Gabriela Mărginean, singura sportivă din Cluj calificată la JO de la Tokyo, a semnat cu Bretagne Basket

Foto: Dan Bodea

Clujeanca Gabriela Mărginean, una dintre cele mai titrate baschetbaliste în activitate, a semnat un contract cu gruparea franceză Landernau Bretagne Basket și va evolua în viitoarea ediție a FIBA EuropeCup Women. În ultimii cinci ani Mărginean a fost legitimată la CB Avenida, alături de care a cucerit trei titluri naționale, patru Cupe și două Spercupe ale Spaniei. Achiziția jucătoarei clujene de baschet a fost anunțată pe site-ul oficial al grupării din Hexagon.

De la ”U” Cluj, în cele mai puternice campionate ale lumii
Gabriela Mărginean s-a născut în Cluj-Napoca, în urmă cu 33 de ani, și este una dintre cele mai bune jucătoare din ultimul deceniu. În 2006 baschetbalista a plecat în SUA, la Drexel Dragons (NCAA), de la Universitatea Cluj, reușind în cei patru ani de colegiu să devină cea mai bună marcatoare a CAA (Colonial Athletic Association), cu 2.519 de puncte şi o medie de 20, 5 puncte pe meci, potrivit WNBA. Mărginean a primit și titlul de „Jucătoarea anului”, în 2010, și tot atunci devenea doar a doua sportivă din România care a evoluat în baschetul profesionist nord-american, la Minnesota Lynx.

Ulterior s-a întors în Europa și a evoluat la Panathinaikos Atena, Arras Pays d’Artois (Franța), CSM Târgoviște, Istanbul Universitesi BGD S.K și Agu Spor Kulubu (ultimele două din Turcia). Noua echipă pentru care va evolua Gabriela Mărginean a încheiat pe locul 4 în prima ligă franceză, ca urmare a suspendării sezonului 2019/2020. Clasarea îi dă dreptul de joc în stagiunea viitoare și în FIBA EuropeCup Women, noi reglementări fiind așteptate în perioada următoare din partea forului continental de profil.

Țintește o medalie la JO
Alături de echipa României de baschet 3×3, Gabriela Mărginean este singura sportivă originară din Cluj-Napoca care e sigură de prezența la Jocurile Olimpice de vară din Japonia (din 2021). Declarată de mai multe ori „Jucătoarea română de baschet a anului”, Mărginean este, printre altele, căpitanul echipei naționale feminine de baschet a României, atât în varianta clasică, cât și a reprezentativei de baschet 3X3. După ce a produs cea mai mare surpriză din sportul românesc, în 2019, când s-a calificat la JO, alături de echipa 3×3, clujeanca se vede chiar pe podiumul celei mai importante competiții sportive planetare.

„Am sperat că vom ajunge acolo și am reușit. E o performanță enormă, un eveniment istoric. Sunt doar opt echipe calificate, deci șansele de medalii sunt mari. Câștigi trei meciuri și medalia e a ta. Ne batem pentru medalii, dacă tot mergem acolo”, spune Gabriela Mărginean.

Romania este o țară cu tradiție în aceasta variantă simplificată a baschetului clasic, competiții de baschet 3X3 fiind organizate de mai bine de 10 ani sub moto-ul „Din strada, la Jocurile Olimpice”. De asemenea, prima ediție a Campionatului European de baschet 3X3 masculin a fost organizată în 2014, în România, în Piața Universității din București.

Baschetul 3×3 apare pentru prima dată în calendarul olimpic la Tokyo 2020, datorită unui demers al Comitetului Olimpic Internațional de a atrage un public tânăr spre sport. România a mai participat o singură dată la Jocurile Olimpice, la Helsinki, în 1952, atunci când echipa masculină a pierdut ambele meciuri disputate cu Italia și Canada.

Distribuie:

Postaţi un comentariu