Fostul șef al LPF face marcaj la CFR

CFR Cluj este clubul care a dat fotbalul românesc peste cap. ”Împins” în elită din ambiția unui om cu bani, foarte mulți bani la un moment dat, clubul abonat la ligile inferioare a devenit cel mai performant într-o perioadă în care banii, de unde or fi venit nu mai contează, nu erau o problemă. Sau cel puțin nu pentru o bucată bună de timp. Trofeele au început să populeze vitrina goală a stadionului din cartierul Gruia. Însăși arena a fost restilizată, pentru a se ridica la pretențiile și setea de glorie a finanțatorului Paszkany Arpad, fan declarat al fotbalului german și a lui Bayern Munchen. Culmea, atunci când au fost bani, au fost și multe incertitudini asupra corectitudinii câștigării campionatelor. Acum, când CFR-ul este în insolvență, adversarii laudă jocul feroviarilor și culmea, oricât s-ar strădui FRF și LPF să le pună bețe-n roate, vișiniii defilează. Există o vorbă la români: ”Mai bine sărac și curat, decât murdar și bogat!”.

Autodenunț cu iz de reducere a pedepsei

Recent, Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), s-a autodenunțat prin cuprinsul cărții sale intitulată ”Meciurile vieții mele”. În volumul amintit apare un capitol în care fostul șef al LPF detaliează explicit cum patronul CFR-ului ar fi încercat să pună mâna pe drepturile TV ale Ligii 1, ceea ce s-a și întâmplat, după ”debarcarea” lui Mitică din fruntea LPF. Capul fotbalului, Mitică Dragomir, relatează în cartea sa cum Paszkany i-ar fi cerut o întâlnire de taină și i-ar fi propus să direcționeze drepturile TV către firmele controlate de omul de afaceri clujean. Dragomir îl mai acuză pe Paszkany că ar fi încercat implicarea unor oameni politici extrem de bine poziționați în acel moment (2014, an în care au avut loc și alegeri la LPF), cum ar fi fostul prim-ministru Victor Ponta. Redăm mai jos un fragment din acuzațiile aduse de Dramomir patronului CFR-ului.

Paszkany: Dom’ preşedinte, doresc să cumpăr eu drepturile TV pe următorii cinci ani.

Dumitru Dragomir: Foarte bine, nu te opreşte nimeni, dar numai să ai banii necesari…

Paszkany: Dumneavoastră vă rog să-mi daţi ajutorul necesar…

Dumitru Dragomir: Tot ce e legal – te ajut sută la sută!

Paszkany: Asta ştiu, dar vreau să cumpăr fără să se facă licitaţie.

Dumitru Dragomir: Nu se poate, pentru că ne ducem la puşcărie!

Paszkany: Nu ne ducem, că am aranjat eu totul! Sînt mulţi oameni importanţi care mă ajută. Ce, dumneata nu ai auzit de ”Grupul de la Cluj”?

Dumitru Dragomir: Ba, eu de ”Grupul de la Cluj” am auzit – şi ştiu că ei conduc ţara, dar oamenii se mai schimbă şi eu din experienţă ştiu că din lăcomie pînă la urmă se bagă unii pe alţii la ”bahaus”.

Paszkany: Da, dar acum sînt bani mulţi şi îi liniştesc eu pe toţi. Mai ales că vin alegerile prezidenţiale şi e nevoie de bani mulţi, bani pe care îi dau eu. Nu ştiam dacă omul nu cumva fusese indus în eroare de unii politicieni. Încerc să-i explic unde greşeşte.

Dumitru Dragomir: Şi ce faci cu Consiliul Concurenţei?

Paszkany: E treaba lui Ponta să o rezolve… Nu vrei să ne întîlnim şi cu el?

Pe lângă tonul acuzator al relatării, presupusei întâlniri, se poate remarca, la fel de evident, autodenunțul lui Dumitru Dragomir, ca părtaș la ”înțelegerea” dintre cei doi. Cum recent a intrat în vigoare o lege care reduce la jumătate pedeapsa inițială, dacă acuzatul denunță sau facilitează tragerea la răspundere penală a celor care au săvârșit infracțiuni grave, este iarăși evident că fostul șef al LPF încearcă să nu-și petreacă bătrânețile în pușcărie. Reamintim că în luna iulie a acestui an, Dumitru Dragomir a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani. Hotărârea nu a fost totuși definitivă, ea fiind atacată cu recurs.

Dacă o numesc minciună este un termen mult prea mic şi neînsemnat. Asta este, nu știu, să fiu eu elegant. Este o fabulație, este reacția cuiva cu o imaginație bogată. Dragomir minte! Tot ce spune nu are nimic în comun cu realitatea. Din tot ce am citit, două lucruri sunt adevărate: faptul că el a fost în Cluj și am avut o întâlnire acasă la Iuliu Mureșan și după aia am mai avut două întâlniri, dacă nu mă înșel, la București. În rest, cap coadă este o fabulație! Dacă această carte s-ar numi <<Intențiile, ideile sau imaginațiile lui Mitică Dragomir>>, atunci ar fi un titlu corect, în regulă, dar ar trebui să folosească alte nume și nu personaje din viața reală. Că atunci ar avea deja o altă conotație”, a fost reacția patronului CFR Cluj, Paszkany Arpad. Surprinzător, sau nu, Paszkany avea să pună mâna pe drepturile TV ale Ligii 1, imediat după înlocuirea lui Dumitru Dragomir de la șefia LPF, fără vreo licitație, adică așa cum a relatat Dragomir în cartea sa.

Sistem ofensiv marca Dragomir

Pentru fostul lider al Ligii Profesioniste de Fotbal nu prea mai e cale de întoarcere. Condamnarea la 7 ani de pușcărie, cu executare, pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, este a doua, după cea în care a primit trei ani cu suspendare în dosarul dezafilierii echipei Universitatea Craiova. Cum lațul se strânge devine tot mai evident că Dragomir încearcă să aplice ceea ce a învățat cel mai bine din fotbal, că cea mai bună apărare e atacul. Fără să denunțe oameni care au fost părtașii lui la nelegiuirile săvârșite Mitică Dragomir ar petrece ani buni la închisoare. În plus, dacă decizia din această vară va fi pusă în aplicare, fostul șef al LPF nu avea voie timp de 5 ani să activeze în fotbal – ca președinte de club sau asociație – și să fie ales într-o funcție publică. În dosarul trimis judecătorilor Tribunalului București în urmă cu doi ani, Dragomir este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, infracțiuni ce ar fi avut drept urmare și diminuarea corelativă a patrimoniului Ligii Profesioniste de Fotbal cu suma de aproximativ 2, 8 milioane de euro, în fapt fiind vorba chiar de sume provenite din vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor din Liga 1. Împreună cu Dumitru Dragomir au fost trimise în judecată alte 42 de persoane de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Mai mult, instanța a decis obligarea lui Dumitru Dragomir la plata de despăgubiri de peste 1, 3 milioane lei în solidar cu alți doi inculpați, precum și la plata a peste 12, 1 milioane lei în solidar aceștia dar și cu LPF. De asemenea, Tribunalul București a menținut toate sechestrele și măsurile asiguratorii luate în cauză, și anume sechestrul pe trei apartamente și o casă, toate aflate în proprietatea fostului președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Distribuie:

Postaţi un comentariu