatului și părea că nimeni nu-i poate opri din drumul spre al patrulea titlu de campioni. CFR-iștii au visat frumos dar, pe când au deschis ochii, erau deja depășiți în clasament de FCSB, incapabili să învingă o echipă ca și retrogradată, Gaz Metan Mediaș și eliminați din Cupa României, trofeul atât de îndrăgit în Gruia. Cu un singur succes în ultimele cinci jocuri oficiale titlul e mai departe de CFR de cât era la începutul sezonului.

Principala contracandidată a vișiniilor la câștigarea campionatului, FCSB, are un joc încântător care l-a costat pe finanțatorul Gigi Becali 5,5 milioane de euro (numai în această vară). Conștienți, sau nu, de faptul că FCSB a cumpărat cam tot ce era valoros în țară și în consecință se presupune că va domina Liga 1 mulți ani de acum înainte, șefii din Gruia au dat fuga la pușculiță și anunță noi transferuri. De data aceasta pe bani!

Perla” lui Dinamo vine în Gruia

Oficialii CFR-ului par să fi înțeles în ceasul al 12-lea că plătind nimic, sau prea puțin, exact atât vor și obține. Deși anunță pe orice cale că obiectivul echipei este doar accederea în play-off, Dan Petrescu este conștient că pentru a avea viitor în Gruia trebuie să ia campionatul în acest sezon cu orice preț, așa că le-a cerut oficialilor noi transferuri. Foștii săi elevi de la Unirea Urziceni, Bogdan Mara și Claudiu Bilașco, azi impresari și apropiați, sau chiar oficiali ai clubului, s-au conformat iar CFR-ul este foarte aproape de da o veritabilă lovitură pe piața transferurilor.

Iuliu Mureșan a anunțat că mijlocașul echipei Dinamo, Valentin Costache, va ajunge în Gruia încă din această iarnă, iar prețul achiziției nu este unul deloc mic – 800.000 de euro. Considerat unul dintre cele mai bune produse ale clubului din Ștefan cel Mare, Valentin Costache a intrat în dizgrația suporterilor, care nu-l mai vor la echipă, după ce alături de alți patru colegi s-a îmbătat înaintea meciului cu Aerostar Bacău, din Cupa României. Transferul a fost confirmat, pentru gsp.ro, de către Iuliu Mureșan. ”Costache e unul dintre jucătorii pe care mi i-am dorit. E un băiat de viitor! E un fotbalist pe care l-am urmărit, un fotbalist tânăr care are multe calități așa cum are și Cristi Manea. De la început ne-a atras atenția Dan Petrescu să ne uităm la Costache, el a avut ochi, dar nu știam dacă poate fi transferat la noi. Nu trebuie să fii mare specialist să te gândești la Costache. Un prieten al meu spunea: <<E un jucător pe care și mama îl vede că e bun>>. E un jucător tânăr, bun, cu forță la vârsta lui. E pe un post care are nevoie să fie întărit. Nu e o speranță, e o certitudine”, a spus Iuliu Mureșan.

Iernile lui Costache și legătura cu CFR

Valentin Costache are 19 ani și este un jucător crescut de centrul de copii și juniori a clubului Dinamo. A debutat în Liga 1 la vârsta de 17 ani chiar la Cluj, la data de 20 decembrie 2015, într-un meci între CFR și Dinamo, încheiat la egalitate scor 1-1. La doi ani distanță de la iarna debutului său, din această iarnă fotbalistul se va alătura, la Cluj, lotului lui Dan Petrescu. Mijlocașul ofensiv a făcut pasul spre echipa mare a lui Dinamo încă din 2016, când echipa era antrenată de Mircea Rednic. În sezonul 2016/2017 a fost împrumutat la CS Afumați unde a bifat 22 de partide și a marcat 6 goluri. Costache este fan declarat Alexis Sanchez (Arsenal Londra) și, asemenea idolului lui, poate evolua pe orice post în spatele vârfului. În acest sezon Valentin Costache a prins 16 meciuri pentru Dinamo, a dat 5 pase decisive și 3 goluri, în toate competițiile. Este evident că CFR-ul s-a orientat foarte bine atunci când a decis să-l achiziționeze pe Costache.

Fotbalistul este internațional U21 al României și este eligibil regulii de utilizare a jucătorului sub 21 de ani. La acest capitol feroviarii au mai mulți tineri eligibili, dar majoritatea evoluează pentru echipa a doua a clubului. În prima garnitură antrenorul Dan Petrescu l-a folosit preponderent pe fundașul Cristian Manea și doar arareori pe atacantul Marius Coman. Astfel, era nevoie de o alternativă, în cazul în care unul dintre cei doi jucători amintiți devenea indisponibil. Costache și-ar putea înfrunta viitoarea echipă în etapa a XVIII-a a Ligii 1, în care este programată partida Dinamo – CFR, duminică, 19 noiembrie. Este totuși puțin probabil să se întâmple acest lucru. ”Oficial” fotbalistul este accidentat și va sta pe tușă cel puțin o lună. ”Neoficial” Valentin Costache este protejat de către antrenorul Vasile Miriuță, de furia fanilor, după ce tânărul jucător, alături de căpitanul Steliano Filip, Sergiu Hanca, Ionuț Nedelcearu și Alin Dudea, au consumat în exces băuturi alcoolice, apoi au încropit o petrecere în hotelul în care erau cazați, înaintea meciului cu Aerostar Bacău.

Din greșeli se mai și învață

De ce această schimbare de politică la CFR? Pentru că numai în această vară au ajuns sub comanda lui Dan Petrescu 26 de jucători, transferați, sau reveniți în cazul celor împrumutați. Întregul lot de 25 de jucători a costat aproximativ 450.000 de euro, prețul plătit doar pentru Kevin Boli (de 12 ori mai puțin decât a investit liderul FCSB). Restul au venit gratis. Nici nu e de mirare dacă ținem cont că 8 dintre cei 25 au ajuns la CFR din postura de jucători retrogradați cu ultimele echipe la care au evoluat (Hamed cu Pandurii, Vera cu Mirandes, Alexandru Vlad cu Dnepr, Pelayo cu Elche, Culio și Moutinho cu Mallorca, Vereș cu Gyormot și Duka cu Split).

Alți 8 jucători au fost aduși de la echipe din ligi inferioare: Rus – ”U” Cluj, Coman – Clinceni, Țârlea – Sighetu Marmației, Balde – Reims, Dat – Călărași, Figueira – Coxyde, Konare – Le Havre II și Lu Yuefeng- Zhejiang Yiten. ”Ne-am schimbat puțin optica, ne uităm la jucători români și tineri, pentru că trebuie să întinerim echipa. Am făcut-o destul de în grabă în vară și am luat jucători care să aibă calitate și să nu aibă probleme de omogenitate, cu experiență. Acum ne permitem să luăm tineri și să ne gândim la viitor. O să mai fie surprize. Mai facem 3 transferuri sau mai multe, cu mai mulți jucători români”, a explicat Mureșan noua strategie de transferuri a CFR-ului.

Cifră

800.000 de euro este suma pe care CFR Cluj o oferă lui Dinamo pentru achiziția lui Valentin Costache.

Distribuie:

Postaţi un comentariu