Echipele clujene, aproape scăpate de rușinea retrogradării. FRF mai vrea doar șase meciuri în Liga 3

Oficialii Federației Române de Fotbal și reprezentanții cluburilor din eșaloanele inferioare (Liga 2 și Liga 3) caută soluții pentru încheierea actualului sezon, suspendat la jumătatea lunii martie din cauza pandemiei de coronavirus. În Liga 2 reprezentanții FRF speră să ducă întrecerea până la capăt, urmând a fi organizate faze play-off și play-out pentru stabilirea ierarhiei finale, a echipelor care vor promova în Liga 1, respectiv a echipelor care vor retrograda în eșalonul terț.

La Liga 3 lucrurile par să fie ceva mai simple și mai mult de 90% dintre participante mulțumite cu propunerea Federației, de a se disputa doar meciuri de baraj (pentru accederea în Liga 2), între echipele de pe primele două locuri, în seriile în care diferența de puncte între locul 1 și 2 este de maximum trei puncte. În plus, nicio echipă nu va retrograda.

Arieșul, Sănătatea, Unirea Dej și CFR II ar fi colege de serie și în campionatul viitor
Cele patru echipe clujene de fotbal din Liga 3, Arieșul Turda, Unirea Dej, Sănătatea Cluj și CFR II, repartizate în seria a 5-a, au avut prestații modeste în prima parte a sezonului. Cele patru se situează în partea inferioară a clasamentului seriei a 5-a, locul 9 pentru Arieșul, 10 pentru Unirea Dej, pe 11 este Sănătatea, iar echipa satelit a campioanei CFR se situează pe loc retrogradabil (13), însă vișiniii ar scăpa de rușinea unui sezon în Campioatul Județean, dacă propunerile FRF vor fi agreate și votate de reprezentanții cluburilor din eșalonul terț.

În viziunea FRF, ocupantele locurilor întâi din seriile 1 (Aerostar Bacău) și 4 (U Craiova 1948) ar merita să promoveze direct în Liga 2, deoarece au 7, respectiv 11 puncte în fața ocupantelor locurilor 2. Cu totul diferit stau lucrurile în seriile 2,3 și 5 în care liderele clasamentelor nu s-au distanțat la mai mult de trei puncte de principalele urmăritoare.

Astfel, în prima serie Unirea Slobozia care are doar trei puncte avans față de Mostiștea Ulmu, va disputa un baraj de promovare, în dublă manșă, cu ocupanta locului 2. Aceeași metodă de departajare ar urma să se aplice și în seria a 3-a în care Progresul Spartac București este la egalitate de puncte cu CSM Slatina (37), și în seria a 5-a unde Fotbal Comuna Recea are doar două puncte peste a doua clasată Minaur Baia Mare, astfel că cele două formații maramureșene s-ar întâlni din nou, la baraj de această dată, pentru accederea în Liga 2.

Propunerile FRF de înghețare a ligii a treia
În videoconferința care a avut loc joi, și la care au participat oficialii FRF, respectiv reprezentanții cluburilor din al treilea eșalon, Federația a propus următoarele variante de încheiere a sezonului în curs, în Liga 3:

– înghețarea sezonului competițional 2019/2020 la Liga 3;
– nu va retrograda nicio echipă;

– din Liga 3 în Liga 2 vor promova 5 echipe (echipele de pe locul 1 din fiecare serie sau, dacă diferența dintre locul 1 și locul 2 din fiecare serie în parte este egală sau mai mică de 3 puncte, învingătoarea dintre primele două clasate dintr-un baraj disputat în două manșe. Se vor lua în calcul locurile/punctele la acest moment, care coincid cu punctele din momentul întreruperii campionatului. Jocurile de baraj sunt preconizate a se desfășura la sfârșitul lunii iulie, în aceeași perioadă în care se desfășoară și barajul de promovare din Liga 2 în Liga 1;

– vor promova în Liga 3 din Liga 4 cele 14 câștigătoare ale unui baraj în 3 (14 x 3 = 42 echipe), baraje ce se vor stabili prin tragere la sorți. Datele de baraj se preconizează a fi la sfârșitul lunii iulie, sau începutul lunii august;
– vor retrograda din Liga 2 în Liga 3 echipele de pe locurile 16, 17, 18 (două echipe sunt retrase deja și, astfel, din cele 20 de formații de la startul sezonului mai rămân doar trei potențiale retrogradate).

Dacă scenariul de mai sus va fi agreat și votat, viitorul sezon de Liga 3 (2020/2021) va avea cinci serii a câte 18 echipe, în loc de 16 câte sunt acum. Această ultimă propunere a FRF este, însă, contestată de cei mai mulți reprezentanți din eșalonul terț care doresc, pentru a mai reduce din cheltuieli, organizarea campionatului cu șase serii a câte 14-16 echipe.

Distribuie:

Postaţi un comentariu