Golgheteri prăfuiți

Denis Alibec/ Foto: Dan Bodea

2018 este doar încă un an în care fotbaliștii români vor privi meciurile de la turneul final al Cupei Mondiale la televizor. “Tricolorii” au dezamăgit încă o dată în campania de calificare, pe care au terminat-o pe locul 4 în grupa E. În cele 10 meciuri disputate fotbaliștii noștri au marcat 12 goluri, adică ceva mai mult de un gol pe meci, însă, 9 dintre ele au fost împotriva Armeniei și Kazahstanului, adică echipele care au terminat pe ultimele locuri în grupa de calificare.

Există și o explicație pentru acest parcurs dezamăgitor: în Liga 1 ”bombardierii”, oamenii de gol, sunt doar niște jucători ”prăfuiți”, incapabili să atingă măcar borna de 16 reușite ale ultimului golgheter de toamnă al campionatului, Azdren Lullaku (în decembrie 2016). Dintre echipele care au terminat 2017 pe podium, CFR Cluj este singura grupare fără un marcator autentic. Ca o comparație, dintre toate campionatele Europei, doar ”golgheterii” din Belgia, Croația, Rusia și Scoția au marcat mai puțin decât Harlem Gnohere. Am luat în calcul doar campionatele în care s-au disputat cel puțin 20 de etape și care sunt în desfășurare.

Alibec, Balde, Le Tallec și restul, marile dezamăgiri

La începutul sezonului 2017/2018 CFR Cluj, Astra Giurgiu și Dinamo dădeau ”loviturile verii”, după ce cu doar câteva luni înainte FCSB îl cumpărase cu 2.000.000 de euro pe ”golden boy-ul” fotbalului intern, Denis Alibec (căzut între timp în dizgrație). La CFR a ajuns Ibrahima Balde, jucător de fotbal în palmaresul căruia descopeream trofeul UEFA Europa League. Astra îl antamase pe Anthony Le Tallec, fost câștigător al Ligii Campionilor cu FC Liverpool, iar Dinamo răspundea provocărilor cu Jeremy Bokila și Juan Albin. Aceștia din urmă, alături de Adam Nemec, ar fi trebuit să facă uitate sezoanele de coșmar ale ”Câinilor”.

Ibrahima Balde,/ Foto: Dan Bodea

Bokila a simțit mirosul banilor de la Cluj, dar n-a prea apucat să simtă și mirosul ierbii de pe arena Dr Constantin Rădulescu. Astfel, Bokila s-a reorientat rapid și a cotit-o spre Cluj înainte ca oficialii din Ștefan cel Mare să apuce să redacteze contractul. În Gruia Jeremy a apucat să îmbrace de 5 ori tricoul vișiniu, de două ori ca titular, apoi a făcut cale întoarsă spre București unde a continuat să fie doar o umbră a atacantului care aducea Cupa României în vitrina Petrolului Ploiești (2013).

Juan Albin, și el un fost Petrolist, a semnat la jumătatea lunii iulie cu Dinamo, dar a rezistat doar exact o lună de zile. A plecat din Șetfan cel Mare pe ușa din dos, după cinci meciuri în care s-a plimbat pe teren fără să marcheze vreun gol. Cel care ar fi trebuit să fi responsabil cu golurile, Adam Nemec a dezamăgit și el. Internaționalul slovac a contabilizat 20 de partide și 3 goluri în Liga 1. La Astra, Anthony Le Tallec a fost văzut drept înlocuitorul perfect pentru Denis Alibec, plecat între timp la FCSB, dar francezul care a evoluat pentru echipe precum Liverpool, Le Havre, Saint Etienne şi Sunderland nu a reușit să impresioneze în tricoul fostei campioane a României, iar oficialii vor să scape de el în această pauză competițională.

CV-ul în care ”strălucește” trofeul Ligii Campionilor nu l-a ajutat pe francezul de 33 de ani să fie omul de gol al trupei lui Edward Iordănescu, pentru care a marcat o singură dată în 18 partide (jumătate dintre acestea în calitate de titular). La CFR lucrurile nu stau deloc altfel. Senegalezul Ibrahima Balde a ajuns la gruparea din Gruia după o vacanță prelungită în Mexic, răstimp în care nu a răspuns apelurilor telefonice disperate ale lui Dan Petrescu, Bogdan Mara, sau Iuliu Mureșan. Atacantul care are în palmares Europa League, doar pentru că făcea parte din lotul lărgit al lui Atletico Madrid la momentul câștigării trofeului, a semnat în cele din urmă cu CFR și părea ”lovitura toamnei”. A început perfect cu 4 goluri în cinci meciuri. Apoi a mai adunat minute în alte 6 partide și a început să ”marcheze constant” la capitolul cuceriri. Împreună, cele mai tari transferuri din istoria recentă a Ligii 1, au marcat, însezonul de toamnă 2017/2018, doar 9 goluri (4 – Balde, 3 – Nemec, 1- Bokila, 1 – Le Tallec, 0 – Albin).

Harlem Gnohere / Foto: Dan Bodea

”Neprețuitul” Gnohere, golgheter second hand

În topul marcatorilor din Liga 1, pe primele trei poziții, regăsim doi atacanți și un mijlocaș. Cel puțin până în prima etapă din 2018 Harlem Gnohere va purta coroana de principal marcator în campionatul României. Atacantul francez a trebuit să ajungă la 28 de ani ca să aibă pentru prima oară în carieră o cotă de transfer. Până să ajungă la FCSB, în ianuarie 2017, Gnohere era ”neprețuit”. Adică nicio echipă la care a evoluat francezul nu a plătit vreun ban pentru transferul lui. A făcut-o Gigi Becali care a achitat 250.000 de euro către Dinamo pentru achiziționarea lui. De aproape zece ori mai puțin decât a plătit latifundiarul din Pipera pentru Denis Alibec.

Între timp Gnohere și-a câștigat respectul fanilor și a adversarilor din Liga 1. A marcat de 12 ori și este lider în topul marcatorilor, devansânsdu-i pe George Țucudean (cu 11 reușite pentru Viitorul), respectiv Alexandru Ioniță (Astra Giurgiu – 10 goluri). Deși poate fi considerat un atacant de ”mâna a doua”, Gnohere are meritul de a-și fi jucat corect șansele în fața internaționalului Denis Alibec (0 goluri pentru FCSB în prima parte a actualului sezon de Liga 1), omul în umbra căruia ar fi trebuit să-și aștepte rândul la câteva minute pe meci.

Golgheter de la 11 metri

Un capitol aparte în povestea marcatorilor din Liga 1 îl reprezintă Juan Emmanuel Culio. Revenit la CFR Cluj în vara anului trecut, argentinianul traversează cea mai fastă perioadă din întreaga lui carieră. Culio este golgheterul liderului Ligii 1, cu 6 goluri marcate, două peste vedetele Ibrahima Balde, sau Billel Omrani (ambii cu câte 4 reușite). Realizarea este cu atât mai importantă cu cât argentinianul nu este atacant, iar în cele 19 meciuri disputate în actualul campionat (toate ca titular), Culio nu a nimerit cadrul porții de mai mult de 6, 7, poate de 8 ori.

Juan Emmanuel Culio / Foto: Dan Bodea

Practic până în acest campionat Juan Emmanuel Culio aproape că și-a triplat norma de goluri (2,4 goluri pe sezon), pe care o marca într-un campionat întreg, pentru celelalte echipe la care a evoluat. O singură dată (în sezonul 2012/2013), Culio a mai atins borna de 5 goluri marcate într-un campionat, la Mersin, în Turcia. De la venirea la CFR, în 2007, care poate fi considerată trecerea la fotbalul profesionist, argentinianul a traversat și momente de lipsă totală de inspirație. Spre exemplu în sezonul 2015/2016 nu a marcat nici măcar odată în cele 24 de meciuri disputate pentru Las Palmas, respectiv Zaragosa. A fost totuși împărat pentru o noapte. În septembrie 2008, la debutul CFR-ului în Champions League, Panucci a deschis scorul în minutul 17 și se prefigura un meci la discreția celor de la AS Roma. Două execuții fabuloase ale lui Culio au adus tăcerea în cetatea Eternă.

Lullaku, ultimul golgheter

Așa cum stau lucrurile în acest moment al Ligii 1, Gnohere, Țucudean, sau de ce nu Alex Ioniță, pot deveni la finalul campionatului golgheterii întrecerii interne. Paul Batin (Concordia), Gustavo, sau Băluță (ambii de la CSU Craiova), pot emite și ei pretenții la titlul de cel mai bun marcator. Suporterul de fotbal din România va rămâne însă, cu amintirea ultimului golgheter pur sânge în Liga 1, Azdren Lullaku.

Albanezul a marcat, până în decembrie anul trecut, 16 goluri pentru Gaz Metan Mediaș. S-a transferat în Kazahstan (unde altundeva!), în ianuarie 2017, dar s-a întors în vară pentru a-și primi trofeul de cel mai bun marcator. Niciun atacant din Liga 1 nu a reușit să egaleze performanța albanezului, un semn că marcatorii din campionatul României sunt departe de noțiunea de atacant, așa cum era ea cunoscută în vremuri ce par ireale, când Dudu Georgescu, Rodion Cămătaru, Gică Hagi, Victor Pițurcă, sau Marcel Coraș triumfau în întrecerea golgheterilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu