Horia Păun: „Acest sezon e ca şi compromis!”. U-BT e aproape campioană!

Foto: Dan Bodea

Pandemia de coronavirus (covid-19) care a lovit întreaga lume are efecte puternice și în lumea baschetului. Atât NBA (campionatul nord-american), cât și cele mai importante ligi din Europa și din lume, dar și întrecerile interne ale baschetului românesc au fost lovite de această situație neașteptată.

Dacă UEFA a decis să mai dea o șansă fotbalului, starea de alertă generată de infecțiile cu coronavirus ar putea duce la un final abrupt și în competițiile de baschet din țara noastră. La unison, toți președinții de cluburi din țară i-au cerut șefului Federației Române de Baschet (FRB), Horia Păun, să înghețe toate campionatele, iar clasamentele la zi să fie omologate ca fiind finale.

FRB cere dialog, cluburile negociază suspendarea salariilor
Solicitarea șefilor din baschetul intern, de înghețare a campionatelor interne și de omologare a clasamentelor la zi, este argumentată de faptul că nu se știe când se întruni condițiile optime pentru reluarea pregătirilor, respectiv a meciurilor. Aceștia mai spun că pauza anunțată, până la sfârșitul lunii martie, este atât de mare încât etapele nu mai pot fi recuperate.

La unison, președinții cer omologarea clasamentul la zi, în condițiile în care, în acest sezon, Cupa României, atât la masculin, cât și la feminin, au apucat să se încheie în luna februarie. În acest moment lider în clasamentul masculin este U-BT Cluj-Napoca, iar la feminin, ACS Sepsi Sfântu Gheorghe. Mai înainte să dea curs solicitării președinților, șeful FRB, Horia Păun, a solicitat cluburilor ca până la sfârșitul acestei săptămâni să-și exprime opiniile deschis și cu deplină responsabilitate, astfel încât ele să reflecte părerea tuturor părților implicate în fiecare club în parte (conducători, finanțatori, sportivi, antrenori, staff-uri tehnice).

„În baschetul european sunt câteva ţări în care campionatele au fost îngheţate, adică nu s-a declarat echipa campioană sau formaţiile retrogradate. Eu urmărind atent ceea ce se întâmplă sunt convins că ne aşteaptă şi o criză economică după această pandemie. Aşa că până la o decizie în privinţa ligilor naţionale, m-aş bucura mai întâi să avem un sezon 2020-2021 cu participanţi la întrecerea sportivă.

Din punctul meu de vedere acest sezon competițional e ca şi compromis. Performanţa sportivă contează mult mai puţin, important e ca toată lumea să fie sănătoasă şi să respectăm indicaţiile autorităţilor de a sta în casă. Despre baschet să sperăm că vom avea ce povesti cât de curând. Noi suntem în contact permanent cu toate cluburile, vedem ce se întâmplă”, a explicat Horia Păun.

Dacă oficialii cluburilor din România vor insista pe ideea omologării clasamentelor la zi, atunci U-BT Cluj-Napoca își va trece în palmares, în perioada imediat următoare, cel de al șaselea titlu de campioană (incluzând aici și succesele echipei Universiatea din 1992, 1993 și 1996), în condițiile în care universitarii sunt lideri în Liga Națională de Baschet Masculin.

Situația generată de pandemia de coronavirus poate contribui astfel, indirect, la primul event din istoria echipei masculine de baschet, câștigarea campionatului și a Cupei României. Reprezentanții clubului U-BT nu au exprimat, deocamdată, un punct de vedere referitor la această situație. Până se va lua o decizie la nivelul federației mai multe cluburi au început negocierile cu jucătorii străini pentru găsirea unor soluții, fie pentru rezilierea contractelor, fie pentru suspendarea plăților pe perioada în care competițiile interne sunt anulate.

În oricare dintre situațiile de mai sus cluburile ar face importante economii la buget (generate de cheltuieli de salarizare, cazare, masă, plus cele de organizare a meciurilor), în contextul în care remunerațiile sportivilor vor fi plătite doar până la jumătatea luni martie, deși contractele aveau scadența în luna mai. Însă, aceeași oficial care cer înghețarea campionatelor trebuie să ia în calcul sumedenia de procese în instanță ale cluburilor cu antrenorii, jucătorii și jucătoarele de baschet aflați sub contract.

Reamintim că Federația Română de Volei a anunțat deja că va omologa clasamentele la zi din întrecerile interne, declarând deja campioanele țării: Volei Albă Blaj, la feminin, respectiv Arcada Galați la masculin.

Distribuie:

Postaţi un comentariu