La noi, ca la noi, sau efectul de bumerang

Forul mondial de fotbal (FIFA) a anunțat că va crea un fond de ajutor destinat cluburilor, pentru a depăși mai ușor dificultățile financiare generate de pandemia de coronavirus. Banii vor fi distribuiți federațiilor afiliate care, la rândul lor, vor gestiona direcționarea fondurilor către grupările angrenate în competițiile pe care le organizează. Cum era de așteptat, mai multe cluburi din România au încercat să fenteze regulamentele UEFA și nu vor beneficia de acest ajutor.

Cluburile care au fentat regulamentele vor plăti retroactiv
Multe cluburi afiliate la Federația Română de Fotbal au fentat o componentă importantă din regulamentele UEFA și nu vor beneficia de fonduri din partea forului mondial. Concret, mai multe cluburi din România au încheiat contracte cu jucătorii pe o durată mai scurtă decât prevede UEFA, a declarat Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliştilor Amatori si Non-amatori (AFAN) din România.

„Din păcate, deși regulamentul UEFA este altul și contractele jucătorilor trebuie să se încheie nu mai devreme de ultima zi a lunii iunie, la noi în România și chiar în Liga 1 sunt cluburi care au contracte semnate cu jucătorii până la data de 30 mai, iar acest lucru va genera mari probleme celor care au crezut că pot să păcălească regulamentele internaționale”, a spus Hulubei.

Șeful AFAN a explicat că, în conformitate cu directivele FIFA, după încheierea stării de urgență, fotbaliștii trebuie să își recupereze banii pierduți odată cu diminuarea salariilor sau cu intrarea în șomaj tehnic. Cluburile vor fi nevoite să prelungească înțelegerile cu jucătorii și să îi plătească potrivit contractelor semnate inițial.

„Când s-a trecut la șomajul tehnic, practic cei care au avut de suferit au fost doar jucătorii și statul. Cluburile au ieșit cel mai bine, deși corect, într-o astfel de situație, ar fi ca toate părțile să fie solidare. Așa că acum, când cluburile vor fi obligate să prelungească acele contracte, iar jucătorii trebuie să negocieze și să-și primească înapoi banii pe care i-au pierdut în perioada pandemiei”, a mai spus Hulubei la Digisport.

Cluburile mici, principalele beneficiare
FIFA a anunțat că va efectua o serie de plăți către federațiile afiliate, corespunzătoare celei de-a doua jumătăți a anului 2020, în încercarea de a combate problemele financiare generate de pandemie, mai ales în ceea ce privește cluburile non-profesionist.

„Avem o situație financiară foarte solidă, dar rezervele noastre nu sunt ale FIFA, sunt banii fotbalului și datoria noastră este să ajutăm. Lucrăm la un fond de urgență, iar distribuirea banilor o vom face cu responsabilitate și transparență”, a declarat președintele Federației Internaționale de Fotbal, Gianni Infantino.

Având în vedere situația generată de COVID-19, șeful FIFA a mai transmis că forul pe care îl conduce va ajusta și fereastra de transferuri, care nu va mai fi programată în intervalul clasic, ci va fi adaptat și flexibilizat în așa fel încât să permită mutările în perioada dintre încheierea actualului sezon și începerea următorului, indiferent când va avea loc acest lucru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu