„Internaționalul” Șoni pune ghetele-n cui

Foto: Dan Bodea

I se spune „internaționalul” Șoni și a împlinit recent 42 de ani. A jucat toată viață pentru o singură echipă, Sănătatea Cluj, și le-a văzut pe toate. A fost golgheter și la județ, și la Liga 3, și-a eliminat idolul din Cupa României și a fost la câteva ore distanță de transferul vieții, în Liga 1. Tâmplele au început să i se grizoneze, semn că anii au trecut și peste el. Pentru Alexandru Șoni Gașpar vineri, 6 martie, începe numărătoarea inversă, iar meciurile din returul acestui campionat, atâtea câte vor fi, vor fi ultimele. Atacantul Sănătății a anunțat că la finalul sezonului va încheia cel mai frumos capitol al vieții.

O viață fără regrete
Șoni Gașpar este genul de jucător de care orice echipă are nevoie. Joacă fotbalul pur, cu zâmbetul pe buze, fără încrâncenare și e mereu acolo, în gura porții gata să înscrie goluri, multe goluri. Nu-și mai amintește cu exactitate anul în care a ajuns la Sănătatea, nici numărul meciurilor în tricoul verzilor. Câte despre goluri, să tot fie vreo 200 în cele, cel puțin, două decenii de când a fost virusat.

„Aveam 21, 22 de ani când am ajuns la Sănătatea. Echipa era în Liga 4 și juca la Gilău. Habar n-am câte meciuri s-au adunat, dar îmi amintesc că în primul sezon am dat 26, 27 de goluri. An de an am marcat 15, 18 goluri, sau adunat și astea”, rememorează zâmbind Șoni. Până să ajungă la Sănătatea a jucat o jumătate de sezon la Gherla, apoi a rămas fidel virușilor până la final. A fost golgheterul echipei și în 2005 când Sănătatea a promovat în Liga 3 și a marcat golul victoriei, un lob de senzație, în succesul istoric din Cupa României, 1-0 cu UTA, echipă antrenată la acea vreme de Marius Lăcătuș, idolul lui Șoni.

Foto: Dan Bodea

„Au fost multe momente importante pentru echipă, dar golul cu UTA a fost crème de la crème cum se spune. Atunci a fost și începutul ascensiunii echipei noastre. A fost primul meci cu o echipă de Liga 1. I-am rupt coloana lui Miu <<Iulian Miu, fost campion cu Steaua și fost internațional al României – n.a.>>”, își amintește fotbalistul. La puțin timp după acea victorie Șoni Gașpar era chemat de urgență la Gloria Bistrița, însă pasul spre Liga 1 nu l-a făcut niciodată.

„E o poveste cu transferul ăsta. A venit cineva de la club și mi-a zis: <<Trebuie să pleci la Bistrița!>>. S-au spus multe atunci și după aceea, nu are rost să mai dezgropăm trecutul. Eu zic doar atât, și ăsta este punctul meu de vedere: nu am făcut față, ei erau la alt nivel, nu era loc de mine. Însă, nu am regrete. N-a fost să ajung mai sus”, povestește Șoni. La Sănătatea are colegi cu sute de meciuri în Liga 1, dar vedeta echipei este indiscutabil el, un om simplu care s-a apucat de fotbal la 14 ani și muncește de la 16. La fel ca în sport, și în viața de zi cu zi este angajatul fidel. Lucrează de mai bine de 15 ani în depozitul de medicamente și furaje ale patronului echipei, Aurelian Ghișa.

„Nu sunt fițos, n-am nevoie de prea multe ca să fiu fericit. La depozit fac de toate, orice este de lucru. Dacă trebuie să mătur, mătur, apoi mă duc la antrenamente, mă plimb cu fetița, lucruri simple”, își încheie povestea Șoni Gașpar. Vineri, 6 martie, Sănătatea joacă acasă, în Someșeni, cu Gloria Bistrița, în prima etapă a returului ligii a treia. Merită să mergeți la meci, poate va fi ultimul pentru Șoni în tricoul verzilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu