FRH, neputincioasă. ”U” Cluj e vizată direct de „războiul rece” dintre Primăria Generală a Capitalei și cea din Râmnicu Vâlcea

Foto: Dan Bodea

De mai bine de o lună de zile meciurile din Liga Națională de handbal feminin sunt suspendate. Ultimul joc oficial s-a disputat la data de 11 martie și le-a opus pe CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea (scor 23-22). Ironic, sau nu, tocmai cele două grupări finanțate cu milioane de euro de primăriile celor două orașe, blochează încheierea campionatului.

În clasament oltencele sunt primele, la egalitate de puncte (43) cu multinaționala Capitalei, CSM având însă un meci mai puțin disputat. Oficialii liderului cer ca titlul să nu se acorde niciunei echipe, cei ai CSM-ului se opun. La mijloc sunt milioane de euro din banii contribuabililor. În toată această dispută a orgoliilor, handbalistele de la CS Universitatea Cluj nu știu dacă vor retrograda direct, sau dacă vor juca barajul de supraviețuire.

În tot acest timp, în Europa, nu mai puțin de 13 campionate au fost înghețate din cauza pandemiei de coronavirus, în 9 cazuri (Ungaria, Germania, Suedia, Austria, Cehia, Italia, Slovacia, Olanda și Elveția) federațiile luând decizia de a nu acorda titlul niciunei competitoare. Alte 10 federații, între care și cea din țara noastră, încă mai caută modalitatea cea mai bună pentru încheierea campionatelor.

Fiecare cu argumentul lui. FRH nu-și asumă nicio decizie
Șase și șapte meciuri ar mai avea de disputat în Liga Națională de handbal feminin echipele SCM Râmnicu Vâlcea, campioana en-titre și lidera clasamentului, respectiv CSM București, vicecampioana țării și ocupanta locului secund, la egalitate de puncte cu SCM. Ambele cluburi sunt finanțate cu bani publici și trebuie să prezinte în fața electoratului rezultate sportive cu efect de balsam în această perioadă de grele încercări pentru umanitate.

Rezultatele directe și golaverajul le avantajează pe fetele lui Florentin Pera (SCM Râmnicu Vâlcea), dar „Tigroaicele” din București au un meci mai puțin, tocmai cu ultima clasată, AHCM Slobozia, iar un eventual succes, care altfel nu poate fi pus la îndoială, le-ar duce pe bugetarele primăriței Gabriela Firea pe prima treaptă a podiumului Ligii Naționale.

„Noi (Federația Română de Handbal – n.a.) nu ne dorim și nu există în acest moment opțiunea înghețării campionatului”, Cristina Vărzaru, secretarului general al Federației Române de Handbal și fostă jucătoare la CSM București,

Ca element comun, ambii antrenori ar vrea ca sezonul să se termine pe teren, însă Pera, deși echipa lui este pe primul loc, este de acord și cu ideea că actualul campionat trebuie încheiat acum, fără ca vreuna dintre oponente să fie declarată campioană. „Îmi doresc ca acest sezon să se termine pe teren. Noi și CSM București suntem la egalitate de puncte, însă ele au un joc mai puțin disputat. Dacă s-ar încheia acest campionat, acum, cred că cel mai corect ar fi să nu se acorde titlul, să se păstreze ierarhia actuală pentru cupele europene și să se caute soluții pentru echipele de la retrogradare”, a spus Florentin Pera.

Replica tehnicianului CSM-ului a venit imediat. Adrian Vasile vrea ca echipa lui să mai joace un meci, cel cu ultima clasată, și abia apoi să se încheie campionatul.

„Nu cred în înghețarea campionatului, pentru că nu ar fi corect. Pentru mine și sper și pentru toată lumea din domeniul nostru, este foarte important ca totul să se închidă într-un mod sportiv. Sunt anumite echipe în campionat, între care și noi, care au un meci mai puțin disputat , iar acele jocuri pot schimba anumite lucruri în clasament”, a tunat antrenorul echipei Capitalei.

Deloc surprinzător, oficialii Federației Române de Handbal nu își asumă luarea unei decizii. CSM-ul are și susținerea secretarului general al FRH, Cristina Vărzaru. Fostă jucătoare în echipa Primăriei Generale, Vărzaru zice că nu se pune problema omologării clasamentului actual.

„Dacă luăm ca și plan ieșirea din Starea de Urgență în 16 mai, iar din 18 mai toată lumea ar putea să intre în săli, să reînceapă antrenamentele, atunci în situația asta avem opțiunea de a încheia campionatele până la sfârșitul lunii iunie. Noi (Federația Română de Handbal – n.a.) nu ne dorim și nu există în acest moment opțiunea înghețării campionatului. O opțiune pe care o avem în plan este prelungirea sezonului și în luna iulie. Știm că mulți sportivi își încheie contractele la sfârșitul lunii iunie, dar aici o să fie o dezbatere la nivelul Consiliului de Administrație al FRH, să vedem cum poate fi rezolvată problema în acest sens”, a declarat Vărzaru.

CSM-ul trebuie să justifice milioane de euro
Încrâncenarea cu care oficialii CSM-ului își doresc disputarea meciului restant, cu AHCM Slobozia, care ar duce echipa pe primul loc în Liga Națională este justificată. Administratorii clubului Primăriei Generale au alocat în ultimii ani, numai echipei feminine de handbal, bugete care se învârt în jurul cifrei de 3,5 milioane de euro (din total de 10,5 milioane de euro cât este bugetul total al clubului).

În ciuda luxului și a remunerațiilor care îi fac de rușine pe majoritatea fotbaliștilor din Liga 1, handbalistele de la CSM sunt pe cale să rateze pentru al doilea an consecutiv câștigarea campionatului. 130.600 de euro încasează, net, lunar, cele 19 handbaliste de la multinaționala feminină de handbal numită CSM București. Dacă suma pare oricum exorbitantă, mai trebuie adăugați încă aproximativ 40.000 de euro (lunar), bani pe care îi încasează staff-ul echipei Primăriei Generale a Capitalei.

Evident, cea mai bine plătită jucătoare este Cristina Neagu care încasează anual 210.000 de euro (17.500 de euro lunar), din taxele și impozitele pe care le plătesc bucureștenii. Comparativ cu remunerațiile „slujitorilor” Sportului rege, media salariilor la CSM București, echipa feminină de handbal, este cu 2.300 de euro mai mare decât cea a jucătorilor de fotbal din Liga 1, adică 6.873 de euro pe lună, față de aproximativ 4.600 de euro (media salarială în Liga 1 de fotbal a României).

Cristina Neagu vs Florin Tănase, 9.000 de euro în favoarea handbalistei

De exemplu, la FCSB, care este un club privat, media lunară a salariilor este de 6.300 de euro, mai mică cu aproape 600 de euro decât a handbalistelor. Trebuie menționat însă, că media salariilor de la FCSB a fost calculată după înjumătățirea contractelor din cauza crizei financiare generată de pandemia de coronavirus. Un alt exemplu care demonstrează cât de bine e să faci sport pe banii statului. Cel mai bine plătit fotbalist al FCSB, Florin Tănase încasează lunar 8.500 de euro, cu 9.000 de euro mai puțin decât Cristina Neagu.

E drept că handbalista este una dintre cele mai bune din lume în domeniu, în vreme ce Tănase este doar o speranță a fotbalului românesc. Singurul lucru pe care cei doi îl au în comun este faptul că sunt vicecampioni ai țării. Situația nu e cu mult diferită nici în tabăra adversă, SCM Râmnicu Vâlcea. Chiar dacă oltencele nu se pot lăuda cu un buget salarial lunar la nivelul CSM-ului, tot le „suflă-n ceafă” ca să folosim un termen din atletism.

Salariile pe care le încasează lunar jucătoarele CSM-ului:
Cristina Neagu – 17.500
Nora Mork – 14.000
Andrea Lekic – 11.000
Crina Pintea – 10.000
Dragana Cvijc – 10.000
Jelena Grubisic – 9.000
Denisa Dedu – 7.500
Elizabeth Omoregie – 7.500
Gabriela Perianu – 7.500
Linnea Torstensson – 7.000
Carmen Martin – 7.000
Andrea Klikovac – 6.000
Laura Chiper – 5.000
Iulia Curea – 4.000
Itana Grbic – 3.000
Mădălina Ion – 1.800
Denisa Vâlcan – 1.000
Ștefania Jipa – 1.000
Bianca Marin – 800

Sumele sunt exprimate în euro și reprezintă remunerația lunară, netă, pentru fiecare sportivă.

”U” Cluj, Rapid și Slobozia așteaptă o decizie a FRH
În fruntea clasamentului Ligii Naționale lucrurile sunt clare. SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București nu mai pot fi ajunse din urmă de nicio competitoare, titlul fiind și în acest sezon o dispută între cele două. La retrogradare lucrurile s-au simplificat întru câtva odată cu retrogradarea Coronei Brașov, din cauza scandalului de dopaj în care au fost implicate jucătoarele grupării de sub Tâmpa.

Practic, în acest moment, doar locul 13, ocupat de AHCM Slobozia, duce direct în eșalonul secund, iar echipa de pe locul 12, momentan ocupat de Universitatea Cluj, ar urma să dispute meciuri de baraj pentru menținerea în primul eșalon. Poziția care asigură continuitatea în Liga Națională și în viitorul sezon, locul 10, este CSM Slatina (19 puncte), cu 10 mai multe decât Rapid București, ocupanta locului 11 care duce de semenea la baraj.

Dacă sezonul în curs va fi terminat pe teren nici giuleștencele nu sunt scutite de emoții, la fel ca și ”U” Cluj fiind nevoite să joace în turneul pentru menținere/promovare în prima ligă. „Nu era deloc momentul pentru această pauză, e cumplit pentru un sportiv. Din păcate, este o situație destul de grea pentru noi toți. Eu îmi doresc foarte mult ca lucrurile să revină la normal și să jucăm și ultimele etape din campionatul intern”, spune centrul Universității Cluj, Rebeca Necula.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. florin says:

    Erori in articol. Rapid e pe loc de baraj, nu e pe un loc care sa o salveze DIRECT. Retrogradeaza 2 echipe( Brasovul si inca una, probabil Slobozia- in conditii reale nu ar mai avea pe cine sa bata) iar clujul si rapid vor juca baraj cu echipe din divivia A. Asa ca Rapid nu este pe locul 12,E PE 11 nu e pe loc care sa-i permita salvarea directa, TREBUIE LOCUL 10, OCUPAT DE SLATINA, care nu mai poate fi ajunsa decat matematic.Poza e veche din toamna anului trecut, mai treceti pe la sala. Plus ca nu inteleg comparatia Neagu -Tanase: ea e cea mai buna handbalista a lumii, iar el e doar un pacalici al fotbalului la nivel mondial. HAIDE “U”!

Postaţi un comentariu