Fetele Clujului se întorc acasă

Ce poate fi mai motivant pentru un sportiv decât să se întoarcă ”acasă”, iar pentru suporteri să-și susțină sportivii care au crescut sub ochii lor? Deși poate puțini sunt cei care au remarcat acest lucru, echipa națională feminină de baschet a României este construită pe un ”schelet” a la Cluj. Gabriela Mărginean, căpitanul României, Florina Paşcalău, Andreea Huțanu și Claudia Pop sunt jucătoare care au cunoscut consacrarea sportivă la Cluj-Napoca, iar Gabriela Irimia și junioara Irina Părău sunt componente ale Universității. Cu cele șase sportive în lot, România va disputa în perioada următoare cele mai importante meciuri din preliminariile EuroBasket Women 2017, acasă cu Israel și în deplasare contra Turciei.

Două actuale și patru ”foste”

După o perioadă de timp destul de lungă Universitatea Cluj dă din nou jucătoare echipei naționale feminine de baschet a României. Sigur că în timp, sportive precum Claudia Pop, Andreea Huțanu, Florentina Pașcalău, sau Gabriela Mărginean, au mai îmbrăcat maioul cu ”tricolor” în piept. Convocarea Gabrielei Irimia și a Irinei Părău o readuce pe Universitatea Cluj, cea mai titrată echipă din baschetul feminine românesc (cu 14 titluri de campioană în palmares), în prim plan. Cea mai mare surpriză o constituie convocarea Irinei Părău. Jucătoarea de numai 16 ani a debutat recent în prima echipă a lui ”U”, chiar în derby-ul cu Sepsi Sfântu Gheorghe, campioana en-titre a țării. A jucat doar un minut și două secunde în înfruntarea cu Sepsi, dar a reușit un coș și două recuperări ofensive. Nebunia lui Dragan Petricevic, antrenorul Universității, nu a trecut neobservată de selecționerul Miroslav Popov, care a convocat-o în premieră la echipa de senioare a României. Irina Părău s-a format la Napoca Baschet School și a evoluat în această vară la Campionatul European sub 16 ani, găzduit de Oradea, unde România s-a clasat pe locul 2. La acest turneu final clujeanca a contabilizat medii statistice excelente cu 8 puncte pe meci, 11, 7 recuperări, 2, 7 pase decisive și 1, 7 intercepții. Cealaltă universitară din lotul României, Gabriela Irimia, aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. În vârstă de 26 de ani, jucătoarea s-a alăturat anul acesta proiectului Universității Cluj. Până să ajungă la ”U”, Irimia s-a remarcat la Olimpia CSU Brașov. Odată cu transferul la Universitatea, baschetbalista s-a aflat constant în vederile selecționerului Popov, în campania de calificare Eurobasket 2017.

Totul sau nimic în Polivalentă

Acvilele”, cum sunt alintate baschetbalistele ”Tricolore”, vor întâlni, sâmbătă, pe teren propriu, prima reprezentativă a Israelului, o echipă deloc comodă și, altfel, una dintre favoritele la calificare. Meciul se va disputa în Sala Polivalentă Cluj-Napoca, de la ora 20.00 după care, la jumătatea săptămânii viitoare, ”Tricolorele” vor înfrunta, în deplasare, Turcia, liderul Grupei H. Pentru a-și menține șansele de calificare la turneul final din Cehia, ”Acvilele” au nevoie obligatoriu de o victorie în partida de la Cluj. Pentru meciul cu Israel baschetbalistele naționalei se întorc la Cluj-Napoca, în sala în care la începutul acestui an, în luna februarie, la meciul contra Turciei, s-a consemnat un record absolut pentru baschetul românesc. Înfruntarea cu naționala otomană a atras în tribunele celei mai mari arene sportive din țara noastră un număr impresionant de spectatori (6.817), un record nu doar pentru România ci și pentru meciurile din preliminariile Eurobasket Women 2017.  Cum România a câștigat disputa tur cu Israel, în deplasare, cu scorul de 78-77, este aproape previzibil că Sala Polivalentă va fi luată cu asalt de fanii echipei naționale, fie și doar pentru că fetele Clujului se întorc acasă și pot obține calificarea în fața fanilor care le-au susținut cu ani în urmă și le mai susțin și astăzi pe Irimia și Părău. Și configurația clasamentului grupei H, cu ”Tricolorele” pe locul trei, la egalitate de puncte cu Israel (ambele cu câte 6 puncte), crează emulația caracteristică marilor înfruntări și, de ce să nu fim optimiști, a unei calificări la turneul final al Campionatului European de anul viitor. Conform criteriilor de calificare, ocupantele primei poziții din fiecare dintre cele nouă grupe de calificare, precum și cele mai bune șase echipe clasate pe locurile doi, vor obține biletele pentru Eurobasket Women 2017. Departajarea echipelor clasate pe locurile 2 se va face prin realizarea unui clasament separat, cu toate echipele situate pe această poziție în cele nouă grupe, urmând să se țină cont de rezultatele înregistrate în disputele cu echipele de pe locurile 1 și 3 și anulându-se rezultatele cu adversarele de pe poziția a patra.

Clasament grupa H, înaintea ultimelor două etape:

1. Turcia – 7 puncte
2. Israel – 6 puncte
3. România – 6 puncte
4. Bosnia&Herţegovina – 5 puncte

Mărginean și Pașcalău, singurele romance din WNBA

Pentru a accentua și mai mult valoarea școlii clujene de baschet feminine este suficient să reamintim că singurele sportive din România care au evoluat vreodată în WNBA, campionatul profesionist nord-american, sunt Florin Pașcalău și Gabriela Mărginean, actualul căpitan al ”Acvilelor”. Pivotul Florina Pașcalău a avut în 2008 o experiență de câteva săptămâni, la Seattle Storm, cu un ”short-contract”, cum se numesc înțelegerile pe perioade limitate în WNBA. Prima jucătoare româncă din baschetul profesionist nord-american nu a reușit să se adapteze și a revenit pe Bătrânul Continent. La polul opus se situează Gabriela Mărginean. Baschetbalista a plecat în SUA, la Drexel Dragons (NCAA), de la Universitatea Cluj, reușind în cei patru ani de colegiu să devină cea mai bună marcatoare a CAA (Colonial Athletic Association), cu 2.519 de puncte şi o medie de 20, 5 puncte pe meci, potrivit WNBA. Baschetbalista din Cluj a primit și titlul de “Jucătoarea anului 2010”, fapt ce i-a adus și primul contract în baschetul profesionist, la Minnesota Lynx. ”Mă bucur enorm să joc din nou acasă, în fața clujenilor și a familiei mele. Avem șanse mari de calificare, chiar dacă evoluăm într-o grupă grea. Consider că am evoluat foarte mult, atât din punct de vedere mental, cât și ca joc și atitudine în teren. Sper ca aceste lucruri să se vadă, sâmbătă, în teren. Pentru mine este o onoare să fiu căpitanul echipei naționale, iar faptul că ne întoarcem la Cluj este o motivație suplimentară. Suntem multe fete în echipa națională care ne-am format la Cluj și știu că publicul va fi de partea noastră. Am văzut sala plină la meciuri de handbal, de tenis de câmp, am avut o susținere fantastică în februarie și așteptăm același entuziasm în rândul suporterilor şi de această dată. Avem un meci dificil, cu Israel, dar împreună putem face un pas mare către turneul final din Cehia”, a declarat Gabriela Mărginean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu