La Roma a început totul. CFR se întoarce la locul faptei

Foto: Dan Bodea

16 septembrie 2008 este data în care CFR și-a început ascensiunea în Europa. S-a întâmplat pe Stadio Olimpico, în fața Romei lui Totti. Paradele senzaționale ale lui Stăncioiu, pasele de geniu ale lui Trică și execuțiile fantastice ale lui Culio (min. 27 și 49) au transformat necunoscuta campioana a României într-un nume pe care romanii nu-l vor uita niciodată. Returul cu Lazio, de joi seara, va fi a șasea înfruntare dintre CFR și cele două grupări din capitala Italiei (AS și Lazio). De altfel, Stadio Olimpico este cea mai frecventată arenă europeană din 2005 încoace, de când CFR-iștii joacă în competițiile continentale intercluburi.

Atunci a fost începutul, joi poate fi sfârșitul (pentru Lazio)
11 ani, două luni și 12 zile se împlinesc, joi seara, de la succesul istoric al CFR-ului de la Roma (2-1 cu AS), în primul meci în Liga Campionilor pentru vișinii. A fost prima victorie cu adevărat importantă a feroviarilor în cupele europene. Basel, Manchester United și Celtic Glasgow fiind celelalte nume importante din fotbalul continental care s-au înclinat de-a lungul anilor în fața CFR-ului, în cea mai importantă competiție continentală intercluburi. Dacă atunci, în 2008, a fost începutul ascensiunii echipei din Gruia, joi seara, meciul de pe Olimpico poate reprezenta sfârșitul aventurii europene pentru Lazio.

Șase puncte are CFR (9) în fața romanilor (3), cu două etape rămase de disputat în faza grupelor UEFA Europa League. Golaverajul este de asemenea pozitiv (4-3), iar calificarea grăbită a scoțienilor de la Celtic (10p) sunt alte două atuuri pe care vișiniii le au înaintea înfruntării de pe Stadio Olimpico. Per ansamblu, echipele din capitala Italiei au un ușor avantaj, la golaveraj, în fața CFR-ului (7-8).

În precedentele cinci înfruntări vișinii au obținut două victorii (2-1 cu AS, la Roma și 2-1 cu Lazio, la Cluj-Napoca), un meci s-a terminat la egalitate (1-1, în Gruia, cu AS Roma, în 2011), celelalte două partide din statistică terminându-se cu victoria lui AS (3-1, la Cluj-Napoca, în 2009, și 2-1, la Roma, în 2010). Pentru doar a doua calificare din istorie în primăvara europeană, CFR are o mulțime de posibilități.

În primul rând trebuie să nu piardă la Roma (să câștige sau să facă egal), caz în care ar fi calificată în 16-imile Ligii Europa cu un meci înaintea ultimei etape din faza grupelor. Însă, feroviarii pot lua în calcul și o înfrângere pe Stadio Olimpico, dar în acest caz sunt obligați să învingă pe teren propriu pe Celtic, în meciul programat pe 12 decembrie.

Un rezultat de egalitate, acasă, cu Celtic, ar fi de asemenea pozitiv, dacă Lazio nu ar câștiga în decembrie pe terenul lui Rennes, așa cum și un eșec în fața scoțienilor ar putea fi favorabil clujenilor, însă, în acest caz ar fi obligatorie victoria bretonilor în fața romanilor. Meciul dintre Lazio Roma și CFR Cluj se joacă, joi, 28 noiembrie, și va putea fi urmărit în transmisiune directă pe toate canalele de sport din România (Digi Sport, telekom Sport și Look Sport), de la ora 22:00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu