Fără transferuri spectaculoase CFR și FCSB pun accentul pe continuitate

Foto: Dan Bodea

La adăpostul a cinci puncte avans față de principala contracandidată în lupta la titlul (FCSB), CFR a depășit o iarnă care, aparent, a adus numai lucruri pozitive. Un sponsor nou, încă neprezentat, dispus să investească milioane de euro pentru a transforma liderul Ligii 1 într-o forță europeană, promisiunea lui Dan Petrescu că va rămâne în Gruia cel puțin până la sfârșitul campionatului, revenirea golgheterului George Țucudean și o achiziție, din nou aparent, sonoră, cea a lui Alexandru Chipciu.

Jucătorii de care CFR s-a despărțit oricum nu contau, iar cei care au rămas să ducă ultimele lupte sunt aceeași pe care deja îi știm. Continuitatea pare să fie secretul lui Dan Petrescu în tentativa de a cuceri al treilea campionat la rând. Nici FCSB nu a mai făcut transferuri sonore ca în anii precedenți, ceea ce înseamnă că nici de-o parte, nici de cealaltă nu ar trebui să existe surprize.

Șah-mat la adversari
Luptând pe două fronturi (cupele europene, respectiv Liga 1, singurele care aduc și bani), Dan Petrescu a avut inteligența să divizeze lotul în două și să creeze două garnituri de joc distincte, pentru fiecare competiție. Ceea ce părea, la început, un moft, o abordare disperată a competițiilor continentale inter-cluburi s-a dovedit a fi, de fapt, mutarea decisivă pe care Petrescu a făcut-o.

Practic, antrenorul CFR-ului le-a dat șah-mat adversarilor înainte ca aceștia să înțeleagă că orice formulă de echipă ar fi pe teren, CFR-iștii au foame de rezultate. Jocul efectiv nu s-a schimbat, comparativ cu anii precedenți. Feroviarii își adorm în continuare adversarii cu o abordare defensivă, așteptând greșeala adversarului și culoarul pe care să declanșeze contraatacurile care au adus atâtea și atâtea victorii.

Nici nu putea fi altfel. Jucătorii pe care Petrescu a mizat, și mizează în continuare, nu sunt artiști, nu iau mingea și încâlcesc picioarele oponenților, dar au o capacitate de efort peste media campionatului, și o eficacitate care nu poate decât să fie aplaudată și de cei mai mari contestatari ai feroviarilor. Dovadă sunt cele 48 de goluri marcate, cu 15 mai multe decât FCSB sau Astra, echipe care au în lot atacanți de milioane de euro.

Tot Dan Petrescu este antrenorul care a știut să-și așeze în teren echipa atât de bine încât e aproape imposibil să-i dai gol. CFR a încasat doar 16 goluri în 22 de etape, și are, evident, cea mai bună defensivă din Liga 1. La polul opus, jocul celor de la FCSB și Astra este, pe alocuri, încântător, dar nici pe departe la fel de eficient ca al CFR-ului. Astfel, ultimele patru etape din sezonul regulat, apoi celelalte 10 meciuri din play-off, par insuficiente pentru ca adversarele vișiniilor să mai poată relansa campionatul.

Amicalele nu spun nimic
Realitatea în care băltesc echipele din Liga 1 s-a reflectat perfect în amicalele pe care le-au disputat în această iarnă. Niciun adversar cu nume nu a părut interesat de vreun meci test contra CFR-ului, FCSB-ului, sau Astrei. Clujenii au jucat cinci amicale în Spania, cu adversari modești, aproape mediocri: Holsten Kiel și Wehen Wiesbaden (locul 10, respectiv 17 în liga a doua a Germaniei), algerienii de la Setif (locul 7 în competiția internă), irlandezii de la Dundalk (campioană în 2019, într-o întrecere mai degrabă de amatori) și ecuadorienii de la Emelec (locul 8 în precedenta ediție de campionat).

Două victorii, un egal și două înfrângeri au obținut feroviarii în cele cinci meciuri test. Ceva mai bine s-au prezentat Astra și FCSB. Giurgiuvenii au bifat 3 victorii, cu formații din Khazahstan, Polonia și liga secundă a Ungariei, dar au pierdut lamentabil, 1-4 cu Viktoria Koln, locul 16 din liga a treia a Germaniei. În sfârșit, FCSB a câștigat două din cele patru amicale în fața unor adversari care spun, totuși, prea puțin: Karlsruher (locul 15 în liga secundă a Germaniei), respectiv koreenii de la Jeonbuk Motors (locul 6 în campionat). Au mai făcut un egal, 3-3 cu Lokomotiv Moscova (locul 5 în Rusia) și au înregistrat un eșec, 0-1 cu ocupanta locului 3 în campionatul Elveției, FC Basel.

Rezultatele nu spun nimic, cum nimic nu a arătat nici cel mai important transfer al CFR-ului, Alexandru Chipciu. „Nu a jucat fotbal. A alergat bine, dar fotbal nu a jucat. E un profesionist extraordinar, vrea, dar nu cred că poate în momentul ăsta ce vreau eu de la el”, a spus Dan Petrescu la finalul cantonamentului din Spania.

Gruia, teren minat pentru FCSB
Liga 1 se reia la sfârșitul acestei săptămâni cu meciul pe care îl așteaptă toți fanii fotbalului românesc: CFR – FCSB. Chiar dacă au mai făcut și pași greșiți, feroviarii au intrat în noul an din poziția de lideri ai clasamentului, iar statistica ultimilor ani, în confruntările cu roș-albaștrii, le este tot lor favorabilă. FCSB nu a mai câștigat în Gruia tocmai din 2014. De atunci s-au disputat alte 7 dispute între cele două echipe, la Cluj-Napoca. Nici vișiniii nu au excelat. O singură victorie și șase rezultate de egalitate s-au înregistrat din 10 august 2014 încoace, data ultimulu succes al FCSB-ului pe arena Dr Constantin Rădulescu.

Mai mult, sub comanda lui Dan Petrescu, CFR nu a mai pierdut vreun meci acasă din 2 septembrie 2018 (1-2 cu Viitorul Constanța). 17 victorii și 8 rezultate de egalitate au obținut feroviarii în cele 25 de partide, acasă, de la data ultimului eșec. Un alt amănunt care poate face diferența în lupta la titlu este și faptul că în lotul CFR-ului se regăsesc, ba chiar sunt titulari și astăzi, trei fotbaliști care au jucat în ultima victorie a roș-albaștrilor în Gruia: Susic, Camora și Deac. Primul 11 al bucureștenilor s-a schimbat total din 2014.

25 de meciuri consecutive, fără eșec pe teren propriu, a adunat CFR Cluj sub comanda lui Dan Petrescu

Distribuie:

Postaţi un comentariu