Klaus Iohannis a dat liber la antrenamente și cantonamente

Foto: Dan Bodea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că odată cu încetarea stării de urgență sportivii profesioniști își vor putea relua antrenamentele, ba chiar vor putea efectua stagii de pregătire centralizate (cantonamente), chiar și în afara localităților în care își desfășoară activitatea. Există totuși o serie de restricții, cea mai importantă fiind aceea că pregătirea se poate face doar individual, și doar în prezența unui medic.

„Cu ziua de 15 mai 2020, sportivii profesioniști vor putea intra în cantonamente, în condiții speciale, dar va mai dura ceva până când se vor relua și competițiile. Acestea se vor relua după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții. Este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport profesionist. Dar, specific doar sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Se pot face cantonamente, dar în condiții speciale”, a decretat președintele Iohannis.

În România, la ora actuală singurele competiții, pe echipe, în stare de așteptare sunt campionatele de fotbal și handbal. De altfel, fără să mai aștepte declarațiile președintelui Iohannis, Consiliul de administrație al Federației Române de Handbal a prezentat programul pentru finalul sezonului în curs.

În ceea ce privește fotbalul, cel mai probabil în perioada următoare jucătorii cluburilor din primele două ligi vor intra în carantină, urmând ca din 15 mai să se prezinte la bazele de pregătire. Deocamdată niciun oficial de la CFR sau Universitatea Cluj nu au anunțat că echipele pe care le reprezintă ar opta pentru stagii de pregătire în alte localități.

În contextul ridicării stării de urgență există două scenarii privind reluarea Ligii 1. Primul dintre ele ar fi ca echipele să revină pe teren pe 5 iunie, iar campionatul să se încheie la sfârșitul lunii iulie. Această variantă va fi cu siguranță boicotată de oficialii liderului CFR. Dan Petrescu a spus în repetate rânduri că echipa are nevoie de o perioadă de pregătire egală cu perioada de inactivitate.

Al doilea scenariu este ca reluarea Ligii 1 să fie decalat până pe 12 iunie, iar campionatul să se termine în prima parte a lunii august. În acest caz pauza dintre sezonul 2019/2020 și 2020/2021 ar fi una extrem de mică.

Tot luni, Klaus Iohannis a precizat că sportivii amatori mai au de așteptat până se vor putea bucura din nou de mișcare. „Bazele de pregătire vor fi deschise doar pentru sportivii profesioniști, nu și pentru amatori”, a punctat Iohannis.

Distribuie:

Postaţi un comentariu