Infrastructura sportivă a Clujului ține România în Liga I a Europei la atletism

Foto: Dan Bodea

Anul viitor, Cluj Arena va găzdui întrecerile continentale de atletism pe echipe, a anunțat European Athletics. Reuniunea se va desfășura în perioada 19-20 iunie și va fi un veritabil regal atletic cu participarea a aproximativ 500 de sportivi din 12 țări (Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Elveția, Turcia și România).

Amintim că în cadrul europenelor de atletism pe echipe se derulează 40 de probe, câte 20 la masculin și tot atâtea la feminin. Cu excepția ștafetelor de 4×100 m, respectiv, 4×400 m, masculin și feminin, la start nu se poate prezenta decât un atlet din fiecare țară. Clasamentul se realizează prin adiționare de puncte, în funcție de locul ocupat (11 punct pentru prima poziție, până la 1 punct pentru ultima).

Abandonul, descalificarea sau neprezentarea la una dintre probe nu punctează. Echipa care cumulează cel mai bun punctaj va promova în Superligă la ediția următoare, în timp ce ultimele patru vor retrograda în Liga a II-a. La ediția anterioară (2019), în Liga I au fost prezente 11 echipe, iar România a terminat întrecerile pe poziția a 8-a, prima care duce în Liga a II-a a Campionatului European pe echipe, grupa a treia valorică, însă țara noastră a profitat de decizia forului continental de a atribui găzduirea de anul viitor a Superligii Europene de atletism orașului Minsk, di Belarus.

Astfel, deși a retrogradat în ce de al treilea eșalon valoric, echipa țării noastre rămâne în Liga I, grație statutului de gazdă. La ediția precedentă delegația din Belarus a terminat întrecerile pe poziția secund în Liga I și a ratat promovarea în Superligă, însă, beneficiază, la fel ca și România, de statutul de țară gazdă a celei mai valoroase ligi atletice de pe Bătrânul Continent.

Atribuirea organizării întrecerilor Campionatului European de atletism pe echipe orașului Cluj-Napoca este rodul eforturilor Federației Române de Atletism și a administratorilor Cluj Arena de a asigura condiții optime pentru competiții importante, un exemplu elocvent fiind Campionatele Balcanice de atletism pentru seniori, singura reuniune atletică de anvergură care a avut loc în acest sezon.

„Clujul oferă o infrastructură sportivă extraordinară, iar organizarea acestor Campionate Balcanice (din luna septembrie a acestui an – n.a.) sunt un preambul pentru ediția de anul viitor a Campionatelor Europene de atletism pe echipe. Aveți un stadion magnific, păcat că spectatorii nu au acces la acest spectacol sportiv. Sper din suflet că anul viitor la europenele pe echipe tribunele să freamete”, spunea în urmă cu două luni Lord Sebastian Coe, prezent la Campionatele Balcanice de pe Cluj Arena.

Distribuie:

Postaţi un comentariu