Liga de vară va fi organizată în august și se vrea a fi un stimulent pentru jucătorii români. U-BT mai are în lotul de seniori un american și un lituanian

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Federația Română de Baschet a propus ca organizarea Ligii de vară să aibă loc în luna august, iar la nou înființata competiție au fost invitate să participe toate echipele de seniori din Ligile Naționale (masculin și feminin). Participarea nu are caracter obligatoriu, dar formațiile care se vor înscrie au obligația de a trece pe foile oficiale doar cu jucători români, inclusiv juniori.

Patrick Richard și Donatas Tarolis, singurii seniori la U-BT
În Liga Națională de Baschet Masculin meciurile au fost suspendate la începutul lunii martie, iar după decretarea stării de urgență în România jucătorii străini din lotul echipei U-BT Cluj-Napoca au ales să plece fiecare în țările lor. Oficialii grupării universitare au simțit că sezonul va fi înghețat astfel că, sportivilor l-au fost reziliate anticipat contractele, cu plata unor compensații financiare.

În acest moment doar Patrick Richard și Donatas Tarolis mai au angajamente cu U-BT, ultimul fiind forțat să-și petreacă toată această perioadă în România din cauza închiderii granițelor și impunerii restricțiilor de circulație. Până la startul Ligii de vară lotul oricum va trebui conturat astfel că, U-BT nu ar trebui să întâmpine dificultăți în a se înscrie în această competiție. În plus, în anunțul oficial al FRB se precizează că cluburile invitate se pot înscrie și cu echipe de juniori.

Această ultimă variantă este însă, imposibil de pus în practică întru cât echipele U18 și U16 ale U-BT sunt calificate la turneele finale care vor fi programate tot în luna august. Și echipele U14 și U13 sunt calificate la turneele finale destinate categoriei lor de vârstă.

Dacă întrecerile de seniori au fost înghețate de FRB, fără acordarea de titluri și medalii pentru sezonul 2019/2020, cele de juniori vor fi programate în luna august, dacă situația o va permite. Concret, intenția FRB este de a încheia pe teren toate campionatele naționale juvenile (categoriile U13, U14, U15, U16, U18 și U20), prin organizarea unor Turnee Finale, cu participarea primelor 8 echipe.

În cazul în care printre acestea sunt echipe care nu pot sau nu doresc să participe, turneele vor fi completate cu următoarele echipe conform clasamentului la zi. Totodată, Federația Română de Baschet menționează că este posibil ca aceste turnee să aibă loc în aer liber, în contextul reglementărilor legale referitoare la combaterea pandemiei de coronavirus.

Distribuie:

Postaţi un comentariu