Ministrul Stroe a anunțat disciplinele în care sportivii își pot relua pregătirile din 15 mai

Foto: Dan Bodea

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut, miercuri, o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat disciplinele în care sportivii se pot întoarce în bazele de pregătire. Majoritatea sunt sporturi individuale.

În ceea ce privește reluarea campionatelor de fotbal și handbal (cele două federații insistă pentru finalizarea sezoanelor cu organizarea, mai mult sau mai puțin, a tuturor meciurilor care au rămas nedisputate), condițiile impuse de autorități sunt aproape imposibile, în condițiile în care majoritatea cluburilor (nici 20% dintre acestea) nu au o bază de pregătire proprie, ceea ce înseamnă că ar trebui să închirieze uana până la finalizarea competițiilor.

Liber la sport, dar nu orice sport
Autoritățile încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru reluarea activităților sportive în condiții de maximă siguranță. În acest sens, ministrul Ionuț Stroe a nominalizat disciplinele sportive ce vor putea fi practicate din 15 mai, după ce starea de urgență va fi ridicată. Este vorba despre sporturi care se pot practica individual și în aer liber:

aeronautica, alpinismul, atletismul (probele de alergare, de aruncarea ciocanului, suliței), automobilismul, caiacul, canotajul, ciclismul, echitația, golful, kartingul, motociclismul, tenis de câmp (proba de simplu), tir cu arcul, tir sportiv, bărci cu vele și pregătirea fizică generală.

„Am studiat modele similare din Uniunea Europeană și vă pot asigura că totul e calculat, anticipat, pentru că nu-mi plac lucrurile făcute la mica înțelegere. Am pregătit împreună cu Minsiterul Sănătății cadrul în care se va practica sport după 15 mai. Acest cadru va fi actualizat din două în două săptămâni”, a declarat ministru Stroe.

Cheltuieli uriașe în sporturile de echipă
Ministrul Tineretului și Sportului a reiterat, miercuri, condițiile în care își pot relua pregătirile echipele de fotbal, handbal, baschet etc. În acest caz (sporturile de echipă), cluburile vor trebui să suporte cheltuieli considerabile. În primul rând este vorba despre închirierea de baze sportive pentru desfășurarea antrenamentelor (în cazul cluburilor care nu dețin o bază de pregătire proprie), închirierea de hoteluri/pensiuni (pentru cluburile care nu dețin așa ceva) unde sportivii ar urma să fie cantonați până la finalizarea competițiilor în care sunt angrenați.

Antrenamentele se vor efectua sub stricta supraveghere a echipei medicale (a clubului, sau medici angajați pe perioadă determinată), iar jucătorii vor fi testați săptămânal și monitorizați permanent, toate pe cheltuiala cluburilor.

„Sporturile în grup, de contact sau în sală prezintă un risc epidemiologic ridicat. Ele au și prezintă în acest moment un risc major de îmbolnăvire. Dacă un club își asumă regimul de cantonament în izolare, atunci poate să facă asta”, a punctat ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.

Dacă în ceea ce privește handbalul campionatul aproape sigur nu va mai fi reluat, majoritatea cluburilor cerând Federației de specialitate să încheie sezonul fără disputarea meciurilor care au mai rămas, în cazul fotbalului deținătorii bazelor sportive unde echipele ar urma să-și desfășoare activitatea trebuie să adopte unele măsuri pentru protejarea sportivilor. Dintre aceste măsuri (care vor fi aplicate tot pe cheltuiala cluburilor), amintim:

– bazele trebuie să fie împrejmuite
– fiecare punct de acces al bazei să fie păzit
– înaintea fiecărui antrenament trebuie să se facă un triaj epidemiologic
– trebuie măsurată temperatura sportivilor
– sportivii trebuie trecuți într-un tabel nominal

– accesul trebuie să fie permis doar în funcție de capacitatea bazei pentru a evita aglomerația
– nu va fi permis accesul public, doar sportivii și staff-urile tehnice și cel medical
– nu se pot folosi dușurile, sauna
– este permisă funcționarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare și a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligația de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat
– orice fel de activitate sportivă trebuie să fie precedată de un procedură de autoevaluare

– deplasarea la bazele sportive trebuie să se facă respectând măsurile impuse de autorități
– se va permite practicarea activităților sportive doar pe terenuri în aer liber
– pe parcursul antrenamentelor, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane
– fiecare bază va avea asigurată cel puțin o cameră suplimentară (spațiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spații definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului/al lucrului simptomatologie COVID-19

Pentru ca sportivii, împreună cu antrenorii și medicii, să-și reia antrenamentele în data de 15 mai, trebuie să fi stat 14 zile în izolare totală, înainte de cantonament. La ieșirea din izolare, aceștia trebuie să fie testați pentru COVID-19. Doar cei cu rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament.

Distribuie:

Postaţi un comentariu