FRH a decis, campionatele interne ar putea începe în septembrie

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Ligiile naționale de handbal masculin și feminin se vor organiza sub formă de turnee și ar putea începe la jumătatea lunii septembrie, a anunțat Federația Română. Competițiile interne ar fi trebui reluate la jumătatea acestei luni, cu organizarea turneelor finale ale Cupei României (15-16 august la masculin și 20-23 august la feminin), dar situația epidemiologică, tot mai alarmantă, a determinat FRH să reconfigureze, încă o dată, calendarul sezonului 2020/2021.

Turneele de promovare, atât la masculin, cât și la feminin, sunt primele evenimente oficiale și vor avea loc, ambele, la Cheile Grădiștei, în perioada 1-5 septembrie. Deși a terminat pe locul 2 în seria C a Diviziei A, echipa masculină de handbal a CS Universitatea nu și-a manifestat interesul de a participa la turneul de accedere în primul eșalon. De altfel, la ultima experiență în primul eșalon valoric al României, în sezonul 2018/2019, Universitatea Cluj a încheiat stagiunea cu 26 de înfrângeri din tot atâtea meciuri disputate.

Următoarele date oficiale sunt cele alocate turneelor finale ale Cupei României, ediția 2019/2020, neîncheiată din cauza pandemiei de coronavirus. Turneele vor avea loc la București (3-6 septembrie la feminin, respectiv 12-13 septembrie la masculin). Abia după decernarea trofeelor se va da startul noului sezon în ligile naționale.

În întrecerea băieților, FRH a propus varianta organizării unui turneu, în a doua jumătate a lunii septembrie, în cadrul căruia să se dispute trei etape. Cam în aceeași perioadă ar trebui organizat și primul turneu în Liga Națională feminină, însă aici lucrurile sunt și mai complicate din cauză că în perioada 12-13 septembrie CM Râmnicu Vâlcea și CSM București ar trebui să evolueze în Liga Campionilor, dacă EHF va da undă verde pentru organizarea de evenimente sportive.

La sfârșitul lunii august vor intra în lupta pentru calificarea în faza grupelor și echipele masculine Potaissa Turda, respectiv HC Dobrogea Sud, în European Handball League, iar potențiala calificare a acestora va complica și mai mult calendarul întrecerilor interne. Reamintim că în primul tur preliminar al competiției continentale intercluburi echipa clujeană o va înfrunta pe HRK Gorica, în 29 sau 30 august.

Un alt aspect, cu care cluburile nu au fost de acord, dar care a devenit obligatoriu, este acela ca toate echipele să intre în izolare cu 14 zile înaintea unui prim joc. Acest lucru a fost reglementat prin Ordin de ministru care va fi publicat în următoarele zile în Monitorul Oficial.

Toți jucătorii/jucătoarele vor efectua un prim test pentru Covid-19 la intrarea în cantonament, iar un al doilea test va fi efectuat cu două zile înainte de joc. În cazul în care un club va avea mai mult de trei sportivi testați pozitiv, iar un meci nu poate fi disputat la data anunțată din această cauză, atunci riscă să piardă la masa verde cu 10-0. În astfel de situații se consideră că este vina clubului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu