Marco, clujeanul „Dragon”

Cristian Dulca şi Marco Dulca

La doar 16 ani Marco Dulca a devenit primul fotbalist clujean care a semnat pe doi ani cu Swansea, un club de fotbal din Premiere League, eşalonul de elită al Angliei. Juniorul crescut de ”U” Cluj, care evoluează mijlocaș central şi are deja 12 selecţii la echipele naţionale de juniori ale României, se alătura astfel, altor doi tineri fotbalişti români care au ajuns în această vară la academiile unor cluburi legendare.

Cristi Manea de la Viitorul Constanţa a ajuns la Chelsea, iar Vlad Dragomir (ACS Poli Timişoara) îşi va „definitiva” studiile fotbalistice la Arsenal Londra. La sfârşitul săptămânii trecute şi Marco, fiul selecţionerului echipei naţionale de tineret a României, Cristian Dulca, a făcut pasul spre cel mai puternic campionat de fotbal. Astfel, sintagma: „Aşchia nu sare departe de trunchi”, are acoperire totală, dat fiind că tatăl său, Cristi Dulca a fost campion al României cu Rapid, şi a evoluat la ultimul turneu final de Cupă Mondială la care „Tricolorii” au fost prezenţi, în Franţa (1998).

Transilvania Reporter a obţinut primul interviu acordat de Marco Dulca, primul clujean din Premiere League.

Transilvania Reporter: Să ajungi la un club din prima ligă engleză, la doar 16 ani, ne duce cu gândul că ești un tânăr altfel decât colegii de vârsta ta. Cum te-ai descrie tu?

Marco Dulca: Nu vreau să mă consider superior faţă de niciun junior din romania, pentru că încă nu-mi permit lucrul acesta, dar cred că seriozitatea m-a adus aici şi în primul rând dorinţa de a juca la un nivel cât mai ridicat.

T.R.: Cum vede fotbalul un tânăr de vârsta ta?

Marco Dulca: Până acum am văzut fotbalul ca pe o joacă, dar de acum parcă totul pare real”. Fotbalul face parte din familie, doar tata a fost fotbalist, și încă unul bun. La Universitatea Cluj am ajuns pe la 5-6 ani, evident de mână cu tata. Așa a simțit el că aș putea să-i calc pe urme și să devin și eu un bun jucător. Când ești junior fotbalul îl joci din plăcere și așa am făcut și eu, doar că pe lângă faptul că-mi plăcea, era și multă muncă.

T.R.: Nu ți-e teamă că ești poate puțin prea tânăr să pleci de acasă? Și tocmai în cel mai puternic campionat de fotbal din lume?

Marco Dulca: Nu mă consider prea tânăr pentru a pleca de acasă. Normal că voi resimţi lipsa familiei pentru că aşa e la început, dar în fotbal fără sacrificii nu reuseşti, asta îmi spune tata mereu.

T.R.: Cum ai ajuns să dai probe la Swansea și ce știai despre acest club, în momentul în care ai fost anunțat că ai șansa de a ajunge în Premiere League?

Marco Dulca: Cu noroc. Astăzi nu e ceva ieșit din comun ca un junior să fie chemat să dea probe la cele mai mari cluburi din Europa, dacă un impresar vede în tine un potențial ”fotbalist”. Cluburile din Anglia organizează constant trialuri la care participă, sau sunt invitați jucători din toate colțurile lumii. Despre noua mea echipă știu că a câștigat Cupa Ligii Angliei în 2013, dar am timp să descopăr tot ce trebuie să știu.

T.R.: Cum au reacționat părinții tăi? Dar colegii de echipă?

Marco Dulca: Vă dați seama că părinții mei s-au bucurat foarte mult pentru această realizare, mai ales tata care m-a încurajat mereu. În ceea ce privește colegii mei, aceștia m-au felicitat și mi-au urat succes în noua ”călătorie”.

T.R.: Esti la prima ”experiență afară”, sau ai mai fost ”curtat” și de alte cluburi din Europa?

Marco Dulca: E adevarat, sunt la prima experiență ”afară” și chiar mă bucur că această primă oportunitate este tocmai la un club atât de mare. Vreau să fructific la maximum această șansă. Creau să muncesc, să demonstrez că nu am ajuns întâmplător la Swansea, și mai vreau să mă impun în timp în echipă. Nu vreau să se spună despre mine că ”am trecut și eu pe acolo”. Știu că va trebui să trag tare la echipa de juniori, apoi la cea de tineret a clubului, dar sunt pregătit mental să fac acest pas și vreau ca toți cei ce ma cunosc să fie mândri de mine.

T.R.: Care este fotbalistul preferat? Dar echipa la care ți-ai dori să joci într-o zi?

Marco Dulca: Îmi place foarte mult Toni Kroos, dar până să ajung măcar la jumătatea valorii lui mai am de muncit. Ca echipă îmi place foarte mult Juventus.

T.R.: Tatăl tău a fost prezent la un turneu final de Cupă Mondială, a fost căpitanul Rapidului și campion cu această echipă (Rapid), care sunt sfaturile/ sugestiile pe care ți le dă cel mai des?

Marco Dulca: Aş putea scrie o carte la câte sfaturi mi-a dat până acum, dar cel mai des mi-a spus să fiu serios şi să mă autodepaşesc la fiecare antrenament.

T.R.: Tatăl tău mai spunea că i-ar plăcea să te antreneze într-o zi la echipa națională a României. Ție ți-ar plăcea? Sau îl preferi mai mult părinte, decât antrenorul tău?

Marco Dulca: Sigur că într o zi aș vrea să mă antreneze la echipa națională , ar fi culmea să zic că nu-mi doresc asta, deoarece nu doar ca antrenor, dar și ca părinte pune suflet în tot ceea ce mă privește, și asta este un lucru foarte bun. Faptul că tata a fost un mare fotbalist, iar de câțiva ani buni este antrenor a fost un mare avantaj pentru mine. Am înțeles mai ușor fotbalul, mereu mi-a explicat, mi-a arătat ce trebuie să fac în teren, cum lovești mingea, cum te poziționezi, cum trebuie să gândești o fază. Tata este un părinte extraordinar și un antrenor foarte bun.

T.R.: Cu şcoala cum stai?

Marco Dulca: Să ştiţi că mie îmi place şcoala. Îmi place foarte mult Limba Română, dar şi alte materii. Acum trebuie să mă reorganizez. Şcoala o voi continua aici, în Swansea. Ştiu că îmi va fi mai greu la început, dar sper să mă acomodez cât mai repede.

T.R.: Ce-ţi plăcea să faci în timpul liber?

Marco Dulca: Nu fac nimic din ce nu ar face un tânăr de vârsta mea. Pe lângă școală și antrenamente îmi place foarte mult să ies cu prietenii la film, mă relaxează.

T.R.: Ce le transmiți foștilor tăi colegi de la ”U”, și tinerilor de vârsta ta care joacă fotbal?

Marco Dulca: Foștilor mei colegi le doresc în primul rând multă sănătate. Trebuie să recunosc că și ei au contribuit la această realizare a mea. Avem în țară foarte mulți jucători talentați care ar putea și merită să facă un pas la fel de important precum cel făcut de mine. Le spun ceea ce îmi spune și mie tata mereu: fiți serioși și pregătiți-vă așa cum trebuie. Seriozitatea contează cel mai mult pentru a ajunge la o echipa cât mai mare.

 [stextbox id=”custom”]Swansea este un club de fotbal originar din Ţara galilor, înfiinţat în 1912, care evoluează în sitemul profesionist al fotbalului englez. Are în Palmares 10 Cupe ale Ţării Galilor şi o Cupă a Ligii Angliei, cucerită în 2013. În urmă cu doi ani gruparea britanică a eliminat-o din paly-off-ul Europa League pe Petrolul Ploieşti.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu