E cale lungă până în Japonia

Foto: Dan Bodea

Echipa națională de rugby a României a învins cu scorul de 25-15 prima reprezentativă a Rusiei și a mai făcut un pas spre turneul final al Cupei Mondiale din 2019, însă, pentru a ajunge în Țara Soarelui Răsare, ”Stejarii” vor trece printr-o serie de încercări, numite meciuri de baraj. Întâlnirea găzduită de Cluj Arena a reconfirmat momentul greu pe care îl traversează singura echipă națională masculină care nu a lipsit de la nicio Cupă Mondială. Înfruntarea a fost echilibrată în ciuda faptului că România a trecut în avantaj încă din minutul 6, după ce arbitrul întâlnirii a dictat eseu de penalitate, transformat de Calafeteanu.

Foto: Dan Bodea

În două rânduri rușii au ales să trimită balonul în margine, deși puteau să trimită cele două lovituri de pedeapsă direct spre buturile României. A doua tentativă a fost încununată de succes și oaspeții au înscris primul lor eseu prin Gerasimov. Nu au reușit transformarea, astfel că, pentru moment scorul a rămas favorabil ”Stejarilor” (7-5). Ceea ce era de așteptat s-a petrecut și Rusia a preluat conducerea printr-o lovitură de pedeapsă bătută perfect de Kusnarev. Scorul pauzei a fost stabilit de Calafeteanu, tot din lovitură de pedeapsă, 10-8 pentru România.

Foto: Dan Bodea

Stephen Shennan a înscris al doilea eseu pentru România și ”Stejarii” aveau suficient timp pentru alte reușite care să le aducă punctul bonus ofensiv. Calafeteanu a ratat transformarea, iar Rusia a egalat prin încercarea lui Gaisin, din minutul 68, tot el reușind și transformarea (scor 15-15). Până la final au mai înscris câte un eseu Paula Kinikinilau, în minutul 75, și Eugen Căpățână, la ultima fază a meciului. Niciuna dintre încercări nu a fost transformată și meciul s-a terminat 25-15 în favoarea României.

Foto: Dan Bodea

Clasamentul care contează pentru calificarea la RWC 2019:
1. România – 24 puncte (7 meciuri)
2. Spania – 21 puncte (6 meciuri)
4. Rusia – 15 puncte (7 meciuri)
5. Germania – 8 puncte (6 meciuri)
6. Belgia – 7 puncte (6 meciuri)

Georgia, care joacă de asemenea în Rugby Europe Championship alături de România, Spania, Rusia, Germania și Belgia, este deja calificată la Rugby World Cup 2019, pentru că a terminat pe locul 3 în grupe, la ediția precedentă a competiției. Din acest motiv, rezultatele acestei formații nu se contabilizează în ierarhia de mai sus. România se poate califica direct de pe primul loc în ediția 2017/2018 a Rugby Europe Championship sau, poate ajunge în recalificări dacă termină pe poziția a doua.

Foto: Dan Bodea

România mai are de jucat două partide. Cu Belgia, programată la data de 10 martie, la Buzău, și cu Georgia, în ultima etapă a Rugby Europe Championship, însă, acel rezultat nu va conta în clasamentul de calificare la Cupa Mondială. Principala contracandidată a României, la ocuparea primului loc al clasamentului, Spania, mai are de jucat tot două partide, cu Germania și Belgia, echipele care ocupă ultimele locuri ale clasamentului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu