Începe Liga 1. Doar numărul 1 mai contează

Foto: Dan Bodea

Ediția 2020/2021 a Ligii 1 de fotbal a României pornește la drum vineri după amiaza, când este programat jocul dintre FC Argeș, nou promovată, respectiv FC Botoșani, revelația precedentei ediții de campionat. Noua stagiune este cumva plină de simbolistică. Este cea de a 111-a ediție de campionat pe teritoriul României și începând cu viitorul sezon, în afara locului 1, chiar nu mai contează celelalte poziții, decât pentru palmares.

Doar campioana se mai bucură de o brumă de respect
Concret, doar ocupanta locului 1 va reprezenta țara noastră în primele două competiții continentale intercluburi (Liga Campionilor, respectiv Europa League). Totuși, România va avea patru reprezentante în cupele europene, doar că echipa de pe locul 2, câștigătoare Cupei și câștigătoarea barajului pentru Europa, vor evolua în cea de a treia întrecere continentală intercluburi, destinată celor săraci, reprezentantelor țărilor care nu intră în Top 15 din punct de vedere al coeficientului UEFA (România este doar pe locul 28 în acest clasament).

CFR este campioana țării și tot feroviarii au prima șansă la cucerirea celui de al patrulea trofeu consecutiv de campioană. Deși (din cauza datoriilor financiare) a pierdut mulți jucători importanți, Dan Petrescu a avut grijă ca CFR-ul să nu ducă lipsă de personal. Cum nici celelalte contracandidate nu s-au întărit, excepție făcând doar Universitatea Craiova, însă de la olteni vor și pleca câțiva jucători, trupa din Gruia va defila, cu mici și inerente poticneli, spre titlul cu numărul 7.

Dacă la CFR problemele financiare sunt mai grave, mult mai grave, decât ar vrea să transmită oficialii clubului, toate celelalte oponente au bătut inexplicabil pasul pe loc. Și totuși, o explicație există și e simplă. Liga 1 nu mai produce fotbal, deci nici fotbaliști. Puținele oferte care vin dinspre Europa, Asia și țările arabe sunt umflate de patronii care speră să vândă un jucător și să-și asigure bugetul pentru următorii doi ani.

„Perlele” Ligii 1 bat pasul pe loc
Cel mai bun exemplu în acest sens este Billel Omrani, jucătorul pe care CFR îl vinde de câțiva ani încoace ba prin Anglia, ba prin Turcia, ba prin Spania. În realitate, singura jumătate de ofertă (nu în scris, susțin sursele Transilvania Reporter) a fost făcută de o companie de impresariat care a oferit aproximativ 2.000.000 de euro pentru a-l direcționa către Leganes.

Cum echipa din suburbiile Madridului a retrogradat, interesul pentru jucătorul care îmbătrânește încet, dar sigur, în Gruia, nu mai este de actualitate. Sheffield United nu a fost niciodată interesată de serviciile jucătorului care nu a mai marcat de anul trecut. Aceleași surse mai spun că interesul din Turcia a fost doar la nivel declarativ și nu s-au pronunțat niciodată sume mai mari de un milion de euro, departe de pretențiile feroviarilor care visau să-l dea pe, măcar, 4 milioane.

Nici celelalte „perle” ale fotbalului românesc nu se bucură de mai multă credibilitate în Europa. Așa se face că Denis Man, Florinel Coman, Olimpiu Moruțan, sau Florin Tănase (toți de la FCSB), vor evolua și în ediția 2020/2021 tot în Liga 1, zecile de milioane de euro pe care Gigi Becali le cere pentru ei fiind mult peste ce oferă echipele occidentale.

Doar clujeanul din lotul celor de la FC Botoșani reprezintă și în acest context excepția de la regulă, apărătorul central urmând să joace, în proporție de 90%, de la toamnă, în Belgia, transferul său aducând în conturile moldovenilor un milion de euro. În rest, liniște și pace, și optimismul incurabil al patronilor. Ar putea să facă pasul spre Italia și Alexandru Cicâldău, de la Universitatea Craiova, dar suma vehiculată (7 milioane de euro), pare și în cazul lui exagerată.

Titlul sau nimic. Bine, și banii din drepturile TV
Revenind la miza sezonului ce bate la ușă, titlul de campioană și banii din drepturile TV sunt cam ultimele mize. Deținătorul drepturilor TV a anunțat că suma pe care o va oferi cluburilor rămâne aproximativ aceeași din ultimii ani (28.000.000 de euro), însă, cluburile vor încasa, în funcție de locul din clasamentul final al viitoarei ediții, în medie cu 130.000 de euro mai puțin.

Decizia de a penaliza cluburile aparține deținătorului drepturilor TV care a reclamat faptul că în ediția 2019/2020 s-au disputat 7 meciuri mai puțin și a anunțat că din această cauză va plăti cu un milion mai puțin. Suma va fi totuși împărțită la următoarele patru ediții de campionat. Totuși, cluburile speră să nu se aplice această penalitate, mai ales că începând din campionatul următor, deținătorul de drepturi va avea un surplus de 50 de meciuri față de 2019/2020, în contextul în care numărul de participante a crescut de la 14, la 16.

Ne întoarcem la ultima miză sportivă – locul 1. Doar echipa care va câștiga campionatul va intra, tot din primul tur preliminar, în Liga Campionilor, dar măcar se poate mândri cu acest lucru. Chiar dacă va fi eliminată prematur din UCL, campioana Ligii 1 tot va rămâne în zona de interes a cupelor europene, urmând să evolueze în Europa League. Celelalte echipe românești vor evolua din sezonul 2021/2022 în competiția codașă a cupelor europene – Conference League.

O echipă din play-out are șansa să joace în Europa
Pe lângă numărul de echipe de la startul noului campionat, elementul de noutate care suscită un interes crescut este posibilitatea ca o echipă din play-out să joace în cupele europene. Sistemul regulat va avea 30 de etape, cu meciuri tur-retur între toate echipele. Ulterior, primele 6 vor merge în play-off, iar ultimele 10 vor evolua în play-out.

În play-off, meciurile se vor juca în continuare tur-retur (10 etape), în timp ce în play-out se va apela la o manșă unică (9 etape). Primele două clasate din play-out vor disputa un joc de baraj într-o singură manșă, iar câștigătoarea va juca un alt meci de departajare împotriva echipei clasate pe ultimul loc care permite participare în Europa, pentru a stabili una din cele trei echipe românești care vor evolua în Conference League.

Și la retrogradare situația e simplă. În următoarele trei sezoane, 2020/2021, 2021/2022 ,și 2020/2023, vor retrograda direct echipele ce vor termina play-out-ul pe locurile 9 și 10, iar locurile 7 și 8 vor disputa un baraj de menținere/promovare în Liga 1 în dublă manșă (tur-retur) cu ocupantele locurilor 4, respectiv 3, din Liga 2.

Abia din sezonul 2023/2024 vor retrograda doar trei echipe, respectiv vor retrograda direct locurile 9 și 10 din play-out, urmând ca locul 8 să dispute un baraj în dublă manșă cu locul 3 din Liga 2.

Etapa I
Vineri, 21 august
FC Argeș – Botoșani 18:15

Sâmbătă, 22 august
Viitorul – UTA 15:30
Sepsi – Universitatea Craiova 18:00
Astra Giurgiu – FCSB 21:00

Duminică, 23 august
Academica – CFR 18:00

Luni, 24 august
Voluntari – Gaz Metan 18:00
Dinamo – Hermannstadt 21:00

Toate partidele vor fi transmise în direct pe Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport.

Distribuie:

Postaţi un comentariu