O sătmăreancă face furori în voleiul american

Lavinia Tătăran(prima din dreapta) desemnată cea mai bună jucătoare a echipei Ragin Cajuns a colegiului University of Louisiana at Lafayette. Foto/Facebook.com

Lavinia Tătăran este cotată ca una dintre cele mai bune jucătoare de beach volei din România însă ea a obţinut rezultate notabile şi în voleiul de sală. De trei ani studiază la University of Louisiana at Lafayette pentru care şi joacă, pe postul de atacant secund, fiind prima străină care a evoluat la acest colegiu şi desemnată cu titlul de “offensive player of the year award” anul trecut.

A început cu karatele dar s-a reprofilat pe volei

Fire băieţoasă şi foarte activă, Lavinia a fost fascinată încă de la vârsta de 9 ani de sporturile de contact. Aşa că nu întâmplător a ales să facă karate deşi nu a fost niciodată adepta violenţei.

„ Eram în clasa a IV-a când am intrat pentru prima dată într-o sală de karate. Ştiu că a venit un profesor de sport la şcoală şi ne-a întrebat cine vrea să vină la karate. A fost un fel de selecţie şi am zis să încerc şi eu, deşi niciodată nu mi-a plăcut să mă bat. Am vrut pur şi simplu să fac sport”, poveşte Lavinia.

De notat că nu a făcut doar de mântuială acest sport, deoarece la 11 ani avea deja centura maro şi o medalie de vicecampioană naţională în vitrină. Totuşi la insistenţele mamei a renunţat la acest sport dur şi s-a orientat spre ceva mai feminin, cum este voleiul. “Karatele nu este un sport pentru domnişoare îmi spunea mereu mama deşi cred că puteam face performanţe şi în acest domeniu. La puţin timp după ce m-am lăsat de karate, o prietenă de-a mea a aflat că la ştrand se organizează un campionat de volei pe plajă. Braţele erau antrenate de la karate, astfel că mi-a fost uşor să imprim forţă în lovirea mingiei. Am ieşit pe primul loc, iar antrenorul Ovidiu Groza, căruia i-a plăcut de mine m-a îndrumat să fac volei de performanţă”, spune Lavinia Tătăran.

Componentă de bază a lotului naţional de beach volei

De atunci a reuşit să adune performanţe deosebite atât în voleiul pe plajă cât şi în cel de sală. În special la beach volei a fost considerată un fenomen după ce a câştigat titlul de campioană naţională la  cadete şi junioare şi de două ori vicecampioană naţională la senioare. Saltul valoric de la an la an a propulsat-o rapid la lotul naţional de beach volei, iar în tricoul echipei naţionale a cunoscut noi succese pe nisipul fierbine. „ Cu echipa naţională am ieşit pe locul 5 la Balcaniada din Grecia, din 2008, iar la Campionatul European, tot în Grecia, ne-am clasat în primele zece naţiuni”, spune Lavinia.

Componentă de bază a echipei Naţionale de beach volei. Foto/Facebook.com

Componentă de bază a echipei Naţionale de beach volei. Foto/Facebook.com

De la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Piteşti la University of Louisiana at Lafayette
După ce a absolvit colegiul Mihai Eminescu din Satu Mare, Lavinia s-a orientat spre Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Piteşti acolo unde a intrat cu media 9.89, prima pe locurile fără taxă.

În 2010 a primit o ofertă de nerefuzat de peste Ocean şi deşi nu ştia că unde merge a acceptat marea provocare.

“Un amic de-al meu, jucător de beach volei şi el, a ajuns în Statele Unite după ce s-a căsătătorit cu o româncă stabilită acolo. Soarta a făcut ca soţia lui să frecventeze cursurile Universităţii din Louisiana, unde sunt eu acuma şi să-l cunoască pe antrenorul secund al colegiului care voia să înregimenteze în echipă şi câteva străine. Aşa că am primit propunerea de a merge acolo iar eu le-am trimis câteva înregistrări video. Le-a plăcut de mine şi după ce mi-am dat examenul în engleză, la Bucureşti, ca să intru la facultate am făcut marele pas peste Ocean spre Pământul Făgăduinţei.” ne spune sătmăreanca.

Distinsă cu premiul de „cel mai bun atacant al anului”

Cu o înfăţişare exotică dar şi cu o fire prietenoasă Lavinia a fost de la bun început bine primită în echipă. Doar că era asociată ca fiind ori mexicancă ori braziliancă. “De România nu prea auziseră iar mulţi credeau că are legătura cu Roma. Transilvania le era ceva mai familiară însă credeau că este un tărâm legendar populat, desigur, cu vampiri. Doar cei mai în vârstă auziseră de Nadia Cămăneci sau de Nicolae Ceauşescu.” se amuză voleibalista.

Însă cea ce a făcut-o cu adevărat să le intre la inimă americanilor au fost performanţele sportive. Lavinia a reuşit în scurt timp să fie liderul echipei Ragin Cajuns al Universităţii din Louisiana, echipă care evoluează în Sunbelt Conference şi cu care a obţinut performanţe nemaiîtâlnite până acum la echipă.” În 1 Division (echivalenta Diviziei A la noi ) sunt înscrise 300 de echipe iar noi evoluăm în Sunbelt Conference unde sunt angrenate 12 echipe.Ocupantele primului loc din fiecare conferinţă urmează să se întâlnească într-un turneu final iar câştigătoarea este desemnată campioana USA. Cu toate că n-am câştigat locul întâi în conferinţa noastră am reuşit să obţinem cele mai bune performanţe din ultimi 20 de ani iar eu am fost desemnată anul trecut “offensive player of the year.”ne dezvăluie Lavinia.

lavinia-tataran

Cu Ragin Cajuns a obţinut cele mai bune performanţe din ultimii 20 de ani a colegiului. Foto/ Facebook.com

Cu Ragin Cajuns a obţinut cele mai bune performanţe din ultimii 20 de ani a colegiului. Foto/ Facebook.com

Distribuie:

Postaţi un comentariu