Jocul copilăriei s-a făcut ”mare”

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Astăzi îi spunem futnet, dar în copilărie această „disciplină” sportivă se numea tenis cu piciorul, sau fotbal tenis. Sportivi profesioniști, sau simpli amatori de mișcare, sunt puțini bărbați în lume care să nu fi jucat, fie și doar din curiozitate tenis cu piciorul. La sfârșitul acestei săptămâni jucători de fotbal tenis, sau tenis cu piciorul, sau, mai nou, de futnet, din întreaga lumea și-au dat întâlnire la Cluj-Napoca, pentru a participa la Campionatul Mondial. Competiția se va ține în Sala Polivalentă, iar 23 de echipe au confirmat participarea. Peste 160 de sportivi se vor duela la trei discipline: simplu, dublu și triplu.

Premieră mondială
Odată cu organizarea acestui Campionat Mondial, municipiul Cluj-Napoca devine primul oraș din lume care a găzduit toate formele de campionat mondial de futnet – de juniori, feminin și seniori. Asta pentru că Clujul a mai fost gazdă pentru acest sport. În urmă cu trei ani, în Sala Sporturilor „Horia Demian” a avut loc Campionatul Mondial de
juniori U21. Pe lângă aceștia, au fost prezente la Cluj și cele mai importante jucătoare de tenis cu piciorul din lume, reunite pe tabloul feminin de senioare.

Numărul total al participanților, veniți din întreaga lume a fost atunci de 150 de jucători. Anul acesta organizatorii așteaptă un număr și mai mare de participanți. „Vorbind strict pe cifre noi așteptăm un număr de 166 de jucători care vor disputa 144 de meciuri. O delegație standard este formată din șase jucători, un antrenor și fiecare țară participantă aduce și câte un arbitru. În plus România va oferi sprijin logistic cu mai mulți arbitri, pentru că avem arbitri foarte buni și recunoscuți la nivel internațional”, povestește Sorin Bogdan, președintele Asociației Futnet România.

De ce Cluj-Napoca? Aflăm tot de la Sorin Bogdan. ”Am ales să organizăm această competiție la Cluj-Napoca pentru că vorbim despre un oraș inovator, deschis la nou. Pentru că și mondialul din 2015 s-a bucurat de foarte multă priză la public și pentru că clujenii iubesc sportul”, spune șeful Asociației Futnet România.

Sportul nerecunoscut
La nivel mondial fotbal tenis se joacă în cadru oficial încă din 1987 când a fost înființată Federația Internațională de Fotbal Tenis. A funcționat doar până în 2010, an în care a apărut o scindare. Vechea federație a rămas în continuare să-și desfășoare activitatea, dar cele mai bune națiuni au ieșit din vechea structură și au înființat una nouă ce se numește Union Internationale Futnet. Această nouă organizație a schimbat și denumirea din fotbal tenis în futnet. Regulile sunt cam aceleași, dar au apărut totuși mici diferențe.

Una dintre acestea este dimensiunea terenului. La futnet dimensiunea terenului este identică cu cea a unui teren de volei, pe când Federația de Fotbal Tenis dă posibilitatea organizatorilor de turnee să utilizeze fie terenuri de dimensiunile unuia de tenis de câmp fie a unuia de volei. În fond, o diferență de vreo 40-60 de centimetri. Regulile însă, sunt cam aceleași pentru că până la urmă, la bază, este același sport, fotbal tenis. În Cluj asociația care se ocupă de gestionarea întrecerilor interne este de fapt un ONG și nu o federație sportivă în adevăratul sens.

”Nu suntem federație sportivă pentru că Ministerul Sportului nu recunoaște acest sport. Noi am făcut toate demersurile posibile, dar din păcate nu am primit niciun semn din partea Ministerului. Avem încă din 2014 o cerere depusă la Minister pentru recunoașterea acestui sport, dar nu am primit niciun fel de răspuns în acest sens”, explică Sorin Bogdan. În ciuda acestui impediment, în România există 11 echipe de futnet și este organizat și un campionat regulat, împărțit pe două zone: Transilvania, cu șapte echipe și zona Moldova – Bucovina cu patru echipe.

Nivelul echipelor din Transilvania este mult mai bun decât al celor din Moldova, pentru că acolo cluburile sunt la început de drum, însă șeful Asociației Futnet România speră ca după acest Campionat Mondial să apară tot mai mulți doritori și practicanți ai acestui sport și implicit să apară mai multe cluburi. Cea mai mare performanță a sportivilor români practicanți de futnet a fost obținută anul acesta când România a câștigat Cupa Națiunilor.

Este o competiție nouă în care joacă doar trei echipe naționale: România, Slovacia și Cehia. „Chiar noi am inițiat organizarea acestei competiții pentru a crea o diversificare și am câștigat și meciul cu Slovacia și pe cel cu Cehia. Mai trebuie să se joace meciul dintre Cehia și Slovacia, dar rezultatul acestuia nu poate schimba cu nimic situația, iar noi am propus ca festivitatea de premiere să fie organizată aici, la Cluj-Napoca, în cadrul Campionatelor Mondiale de la sfârșitul săptămânii. Victoriile din Cupa Națiunilor ne dau speranțe că vom avea rezultate deosebite și la Campionatul Mondial”, a încheiat Sorin Bogdan, președintele Asociației Futnet România.

Câteva reguli simple
Pe un teren împărțit cu o plasă înaltă de 1,10 m, două echipe „înscriu” puncte lovind mingea cu orice parte a corpului, cu excepția mâinilor. Punctele se realizează atunci când mingea sare în suprafața adversarului, iar acesta nu reușește să o întoarcă peste fileu. Echipele pot fi formate din unu, doi sau trei jucători. În funcție de numărul jucătorilor, în futnet există practic trei discipline: simplu, dublu și triplu și există câteva reguli de bază. Astfel, în întrecerea de simplu un jucător, are dreptul la două atingeri și este admisă și o săritură.

La dublu jucătorii au dreptul până la trei atingeri, dar nu două atingeri consecutive de către acelaș jucător, o singură săritură este admisă pentru masculin și două sărituri pentru feminin și juniori. La triplu sunt permise până la trei atingeri (nu două atingeri consecutive de către acelaș jucător), o săritură admisă pentru masculin și două pentru feminin și juniori. Dimensiunile terenului la simplu și dublu sunt de 9 x 12,8 metri, în timp ce la triplu lungimea crește până la 18 metri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu