FRB ia în calcul organizarea unei ligi de vară. Antrenorul coordonator al U-BT anunță finalul sezonului 2019/2020

Foto: Dan Bodea

La ultima videoconferință organizată de Federația Română de Baschet cu participarea reprezentanților cluburilor din prima ligă nu s-a luat nicio decizie în ceea ce privește reluarea sezonului 2019/2020. Cel mai probabil săptămâna viitoare FRB va face anunțul oficial de încheiere a sezonului în curs, suspendat încă de la jumătatea lunii martie.

Principalul motiv este acela că niciun club din Liga Națională de Baschet Masculin nu dispune de resursele financiare necesare pentru a respecta întru totul protocolul medical elaborat de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății. În acest context FRB a lansat ideea organizării unei Ligi de vară în care să evolueze echipe formate numai din jucători români.

În acest sezon U-BT Cluj-Napoca a cucerit Cupa României, iar în clasamentul Ligii Naționale de Baschet Masculin ocupă prima poziție, la egalitate de puncte (33) cu CSM Oradea, însă, în ceea ce privește meciurile directe clujenii sunt în avantaj cu patru victorii la două. La nivel continental, un sfert din federațile europene au decis să nu acorde titlul de campioană niciunei echipe.

Vujosevic spune lucrurilor pe nume: „Fără americani baschetul nu are farmec”
Dusko Vujosevic, antrenorul coordonator al clubului U-BT Cluj-Napoca, anticipează finalul sezonului în curs, fără disputarea ultimelor meciuri. Muntenegreanul a declarat într-un interviu acordat presei din Serbia că, în opinia lui, sezonul 2019/2020 este încheiat la nivel european. Vujosevic a făcut referire la competițiile continentale intercluburi, și, implicit, și ligile naționale.

„Șansele ca Euroliga și EuroCup să continue sunt aproape inexistente. Sunt prea mulți factori de care depinde reluarea activității sportive, cel mai important fiind închiderea granițelor și lipsa aproape totală a zborurilor. În plus, se știe că majoritatea țărilor impun carantină obligatorie atunci când un cetățean călătorește dintr-o țară în alta.

Apoi, nu trebuie să uităm că jucătorii americani reprezintă nucleul de bază al echipelor de club din Euroligă și EuroCup, și în general din ligile naționale. Majoritatea dintre aceștia au plecat în SUA, iar conform măsurilor anunțate de Euroleague Basketball, salariile jucătorilor vor fi plătite în procent de 80% dacă sezonul va fi anulat și în procent de 85% dacă el va putea fi reluat.

Majoritatea jucătorilor nu vor veni din Statele Unite ale Americii pentru acel procent de 5%, mai ales cei ale căror contracte expiră la sfârșitul acestui sezon. Fără jucătorii americani nici o competiție nu mai este aceeași. Calitatea și interesul scad substanțial. Nu în ultimul rând, este nevoie de o perioadă îndelungată ca baschetul să revină la nivelul la care a fost după o asemenea perioadă de întrerupere totală”, a declarat Vujosevic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu