Fostul mare rugbyst Mircea Rusu a împlinit 88 de ani

Fostul internațional de rugby al României, Mircea Rusu, a fost premiat de președintele de onoare a Comisiei Centrale a arbitrilor din cadrul federației Române de Rugby, Emil Pîrțoc, cu ocazia aniversării a 88 de ani de viață.

Legendarul Mircea Rusu a fost omagiat în cadrul unui eveniment în cadrul căruia Emil Pîrțoc și-a lansat volumul ”Rugbyul, șansa de a reuși în viață”. De altfel, profesorul Mircea Rusu a fost cel care i-a îndrumat pașii către sportul cu balonul oval, actualului președinte onorific al CCA din cadrul FRR.

Foto: Dan Bodea

Emil Pîrțoc i-a oferit fostului sportiv și antrenor un balon semnat de jucătorii echipei naționale care au evoluat în amicalul România – Argentina, o plachetă aniversară din partea Federației Române de Rugby și un tricou cu cifra 88, vârsta lui Mircea Rusu.

Omul și sportivul Mircea Rusu a trecut prin multe momente dificile, dar de fiecare dată a știut să le depășească cu zâmbetul său cald pe buze, poate și datorită faptului că rugbyul l-a călit și i-a modelat caracterul de învingător onest cu el însuși și cu cei din jur.

De la atletism la câștigător al Cupei Campionilor Europei la rugby
Mircea Rusu a urmat cursurile Liceului ”Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, iar după desființarea acestuia și-a continuat studiile la Liceul ”Horea, Cloșca si Crișan” din Alba Iulia. În ambele licee a practicat sport. A trecut prin aproape toate probele atletice: alergări, săritura în lungime, aruncarea greutății, a suliței și a discului.

A cochetat și cu sporturile de echipă, respectiv baschet, volei și gimnastică. Practicând atâtea probe atletice a fost, probabil, firesc ca pasiunea tânărului din Blaj să devină, în final, decatlonul, numită și ”proba probelor” în atletism.

În 1952 Mircea Rusu a ajuns la București, unde intrase la Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului de Căi Ferate. Primii doi ani de studenție au fost cumpliți pentru nea Mircea.

Din cauză că tatăl său era considerat ”dușman al poporului” și dus la muncă zilnică la ”canal”, Mircea Rusu nu a primit dreptul de a locui în căminele studențești și nu avea dreptul nici la cartele de masă, așa că dormea pe unde apuca și mânca ”la supliment” cum se spune.

În 1954 un coleg de facultate i-a sugerat să se apuce de rugby, pentru că la echipa Institutului mâncarea era gratis. A fost legitimat la Locomotiva, iar la primul meci a marcat două eseuri. În mai puțin de un an era deja convocat la echipa națională de tineret a României și ulterior transferat la Grivița Roșie, echipă ce domina la acea vreme rugby-ul din țara noastră.

În perioada petrecută la Grivița, Mircea Rusu a cucerit nu mai puțin de 8 titluri de campion al României dar și un titlu de campion al Europei, în 1964, când Grivița a învins celebra echipa Mont-de-Marsan și a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

Foto: Dan Bodea

Debut cu victorie în naționala României
Mircea Rusu a debutat în echipa naționala, în vara anului 1959, într-un meci câștigat de stejari, cu scorul de 38-6, împotriva selecționatei similare a R.D.G-ului. A fost momentul în care s-a impus ca titular pe postul de flanker și nu a mai putut fi scos din echipă.

La începutul anilor 60 s-a format celebra linie a treia, în componeța Viorel Morariu, Radu Demian, Mircea Rusu. Până în 1967 a jucat Mircea Rusu pentru echipa națională, iar retragerea s-a petrecut la un meci cu Franța, dar nu ca jucător, ci ca arbitru de tușă.

Nea Mircea era anunțat titular pentru acel joc, însă, din cauza unei întinderi i-a solicitat antrenorului să nu-l folosească, în schimb a fost trecut în foile oficiale ca arbitru.

Foto: Dan Bodea

A jucat până la 46 de ani
În 1970 Mircea Rusu s-a mutat de la București la Cluj și a fost numit director la Grupul Școlar Material Rulant 16 Februarie, dar și-a continuat și activitatea de jucător, la Agronomia Cluj.

A contribuit decisiv la dezvoltarea rugby-ului clujean fiind responsabil de campionatul de junior organizat de Ministerul Transporturilor și Telecomunicațiilor. Ulterior, împreună cu Alexandru Ștefu, au înființat secția de rugby de la școala sportivă Viitorul Cluj, iar mai apoi o secție de juniori la Clubul Sportiv Școlar Locomotiva.

Mircea Rusu a contribuit și la înființarea echipei Uzinelor ”16 Februarie” la care a activat ca jucător până în 1979. La 46 de ani s-a retras din activitatea competițională dar a continuat să antreneze grupe de copii și junior până în 1995 când s-a pensionat.

Galerie foto realizată de Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu