Finala de la Cluj

Foto: Dan Bodea

Răsturnările de situație din ultimele etapă din play-off-ului Ligii 1 i-au adus pe fotbaliștii de la CFR mai aproape de titlu, față de contracandidata FCSB. Dacă este să analizăm doar ultimele două etape vom observa că CFR a câștigat cu CSU Craiova în zece oameni, cu penalti apărat în prelungiri, apoi a venit victoria de la Giurgiu la capătul unui meci în care vișiniii, fără să strălucească, au jucat ca și cum ar fi ultimul meci al sezonului.

FCSB a pierdut cu om în plus în ultimul minut la Iași, după care au câștigat norocos la Craiova cu un gol marcat în minutul 86. Astfel, CFR păstrează un punct avans față de FCSB și au eliminat orice factor extern în lupta la titlu. Tocmai răsturnările acestea incredibile de situație scot în evidență poate singurul aspect pe care aproape nimeni nu l-a analizat în bătălia pentru trofeu – vestiarul.

Liniștea din Gruia vs tumultul de pe Arena Națională
CFR Cluj și-a consolidat, în ultimul deceniu imaginea de specialistă a finalurilor de campionat, dar a trăit periculos și când a câștigat cele trei titluri anterioare. La fel de periculos trăiește și acum, înaintea finalei de pe arena Dr Constantin Rădulescu. Rezultatele ultimelor două etape, ca și avantajul de un punct din clasament, o dau ca favorită pe CFR. Însă meciul cu Viitorul, de duminică, nu e dinainte câștigat.

Dobrogenii vin la Cluj din postura de echipă campioană, au trecut pe locul trei în clasamentul play-off-ului și este evident că o medalie, fie ea și de bronz, ar salva sezonul trupei lui Gică Hagi. Însă, la fel ca și în cazul FCSB-ului, Viitorul aliniază o echipă extrem de tânără pentru care viitorul este mai important decât prezentul. În ”finala” de la Cluj tocmai experiența ar putea fi asul vișiniilor.

Dacă s-a ajuns în situația de față e și vina CFR-ului, care, măcar în meciurile directe cu FCSB, a avut de patru ori ocazia să o învingă și să o țină departe de locul 1, dar a eșuat de fiecare dată. Deși a transferat pe bandă rulantă, și cu rost, și fără rost, CFR a forțat același nucleu de jucători, majoritatea cu vârste de peste 30 de ani. A intrat obosită în play-off și a început să facă greșeli pe care nu le făcea în timpul sezonului regulat. Cu toate astea, maturitatea rămâne calitatea cea mai importantă a CFR-ului în acest sezon.

”CFR are, desigur, atuul unor jucători cu mai multă experiență și cu nervii tari – cazul lui Arlauskis la penaltiul Craiovei, dar și al lui Camora, Culio, Deac sau Vinicius, lucru care nu se poate spune despre FCSB. Meciul de la Craiova ar fi trebuit să fie meciul cheie al campionatului, dar golul lui Teixeira din minutul 86 a amânat sărbătoarea de la Cluj. În plus, acuzele care curg, după meciul de la Iași (pierdut de FCSB cu 0-1 – n.a.), dinspre finanțatorul FCSB-ului spre antrenor și spre jucători le fac roș-albaștrilor mai mult rău decât le-a făcut CFR-ul în acest sezon sau decât le poate face Astra în ultima etapă”, este de părere jurnalistul și publicistul Ciprian Rus.

Fin observator a fenomenului fotbalistic Ciprian Rus este de părere că dacă vor pierde titlul, cei de la FCSB și-au făcut-o cu mâna lor. ”Este evident că FCSB are e o problemă de vestiar. Iar în România, unde calitatea tehnico-tactică a jucătorilor e care e, caracterele sunt care sunt, iar leadership-ul e care e, vestiarul câștigă, cel mai adesea, titlurile. La FCSB, nu există o cât de măruntă normă de bune practici în munca cu vestiarul care să nu fi fost călcată – anul acesta parcă mai mult ca oricând – în picioare.

A fost adus un antrenor fără autoritate, echipa se anunță cu o zi înainte la televizor, în prime-time, de râd adversarii din Europa de noi, se dau telefoane către banca tehnică în plin meci, sunt beșteliți jucătorii, fără pic de discernământ, imediat după jocuri. La asta mai adăugăm câțiva jucători capricioși, care nu s-au adaptat deloc la stilul și la rigorile de la FCSB, probleme de indisciplină, și avem scenariul perfect. E greu să iei titlul în aceste condiții, e o mirare că FCSB a ajuns atât de aproape de titlu în aceste condiții”, a punctat jurnalistul.

Scopul scuză mijloacele
Criticat de mulți pentru stilul său de joc și pentru stilul său de pe marginea terenului, Dan Petrescu a reușit, totuși, un lucru mare: a legat o echipă în condițiile în care are cel puțin șase titulari noi față de sezonul trecut și a câștigat sezonul regulat chiar și în aceste condiții, în primul an de când a preluat echipa. Pragmatismul și cinismul pe care Dan Petrescu le-a adus în Gruia alături de colaboratorii săi, pariul acesta pe scop ca scuză pentru mijloace, nu au avut priză la un public care, chiar dacă obișnuit cu rezultatele, a rămas atașat de modele precum Ioan Andone sau Vasile Miriuță.

”Nu am jucători de 10 milioane de euro ca să fac spectacol. În vară noi am adus jucători liberi de contract, nu jucători de milioane de euro”, a tunat Petrescu sătul de criticile aduse pentru jocul CFR-ului. O vreme discreți, oarecum făcând notă aparte în peisajul fotbalului românesc, oficialii clubului CFR au devenit, o dată cu creșterea mizelor, tot mai ofensivi în discursurile publice. Directorul sportiv Bogdan Mara nu ratează nicio ocazie să sară la gâtul oponenților. ”Practic, în acest moment se poate spune despre CFR că joacă cu armele adversarilor și o face lăsând senzația, în rândul cunoscătorilor fenomenului, că altfel nu se poate, că e singurul mod în care își poate conserva șansele la titlu.

De aici presiunea continuă pe arbitri, de aici aluziile permanente care-i vizează pe adversari și pe adversarii adversarilor, de aici tehnicile de <<motivare>> a unor echipe precum Iașiul sau Astra. Strategia extra-fotbalistică a CFR-ului a funcționat de minune în ambele cazuri. Până la urmă, însă, clujenii depind doar de ei, în teren, acolo unde, deși sunt la 90 de minute de a câștiga titlul, mai au încă destule de demonstrat și propriilor suporteri, și microbiștilor din România”, a încheiat Rus.

”Dan Petrescu rămâne, are un contract pe care-l duce la bun sfârșit. Aducem și trei – patru jucători pentru a face față în preliminariile Ligii Campionilor și apoi în grupe! Deci, Dan Petrescu nu pleacă. S-a adaptat aici, colaborăm foarte bine și-n mare parte performanța i se datorează”, Iuliu Mureșan, oficial CFR Cluj, confirmând încă o dată despărțirea de Dan Petrescu

Distribuie:

Postaţi un comentariu