FOTO 100 de ani de la primul meci al echipei de fotbal Universitatea Cluj după înființarea din noiembrie 1919!

Foto: Dan Bodea

Ziua de 16 mai 1920 rămâne în istoria fotbalului ca fiind momentul în care echipa de fotbal Universitatea Cluj a disputat primul meci, la Arad, în compania formației Gloria din localitate. Întâlnirea s-a dorit a fi un fel de revanșă a altei partide considerată primul meci de fotbal între două echipe românești din Ardeal, Gloria Arad și studenții de la Societatea cultural-sportivă „Petru Maior”, meci care a avut loc în 7 septembrie 1913.

O scurtă cronică a meciului din 16 mai 1920, încheiat cu victoria Universității Cluj, scor 3-1, a fost consemnată în ziarul „Românul”, apărut la Arad în 23 mai 1920. Pentru ”U” au marcat, în victoria de la Arad, Crâsnic II, Târlă și Vățianu,

Astfel, conform sursei citate, prima echipă a Universității Cluj a fost următoarea: portar – Mihai Tripa (student la Politehnică); fundaș dreapta – Aurel Guga (student la Academia Comercială), fundaș stânga – Eugen Mețianu (student la Drept), half dreapta – Brutus Rațiu (Drept), half centru – Ioan Nichin (Drept), half stânga – Petrilă Petica (Drept), mărginaș dreapta – Arcadie Crâsnic I (Medicină), inter dreapta – Sabin Vățianu (Medicină), centru înaintaș – Eugen Crâsnic II (Drept), inter stânga – Sabin Târlă (Drept), mărginaș dreapta – Nicolae Gruescu (Medicină).

Meciul ”U” Cluj – Gloria Arad s-a rejucat în urmă 10 ani, la împlinirea a 90 de ani de la înființarea Universității Cluj, pe stadionul Clujana. Fotbaliștii de la ”U” Cluj au evoluat atunci într-un echipament de epocă, alb-negru, identic cu cel din 1920 adus de la Praga de studenții Mihai Tripa și Andrei Suciu. Datele consemnate mai sus fac parte din cartea ”U” Cluj – mai mult decât o legendă, scrisă de Dan Ioan Mihălcean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu